Dodatno pokoljninsko varčevanje Modra vs Triglav
Ali kaj dodatno varčujete za pokojnino? Midva z možem oba, on pri Triglavu, jaz na Modri. Ta mesec sva zaradi dohodnine oba prejela obračun in ugotovila velika razhajanja.
Negova pričakovna renta je precej manjša od moje(cca 40% nižja)preračunano glede na vplačani znesek.
Oba pa vsak mesec enako vplačujeva, le da jaz 3 leta dlje, a do pokojnine imava še prek 25 let.
Je kdo delal primerjavo teh rent?
Jdjndjdn, 04.02.2022 ob 15:45
Poglejta v katerih skladih varčujeta, poglejta donose. Triglav pokojninski skladi so povečini natega, donos ne pokrije niti inflacije. Potem se pa bučmani v medijih sprašujejo zakaj ljudje ne varčujejo v njih.
Vidim ja, da je nateg, če primerjam s svojim. Ampak s Triglavom ima sklenjeno pogodbo njegova firma, ki polovico prispeva, tako, da tukaj ni veliko manevra.
Kaj če bi vidva najprej prebrala pogoje vsakega od teh pokojninskih načrtov. Nato se lahko začneta pogovarjati. Poglejta, koliko ima kdo notri in kakšni so donosi. Lahko da imata čisto drugačne sklade in tudi sicer drugačne zneske, lahko da se pričakovana renta računa drugače in je razlika zaradi tega.
Če ima delodajalec sklenjen načrt pri Triglavu, potem tega ne more spremeniti. Lahko pa sam varčuje drugje. Ali pa, potem ko preštudirata pogoje ipd., vpraša nadrejene, zakaj Triglav, če je pa XY boljši (ni samo Modra, je več pokojninskih načrtov).
Sam pa lahko kadarkoli sklene dodatno pokojninsko zavarovanje pri katerikoli družbi, ki to nudi, še bolje pa je, da del svojih sredstev vlaga drugam.
Forum je zaprt za komentiranje.