dohodnina-izguba
Če ti tole tukaj kaj pomaga… Kolikor jaz razumem, bi on moral oddati obračun (kot ga je), v njem upoštevati tudi splošno olajšavo in morebitno olajšavo za otroke, dobil pa bi info izračun kot fizična oseba…
Kakorkoli že, info izračuna ni dobil in bo moral sam oddati doh. obrazec do konca junija.
Obračun za s.p. ni isto kot dohodnina, leto je sploh še več razlik.
Če je imel izgubo, je verjetno padel pod tisto pravilo, da vsem, ki imajo manj prejemkov od 2.800 evrov, ni treba oddati dohodnine, posledično je takim tudi durs ne pošilja. Če je imel še kake dohodke zraven s.p. in plačal dohodnino, mora napoved res vložiti sam, da bo dobil nazaj.
Ne vem pa res, kako je, če ima samo s.p. in izgubo, zakaj bi sploh moral vlagati sam, če mu je niso poslali? Letos je to ena sama zbrka, vsak ima ene drugačne informacije.
Vseeno bi rekla, da mu dohodnine ni treba oddati, ker ima pač dohodkov manj kot 2.800, ampak ne me držat za besedo, jaz tako razumem, ampak durs ima lahko čisto drugačno logiko…
http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageuploads/Sporocila_za_medije/JP-dohodnina__2007.pdf
Akontacija dohodnine, če jo je plačeval, mu je bila že vrnjena po obračunu za s.p., v obračunu je tudi lahko uveljavljal vzdrževane člane. Letos je bila prvič ta možnost.
Tako da tisti, ki imajo samo s.p. in so že tam vpisali vzdrževane člane, so potem pri letni dohodnini na nuli, se pravi nič doplačila niti vračila, ker se je vse že prej poračunalo.
-je pa ena izjema in to je, če je imel sp v koledarskem letu odprt manj kot 5 mesecev, potem se mu splosna olajšava in dodatne olajšave NISO priznale v obračunu “davek od dohodka iz dejavnosti”; temveč mora nujno vložiti dohodninsko napoved, da bo dobil vrnjeno.
To lahko storijo tudi vsi tisti, ki so dobili kakrnšnekoli dohodke, ki so manjši od 2800 na letni ravni in je bila odvedena akontacija dohodnine.
Tele odgovore da TUDI Vida, ni treba glih do računovodje 🙂
LP P
Forum je zaprt za komentiranje.