Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo DOHODNINA – Vprašanja in odgovori

DOHODNINA – Vprašanja in odgovori

Mene pa zanima,če se za olajšavo upošteva tudi varčevanje v nacionalni stanovanjski shemi.

zanima me ali je poleg dohodnine oddati tudi potrdilo o šolanju. Sin je polnoleten hodi na fax zanj pa plačujem preživnino

Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če sem mama samohranilka
in oče moje pupe plačuje preživnino,
ali jo lahko on vpiše kot olajšavo??
Če lahko; torej jaz pustim vse prazno?

Tudi novinka v tem, glede starševstva mislim…
Hvala vam!!

ker oče plačuje preživnino jo tudi uveljavlja. lahko oba uveljavljata hčerko vsak 6 mesecev samo zmenita se za katere mesece kdo. imam enak primer in lani je bilo tako vse ok

Meni ni treba oddat, so mi rekli na DURS, ker imam premal dohodkov. Arny

Hčerka ima nekaj čez 200 starih jurjev preko študenta,ali jih more vpisati v dohodnino?

meni so pa malce “narobe” izpolnili ali drugače – dursovi podatki so zame ugodnejši kot moji.
kaj naj?
me mika, da pač ne bi popravila …
gre pa za cca 50 tisoč sit razlike, kar ni zanemarljivo.
hvala za mnenje in lp

v prekršku si, če ne vpišeš pravih podatkov. slej ko prej te bojo najdli in pol boš ti na+++ala, ne oni zarad svoje napake. ti kar popravi na pravilno in boš mirno spala.

Teh prispevkov se ne vpisuje, ker jih je plačal celnter in ne ti.

oj!

sem reden študent, do sedaj nisem še nikoli oddajal dohodnine…. Letos pa sem prejel predizpolnjen obrazec, kjer je izpisan znesek, ki sem ga prejel preko štud. servisov – 1065000sit.
Zanima me, če moram oddati dohodnino?! Če DA….morda veste, kje bi mi jo pomagali (brezplačno;) izpolnit?!

Hvala že vnaprej za morebitne koristne odgovore!

Grega

Napoved morate oddati. Lahko si jo izpolnite na spletni strani DURS-a (pod dohodnina 2006) – e-davki za neregistrirane uporabnike. Izpolnjeno si tudi izstiskate.

Hvala za inf.!

lepe praznike!

Grega

zanima me če sobno kolo spada tudi v olajšavo’

hvala

Mene pa zanima, če je potrebno pri otrocih, ki jih uveljavljam kot vzdrževane člane, kot njune dohodke vpisati obresti, ki sta jih prejela lani. Zneski teh obresti so zelo majhni.

Študent je zaslužil lani preko 1.600.000 ( nekaj malega čez). Delal je vse mesece v letu. Če odda svojo napoved, plača okrog 137 tisoč. Lahko ga dam kot vzdrževanega člana vse leto jaz, pa profitiramo okrog 20 tisočakov. Najbrž sta to edini dve možnosti, pa še v ta izračun nisem stoprocentna in se bojim, da kaj ni v redu izpolnjeno, zato se nagibam k prvemu primeru, da damo vsak svojo napoved, čeprav naj bi bila manj ugodna za nas. Ali je tukaj kdo, ki bi mi bil pripravljen preveriti podatke, preko emaila seveda??? Ali kje bi lahko to naredila? Nam tudi 20 tisoč veliko pomeni, ker si študent plačuje šolanje. Hvala lepa za prijaznost.

Po vrsti:
A) sobno kolo ne spada med olajšava
B) obresti, ki so jih prejeli otroci in ki so VDČ ne vpisujemo v dohodninsko napoved: ker lastnih dohodkov VDČ ne vpisujemo in ker obresti na splošno niso obdavčljiv dohodek, ki spada v letno davčno napoved.
C) a) vsak odda svojo davčno napoved in starši ne uveljavljajo olajšave za VDČ, kar pomeni, da študentu pripada splošna olajšava. Niste povedali ali je presegel znesek, ki ga študent sme prejeti, da se mu upošteva posebna študentska olajšava b) vsak odda svojo napoved in starši uveljavljajo VDČ. V tem primeru študent izgubi splošno olajšavo c) dohodnino si lahko izračunate preko spletne strani DURS-a pod dohodnina 2006. Tam se vam odpre obrazec, kamor vnašate podatke in na koncu je tudi informativen izračun in hkrati si obrazec tudi iztiskate.
Sicer pa morate v vsakem primeru vsi oddati svojo napoved.
LP

Negrenam! sem ugotovila, da ste napisali koliko je zaslužil (torej presegel je znesek 1,600.000 in s tem izgubil posebno osebno olajšavo v znesku 1,225.200 SIT), tako da bo dohodnina odmerjena od celotnega zneska. In v tem primeru je verjetno najboljša varianta, da ga ne uveljavljate kot VDČ, saj izgubi tudi splošno olajšavo.
LP

Virineja, hvala ! Sem gladko spregledala, da v tem primeru izgubi splošno olajšavo. Hvala.

dobila odločbo dohodnine in ugotovila da nisem vpisala olajšav….ali kdo ve, ali je možen ponovni izračun dohodnine? Pritožba na Durs? 🙂

greš na davčno in uveljavljaš svojo zmoto
vse se da popravit.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close