Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev DOHODNINA LEPLJIVO

DOHODNINA LEPLJIVO

Pejd na google in vtipki vida davčna svetovalka potem vnesi tvojo davčno, pa ti bo vida odgovorila.
Meni je rekla, da sem v drugi rundi.
Lp

A samo davčna št. se napiše ali tudi vprašanje?
Kako pa Vida odgovori,na e-mail ali kako?

probi pa boš videla , vpiši samo davčno
Lp

kako zanimivio, da je letos veliko primerov, ko sploh niso upoštevali družinskih članov, pa čeprav so jih prejšna leta imeli in lansko leto niso nič spreminjali??? saj moraš v službi oddati obrazec na začetku leta, če žeiš spremembmo , če se ne motim.

primer: oče dobi dohodnino, mora plačati, hčer-študentka bi morala plačati, a ni potrebno, ker je kao nevzdrževani član. oče nikoli ni izpolnjeval nobenega obrazca za spremembo vzdrževani/nevzdrževani član, klice kadrovico ta pa pravi, da je moral izpolniti obrazec, da ona na lastno pest ne bi nič spreminjala, a seveda, obrazca ne najde oz. ga je izgubila!!!! oče vrjetno, ne bi kar tako pozabil, da je kak tak obrazes izpolnjeval…

v glavenm, gre pa se pa za eno slabo plačo, tako da se bo potrebno pritožiti…:) in vse skupaj se bo zavleklo…:(

lp.

Pri nas v računovodstvu smo dobili naslednjo razlago:

Med letom se je obračunavalo po zakonsko predpisani lestvici – 5 razredov. Pri poračunu – dohodnini – je država uvedla le 3 dohodninske razrede, ki pa se seveda razlikujejo od tistih, po katerih smo bili obdavčeni med letom. Seveda so gospoda poskreli za sebe in nastavili lestvico tako, da dejansko plačajo največ osebe z najnižjimi dohodki (ker sedaj bolj obdavčeni kot med letom), najmanj pa managerji, ki so bili že med letom bolj in sedaj tudi nekje enako.
prestop iz 1. v 2. razred je zelo hiter (pri nas še čistilka v 2. razredu), v 3. si pa takoj, samo da imaš v firmi kakšno dodatno izplačilo v obliki stimulacij in nagrad.
in pri nas rezultat: cca 1.000 eur plače, pa 800 dohodnine.
Tako je to, tudi pri nas smo krivili računovodkinje, pa dejansko zopet država pobira svoj krvavi davek in razslojuje ljudi na svinjsko bogate in svinjsko revne.

en lep in miren večer

Pri nas…. – tudi pri vas bi morali pri obračunu dohodnine upoštevati 3 razredno lestvico med letom 2007, ker je bila znana.

ne vem, kaj so delale računovodkinje, da so šele konec leta ugotovile, da je potrebno obračunavat po novi dohodninski lestvici

a povišano splošno olajšavo so vam pa kljub vsemu upoštevali? očitno so jo morale, ker drugače bi med letom plačevali preveč akontacij in bi pravzaprav dobili dohodnino povrnjejo

5 razredov med letom, pa kaj še!
Celo leto so bili pri obračunu plač samo trije razredi in ravno tako je za obračun. Prvi razred recimo je letno do 6.800 eurov, mesečno se vzame za mejo 1/12, to je 566,67 evrov. Nobenih prilagoditev in sprememb lestvice ni bilo, lestvica je znana že od začetka 2007 in po njej je bilo treba obračunavati.

Od “mojih” imajo tudi nekateri doplačila, vendar nihče nad 100 evri, pa imajo kar dobre plače. Po preverjanju sem ugotovila, da je do sprememb prišlo zaradi regresa. Namreč obdavčitev regresa je po povprečni stopnji mesečne obdavčitve delavca, se pravi za ta podatek vzameš tekočo plačo. Ker smo imeli regres izplačan že zgodaj v 2007, je bila za osnovo stara plača, kasneje pa so se plače povečale, delavci so s skupnim zneskom padli v višji razred in imajo zdaj par 10 evrov doplačila. Pač, večja ko je plača, večje ko je povišanje plače, večja je lahko razlika pri dohodnini. “Kriv” je regres, čeprav je bilo vse pravilno obračunano, računovodje pa tudi nismo jasnovidci, da bi vedeli, kaj se bo s plačami do konca leta dogajalo.

Če mislite, da so vam med letom narobe obračunavali, pa za hec zračunajte dohodnino samo od plač, brez regresa. Tam pa bi morala biti razlika 0.

Prosim če mi kdo pove, če zdaj vložim ugovor zaradi olajšave otrok, ga bomo potem morali še za moža ali bodo kar sami popravili?

Hvala lepa.

Aja, izračunala sem da se nama najbolj splača, da imava vsak oba otroka po pol leta.

Piki Miki, kje si izračunala?
Hvala!

Za tiste, ki imate za plačati VISOKE zneske ali jih sploh ne morete plačati priporočam, da izpolnete tole:

Vloga za odpis, delni odpis, odlog oziroma obročno plačilo davka

srečno !!

A ni tako, da dobro zaslužiš, če moraš veliko plačati? Ponavadi gre za tiste, ki zraven redne službe še honorarno delajo? Pod kakšnimi pogoji in po kakšni logiki te potem država oprosti plačila dohodnine?

@ne razumem dobro:
ne, ne gre za to, da dobro zaslužiš, če moraš veliko plačati. Davčna reforma, ki uvaja le tri davčne stopnje, ponovno daje bogatim in jemlje revnim. Žal. Sam bom zaradi najvišje davčne stopnje, ki je zdaj 41%, dobil nazaj več, kot sem bil navajen dosedaj, ampak zaradi tega nisem vesel. raje bi se odrekel tem nekaj sto EUR, kot pa da sem priča vedno hujšemu razslojevanju družbe. Še enkrat: žal.

No še jaz. Nekako ne najdem odgovora na svoje vprašanje, pa sem prebrala že kaj nekaj te robe.
V lanskem letu nisem imela “prijavljene” nobene od hčera, tako da mi niso obračunavali olajšave. Pomoto sem odkrila šele v februarju, ko sem prvič vrgla v obrazec na netu svoje podatke. Takrat je bilo tudi že prepozno za tisti obrazec, tako da mi ne preostane drugega kot ugovor. Odločbo sem dobila in je vse v redu, pač po podatkih ki so jih imeli. Težava je drugje.
Starejša hči je lani precej delala preko ŠS in za las presegla 2800 E. Tako da je svojo odločbo sicer dobila (neto znesek je po odštetju normiranih stroškov nekih 2732E) vendar ji ni potrebno nič plačati in niti nič ne dobi nazaj. Zanima pa me, ali naj jo sploh prijavim kot vzdrževanega člana – saj v zakonu piše, da če je vzdrževani član tudi davčni zavezanec potem tisti ki ga uveljavlja kot vzdrževanega člana izgubi splošno olajšavo. … In v končni fazi prijavim samo mlajšo hči. Kateri znesek se upošteva pri “meji”, ker njen neto je pod 2800, je pa bruto nekih 3032 (ne vem čisto točno).
Hvala za morebitna pojasnila.
lp tinca

Mene pa zanima, kako je z vpisom katastrskega dohodka. Ni ga veliko, zato že vsa leta nisem dobivala obvestila, ampak so ga na Dursu sami vpisali. Letos pa v inf. izračuni ni pod to točko nič vpisanega, zdaj pa ne vem, ali se je kaj spremenilo na tem področju ali so pozabili vpisati. V bistvu tudi težko podaš ugovor, če pa nimam podatkov. Ali je kdo strokovnjak, ki ve kaj glede tega?

LP, J.

na poljuden način razložena primerjava med dohodnino v četu 2006 in 2007

http://libertarec.blogspot.com/2008/04/ste-z-davno-reformo-pridobili-ali.html

Lahko bi predlagali vladi, da se sami odločimo, v katero področje gre določen % naše dohodnine, to prakso v tujini poznajo. Npr. rečem da tistih par % namesto v kulturo, naj gre v zdravstvo-področje novih naprav.
Ali je to iluzija, ali je kaj takega res možno? Zdi se mi, da bi bilo lažje, da ti trgajo vsak mesec, kot da te 1x na leto opalijo, ko ta denar že porabiš npr. za bencin za v službo, ki ti ga delodajalec ne plača.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close