Dohodnina in otrok kot olajšava – še 1x
Ena stvar glede dohodnine me zanima. Sem tudi med tistimi, ki jim je Vida nakazala, da je šla odločba že naprej, dobila je pa še nisem vročene. Pa sem danes na e- davkih pogledala mojo odmero dohodnine in vidim, da dobim nazaj samo 448€, kar se mi zdi malo glede na to, da imam otroka kot olajšavo jaz in se mi med letom ne upošteva kot olajšava pri plači, torej ga dam v napoved in na ta način kreditiram državo, ampak dobro, tako sem se odločila.
Zanima pa me, ali vsi tisti, ki dajete otroka kot olajšavo med letom, še vedno uveljavljate otroka v dohodninski napovedi oz. ali je možno, da so meni obračunali kot da imam zanj že olajšavo pri plači?
Mater sem zakomplicirala, upam da je jasno kaj želim vprašat. Večina ljudi, s katerimi se menim o tem, pravi, da ima otroka prijavljenega med letom, pa vendar jih na koncu vsi pišejo v doh. napoved.
Jaz dobim nazaj malo manj kot 700E, ampak kolk dobiš nazaj je odvisno kako ti v službi obračunavajo dohodnino. Verjetno če bi ti ga upoštevali čez leto bi morala sedaj kar precej plačat. Vem pa da če bi ga uveljavljal mož bi dobil kar nekaj manj, je pa on v nižjem razredu kot jaz.
Sem pa v isti situaciji kot ti, čez leto otroka ne uveljavljam samo na koncu.
Jao, no.
Čisto vseeno je, kdaj in kako uveljavljaš otroke.
osnova za dohodnino je vedno, bruto zaslužek – prispevki – olajšave
In vedno so merodajni končni letni dohodki in olajšave.
Tako, da moraš imeti v dohodninski napovedi vse dohodke, ki si jih prejel v enem letu, vse prispevke, ki si jih plačal (oz. tvoj delodajalec) in vse olajšave, ki jih uveljavljaš oz. do katerih si upravičen.
Potem se pa poračuna in ugotovi ali ti je firma odvajala preveč, premalo ali pa ravno prav.
Sodeč po vračilu imaš dohodke v meji spodnjega dohodninske lestvice, torej si od davčne osnove plačala že med letom 16% dohodnine. Ker si nakdnadno poslala podatke o vzdrževanem članu, ti je bila priznana oljšava v višini 2800 EUR, kar pomeni 448 EUR manj obveznosti iz naslova dohodnine (2800 x 16%). Ker se to ravno ujema s tvojim vračilom, to pomeni, da si med letom plačala ravno prav dohodnine, torej ne bi bilo poračuna na koncu leta, če ne bi bilo dodatne olajšave.
Vsekakor pa je potrebno “dat” otroke na koncu leta v “dohodninsko napoved” tudi tistim, ki imajo otroke za olajšavo že med letom, le da se to poroča DURS-u že avtomatično s strani izplačevalcev dohodkov (vsi ostali lahko do konca januarja s posebnim obvestilom ali v ugovoru na informativni izračun).
p.s.: preveri konkretni izračun pri nekomu, ki se spozna na to
Hvala vsem za odgovore.
Ja, sem preverila sedaj, ko sem končno dobila obračun mojih plač za lansko leto. Informativni izračuni na netu mi pokažejo ravno ta znesek, tako da je očitno vse v redu. Sem izhajala iz lansekga vračila pri podobnih dohodkih, ki je bilo kar nekaj večje. Se kar pozna, da so nam ukinili dodatne olajšave, ja.
Hvala vsem še 1x!
Forum je zaprt za komentiranje.