Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo dohodnina

dohodnina

prosim za pomoč
danes sem prejela od delodajalca obrazec M4 kjer je dohodek od katerega so bili plačani prispevki nižji od tistega, ki sem ga prejela v poročilu konec jan in od katerga se plača dohodnina za krepkih 6000 EUR. Zdaj mi pa nič več ni jasno. Ali je za 2007 poleg btto plače še kaj drugega v osnovi (prevo, prehrana ali pa celo kilomertina). Šla sem računat bto plačo in ustreza podatku na M4. Kaj lahko storim?

Mogoče si prebereš navodila za izpolnitev obrazca in najdeš notri dohodke, ki se ne vpisujejo. Čisto spodaj na strani so navodila.

http://www.zpiz.si/src/navodila_m4m8/navodila2007.html

1. razlika je posledica različnega zajemanja plač po obdobjih. Če npr. redno prejemaš plačo za pretekli mesec, se v dohodnino štejejo dohodki, ki so bili izplačani v letu 2007 (torej dohodki, ki so obračunani za mesece od december 2006 do november 2007). Razlika je torej posledica razlike v plači za mesec december 2006 in plači za mesec december 2007.

2. razlika je posledica različnega zajemanja dohodkov za ZPIZ in za dohodnino. V dohodnino se štejejo npr. plača, regres, 13. plača, božičnica, tudi vse nadure…, medtem, ko se za ZPIZ božičnica ne šteje, prav tako ne nadure nad mejo, ki jo določa ZPIZ, pa v M4 se ne vpisuje kot dohodek nadomestila (npr. za bolniško…). O tem pa ti je napisala že Dominika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close