DOHODNINA – Vprašanja in odgovori
Npoved glede kapitalskih dobičkov je bilo potrebno oddati do zadnjega februarja. Poišči si na spletni strani davčne uprave obrazec in navodila. Če oddaš prepozno, je vseeno manjša kazen, kot če sploh ne oddaš. Morda pa ti obrazca sploh ni bilo potrebno oddati – preveri v navodilih, če spadaš pod te primere.
Jaz na tvojem mestu bi to dala noter kot olajšavo, če so le bili ti vložki zate. Ker jaz dam notri tudi vse račune za zdravila, ki jih kupim na lastno iniciativo – aspirin, lekadol in te reči. In so mi že delali kontrolo, pa mi niso nič ven metali tega.
Ker imam tudi sama probleme s stopali, pa te prosim, če lahko poveš, kje si kupila korekcijske vložke – sori, ko s tem vprašanjem smetim temo.
jaz pa nekaj ne vem, oprostite, kar ste tiče tega sem totalno neumna:
torej, leta 2006 sem rodila prvega otroka.
komu naj ga vpišemo na obrazec, meni ali njegovemu očetu? je kaka razlika, če en zasluži več, drugi manj, komu se torej splača ga vpisat?
in kaj sploh napišeš? ime in priimek tega otroka, če se je rodil marca napišeš od meseca 03 do 12, in to je to?
ali bi ga morali kam prijavit (recimo pri delodajalcu, ki izplačuje naše dohodke) ali ni potreba nič kot samo ga napisat na obrazec?
hvala, sem res neumna, ampak o dohodnini res vem samo to, da je raje nebi doplačala, če pa že, pa najmanj kar se da.
hvala.
jaz pa nekaj ne vem, oprostite, kar ste tiče tega sem totalno neumna:
torej, leta 2006 sem rodila prvega otroka.
komu naj ga vpišemo na obrazec, meni ali njegovemu očetu? je kaka razlika, če en zasluži več, drugi manj, komu se torej splača ga vpisat?
in kaj sploh napišeš? ime in priimek tega otroka, če se je rodil marca napišeš od meseca 03 do 12, in to je to?
ali bi ga morali kam prijavit (recimo pri delodajalcu, ki izplačuje naše dohodke) ali ni potreba nič kot samo ga napisat na obrazec?
hvala, sem res neumna, ampak o dohodnini res vem samo to, da je raje nebi doplačala, če pa že, pa najmanj kar se da.
hvala za pomoč.
Je bilo povedano že malo više – dividend se ne vpisuje, ker se je od njih plačal dokončen davek (plača izplačevalec in odšteje od izplačila).
Za otroke – vpiše se samo tisto, kar zahteva obrazec. Delodajalcu se podatek sporoči, če želite, da se vam med letom pri akontaciji upošteva olajšava za otroka.
Komu se bolj splača uveljaviti olajšavo za otroka, je potrebno izračunati. Načeloma tistemu, ki ima višje dohodke (ker po lestvici od njih plača dohodnino po višjem %).
Otroka naj vpiše tisti,ki se mu bolj izplača.Naredi si izračun za oba in ugotovi razliko.Kako do rezultata-pojdi na stran od DURS-a,ki ga vpišeš v Googla in odpri rdeče polje kjer piše dohodnina,nato že informativni izračun in vpiši znane podatke.Pa ne pozabi vpisati vseh olajšav , 2% splošnih in 4% za reševanje bivanja-krediti za stanovanje ipd.Glede olajšave otroka imaš prav, vpišeš ga od 03. – 12.meseca.
ampak jaz sem naredila izračun, na mojem obrazcu, mož še ni odprl dohodnine. in ni nobene razlike, če napišem otroka ali ga ne napišem. pa saj pravim, ali je treba kak znesek vpisat ali kaj? ali samo njegovo ime priimek, davčno, ter od 03 do 12. to je vse?
znesek informativnega izračuna je isti, če vpišem otroka ali ne. kaj delam narobe?
Zdravo,
poglej si tudi na http://www.dohodnina.com. Tam imas in obrazec in forum, na katerem odgovarja Dusan Jeraj brezplacno.
l.p.
Avgusts
Ne more ti priti enak znesek pod nobenim pogojem.V rubriko olajšave vpišeš podatke otroka,leto rojstva,pa ostalo,vpišeš samo podatke -mesece vzdrževanja otroka.Poizkusi narediti izračun brez otroka,nato vpiši še otroka, s tem,da v tabelo,ki ti jo prvič pokaže zbrišeš s klikom v križec in dodaš vse podatke o otroku in ponovno klikneš spodaj modro polje-izračun.
Mene pa zanima ali lahko uveljavimo stroške, ki smo jih imeli pri obnovi stanovanja (material ali delo oz. oboje)?! ali to lahko uveljavlja le partner, saj je stanovanje napisano nanj, ali lahko v smislu zmanjšanja doplačila te stroške razdeliva in jih v napovedi uveljavljava oba?
ali je to “rešitev stanovanjskega problema” ali upoštevajo le dejansko GRADNJO hiše (torej na novo)?
Forum je zaprt za komentiranje.