DOHODNINA – Vprašanja in odgovori
Sori, ampak iskalnik, saj veste, ne dela. Spomnim se, da je bilo milijon vprašanj in verjetno odgovorov na temo 0.5%, ampak takrat se nisem imela časa ukvarjati z dohodnino, zdaj se pa – moram … Torej: če dobim vrnjeno preveč plačano dohodnino, a ima potem sploh smisel vpisovati, komu naj gre tiste pol odstotka? Ok, za drugo leto, ampak jaz bi rada našemu športnemu druđtvu, ki pa ga niu na seznamu, drugo leto pa mogoče bo. Predvsem so pa moža v službi prestrašili, da dobiš manj vrnjene dohodnine, če koga vpišeš. Ampak to je nonsens, a ne? Samo če jo doplačaš, lahko delček tega nameniš, komur želiš. In če do sem prav razmišljam, a to tudi pomeni, da če vpišem upravičenca, bo 0,5% od akontacije dohodnine mojih prihodnjih prihodkov šlo tja? In če bom čez leto plačevala preveč akontacije, a potem odvzamejo ta delež ali kaj? Saj verjetno samo preveč kompiciram ali pa ste celo na vse to že odgovorili, ampak zdajle se res ne da najti. Ne bi rada, da a) ljudje širijo napačne informacije (kot morda v moževi službi) in b) da gre micen delček mojega denarja v skupen žakelj, če že imam možnost izbire, zato hvala za pomoč!
merenge, moj mejl: mateychy@yahoo.com
lp
Pozdravljeni!
Nekaj mi ni jasno…
Po očetu imam pokojnino, imam tudi katastrski dohodek in delam preko študenta.
Glede dohodnine-skoz plačam.
Je višina plačila dohodnine odvisna tudi od tega,
koliko sem zalužila preko študenta ali ta zaslužek nima nobene veze s tem,
koliko je treba na koncu plačati?
Hvala za odgovor!
Svetujem ti, da jo uveljavljaš kot vzdrževanega člana samo tiste mesece, ko ni imela svojega dohodka (recimo januar, april, maj, junij in december). Za ostale mesece (torej tiste, ko je imela dohodek) odda napoved hčerka. Če jo boš uveljavljala za vse mesece, si moraš vpisati tudi vse njene prihodke. V primeru, ki ti ga svetujem, pa njenih dohodkov v svojo napoved sploh ne vpisuješ, ker bo tako ali tako ona oddala napoved.
eJ, ne pišite traparij!
Če ima hči status studenta celo leto, ji pripada študentska olajšava in jo mirno lahko vpišeš kot vzdrževanega člana. Če jo uveljavljaš kot vzdrževanega člana, njenih prihodkov ne pišeš nikamor v svojo napoved, samo njej v tem primerku ne pripada splošna olajšava, ki pa jo tako ne rabi, če je imela status celo leto. Prihodkov ima manj kot 1.225.200, kot je študentska olajšava, zato tudi dohodnine ne bo plačala.
Mora pa seveda vložiti svojo napoved, ker ima prihodkov več kot 604.330.
Hči je imela vse leto ob statusu šrudenta zaslužek v višini 1.660.050 sit. Ali je res, da bo plača 137.000 sit dohodnine ( med letom ni dala nič akontacije), tako mi pokaže namreč izračun. Mi ne gre v glavo, da smo prekoračili 1.600.000, ko ne bi plačala nič, razlika je namreč gromozanska! Prosim, če potrdite, ali imam prav?
Niti nevem, ali se splača , da bi jo uveljavljala kot vzdrževanega člana?
Hči je imela vse leto ob statusu študenta zaslužek v višini 1.660.050 sit. Ali je res, da bo plača 137.000 sit dohodnine ( med letom ni dala nič akontacije), tako mi pokaže namreč izračun. Mi ne gre v glavo, da smo prekoračili 1.600.000, ko ne bi plačala nič, razlika je namreč gromozanska! Prosim, če potrdite, ali imam prav?
Niti nevem, ali se splača , da bi jo uveljavljala kot vzdrževanega člana?
Res je, če je presegla 1.600.000, se ji ne prizna študentska olajšava v višini 1.225.200 sit.
Če jo uveljavljate kot vzdrževanega člana, ne bo imela niti splošne olajšave 604.330 in bo njena dohodnina še višja. Malo naredite izračune, kaj se bolj splača. Obvezno pa naj vpiše na zadnji strani vsaj 2% olajšave, če le lahko kaj najdete.
Pozdravljeni,
moj mož je redni študent, katerega imam prijavljenega kot vzdrževanega člana, zakonca. Preko študentskega dela je zaslužil 1.100.000 sit, poleg tega pa še kapitalski dobiček v višini 2.300.000 sit. Ali mora mož (študent) v svojo napoved vpisati tudi kapitalski dobiček, čeprav ga je že prijavil v posebni napovedi v februarju?
hvala za odgovor in lp
v letu 2006 sem prejemala 11 mesecev po 40.950 starševskega dodatka = 450.450sit,
ter 11 mesecev po 17.000 otroškega dodatka= 187.000.
Sicer nisem imela nobenih sredstev!
Kaj naj storim?
Prejšnje leto sem bila vpisana k možu kot vzdrževan družinski član. Kaj pa letos?
Ali otroški dodatki tudi štejejo, ker če obe vsoti seštejem, presegam tisto 604.000 sit – a moram oddati svojo napoved???
Hvala, sem res nevedna.
Spoštovani!
Konec lanskega leta smo na hiši, ki je stara že 26 let, delali fasado (prej je ni bilo). Sama sem vzela navadni potrošniški kredit (stanovanjskega ni bilo možno, ker nisem lastnica ali solastnica objekta), vendar je iz računa ter plačila položnice razvidno, da sem plačnica jaz. Ali lahko kot olajšavo pod C1 uveljavljam to posojilo (obrtniku je bilo plačano decembra lani, kredit sem začela odplačevati januarja letos)?
Hvala in lp.
Mojca
šE MENI PROSIM ODGOVOR:
v letu 2006 sem od CSD prejemala 11 mesecev po 40.950 starševskega dodatka = 450.450sit,
ter 11 mesecev po 17.000 otroškega dodatka= 187.000.
Sicer nisem imela nobenih sredstev!
Kaj naj storim?
Prejšnje leto sem bila vpisana k možu kot vzdrževan družinski član. Kaj pa letos?
Ali otroški dodatki tudi štejejo, ker če obe vsoti seštejem, presegam tisto 604.000 sit – a moram oddati svojo napoved???
Kam vpišem otroški dodatek in starševski dodatek?
Hvala, sem res nevedna.
Forum je zaprt za komentiranje.