dol. čas-dopust, odpravnina
Pozdravljeni!
Pri delodajalcu se mi je letos 30.4. iztekla pogodba za določen čas, s 1.5. smo sklenili novo pogodbo za drugo delovno mesto, ki se mi izteče 30.9.2005. V moji odločbi za dopust je napisano, da mi za leto 2005 pripada 24 dni letnega dopusta. Zanima me, če imam pravico vseh 24 dni dopusta koristiti pri tem delodajalcu (glede na to, da obstaja možnost, da bom po izteku pogodbe brezposelna) in če sem upravičena do celotnega regresa? In še to: če mi odpove pogodbo pred njenim iztekom, sem upravičena do odpravnine?
Sodelavka, zaposlena za nedoločen čas, je dobila v podpis novo pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, v kateri je iz 7. padla v 6. tarifni razred, zmanjšala se ji je tudi plača. Do kolikšnega deleža odpravnine za razliko je upravičena (ima 6 let delovne dobe)? Kdaj najkasneje lahko zahteva odpravnino?
Najlepše se vam zahvaljujeva za odgovore!
Pri tem delodajalcu imate pravico do celotnega dopusta in regresa, če ste le delali nepretrgano šest mesecev. Do odpravnine pa je upravičen delavec, ki mu delodajalec odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti; pri njem pa je bil zaposlen vsaj eno leto.
Sodelavka je upravičena do sorazmerne odpravnine samo v primeru, če je nova zaposlitev neustrezna, se pravi če se zanjo ne zahteva enaka vrsta in stopnja izobrazbe kot za prejšnjo. Sama nižja plača še ne pomeni neustreznosti nove zaposlitve.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.