DOHODNINA – Vprašanja in odgovori
ja a ni to da kasira najemnino samo slabše za njega in seveda jo je prijavil, gre se za to da sem najemnica jaz njegova hčerka, in mu plačuijem najemnino in tudi položnice za streho smo mi plačevali zdaj jo pa se pravi ne more nihče uveljavljat, ne jaz ne on..
pa lepo sem vprašala, ne vem zakaj to ma daj!
Še lani je bilo tako,da si za prvega otroka dobil 10% olajšav,za vsakega naslednjega pa 5. Ker pa sem sedaj preračunala po njihovi int.strani, je očitno,da za vsakega prvega,drugega ali naslednjega otroka dobiš priznano enotno olajšavo torej 10%…(ker včasih sva ravno zaradi tega vpisala vsak po enega otroka),sedaj pa je v bistvu isto, ker imava podobne dohodke,ali jih vpišem kar jaz oba skupaj…Je to res tako..ker danes oddajam obrazce in bi se rada prepričala..
Že kar nekaj časa je tako, da se bolj kot vsak od staršev po enega otroka bolj splača uveljavljati vsak od staršev oba otroka po pol leta.
Prvi otrok je določen znesek, drugi je isti znesek + dodatnen znesek …. za vsakega se olajšava poveča.
Če navedem samo lestvico za leto 2007:
4. Posebna olajšava, namenjena osebam, ki vzdržujejo družinske člane, v absolutnem znesku:
– za prvega otroka in za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana 2.066 € na leto oziroma 172,17 € na mesec; za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo in ima pravico do dodatka za nego otroka, 7.486 € na leto oziroma 623,83 € na mesec,
– za drugega vzdrževanega otroka se olajšava poveča za 180 € na leto oziroma za 15 € na mesec,
– za tretjega vzdrževanega otroka se olajšava poveča za 1.680 € na leto oziroma za 140 € na mesec,
– za četrtega vzdrževanega otroka se olajšava poveča za 3.180 € na leto oziroma za 265 € na mesec,
– za petega vzdrževanega otroka se olajšava poveča za 4.680 € na leto oziroma za 390 € na mesec,
– za šestega in vse nadaljnje vzdrževane otroke se olajšava poveča za 1.500 € na leto oziroma za 125 € na mesec glede na višino olajšave za prejšnjega vzdrževanega otroka.
Takole je; Če kaj ni vpisano, moraš dopisati sam oz. popraviti. Tako pri dohodkih, kakor pri prispevkih.
Prispevki za obv. zavarovanje in ostalo so (če so) vpisani v koloni, kjer piše prispevki
Kaj je treba še vpisati; začni brati obrazec na začetku in beri stavek za stavkom. Če se kater zadeva dotika tvojega stanja, jo vpišeš. Drugače pa pusti prazno.
Forum je zaprt za komentiranje.