Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dodatek za pomoč in postrežbo

Dodatek za pomoč in postrežbo

Pozdravljeni!

Moja stara mama, pri kateri sem živela in bila z njo v skupnem gospodinjstvu vse od rojstva, je lani junija hudo zbolela, imela je tumor na črevesju. Bila je 3 krat operirana. Ko so jo v začetku meseca julija odpustili iz bolnišnice, je bila popolnoma nepokretna in je potrebovala pomoč pri opravljanju vseh osnovnih življenjskih potreb.Jaz sem skrbela zanjo in bila z njo praktično 24 ur na dan. Ni mogla sama ne hoditi, ne jesti, za opravljanje potrebe je imela pleničke. Za vse to sem brez problema skrbela sama.
Ker je bila njena osebna zdravnica odsotna, sem vlogo za dodatek za pomoč in postrežbo vložila 23.8.2012. Kljub temu, da sem večkrat poklicala na ZPIZ, da vprašam in preverim, če se zadeva kam premika, je zdravnica iz zdravniške komisije prišla na dom šele v začetku januarja 2013. Z dne 30.1.2013 je bilo odločeno, da ima stara mama pravico do dodatka za pomoč in postrežbo v višini 290,15 eur na mesec, vendar šele od 1.10.2012 dalje, sicer od takrat, ko je patronažna služba oddala svoje poročilo, in ne od 11.7.2012, ko je stara mama prišla iz bolnice. Stara mama je bila nepokretna že v bolnici, posledica KOPB, vendar se ta čas ne šteje. Na izvidih in odpustnici je jasno napisano, da je stara mama potrebovala pomoč že ob odpustu iz bolnišnice.
Ker se nisem strinjala z določenim datumom, da je stara mama nepokretna od 1.10. dalje, sem vložila pritožbo in opisala, zakaj sem takšnega mnenja. Po njihovem mnenju sodeč, naj bi bila ona pokretna do 30.9., čez noč na 1.10. pa je postala nepokretna. Nesmisel.

Odobrena pomoč v višini 290,15 eur na mesec, ki naj bi ji pripadala od 1.10. dalje, naj bi se v roku enega meseca nakazala na njen račun. Ker denarja ni bilo, sem večkrat poklicala na ZPIZ in poslušala razne izgovore, da nimajo dovolj osebja, da je ogromno takšnih primerov, in da naj na nakazilo počakam še en mesec. Ker tudi čez en mesec ni bilo nakazila, sem zopet poklicala na oddelek za nakazila in po dolgem prepričevanju in poslušanju enih in istih izgovorov, da je premalo osebja in preveč vlog, dobila odgovor, da bo nakazilo 22.4.2013 v višini 1750 eur (od 1.10.2012 do 30.3.2013). Razložila sem jim pa, da je moja mami v mesecu januarju za partnerja vložila isti zahtevek za dodatek za pomoč in postrežbo, da je v parih dneh bila pri njej zdravnica iz zdr.komisije, da je čez teden dni že dobila odločbo in še čez teden dni že vsa nakazila. Kako je mogoče, da nekdo, ki 4 mesece kasneje vloži zahtevek, dobi nakazilo 3 mesece prej od mene? Zakaj se je potem zataknilo ravno pri stari mami? Odgovor je bil precej neokusen, in sicer, da se očitno ne piše prav.

Žal je moja ljuba stara mama umrla v nedeljo, 14.4. Nekaj dni kasneje smo jo odjavili iz registra prebivalcev. V ponedeljek, 22.4., ko bi moral ZPIZ nakazati denar za pomoč in postrežbo, dobi mama na dom obvestilo o tem nakazilu, na katerem je pisalo, da je izplačilni dan 22.4.
Ker vem, da se vsa nakazila po smrti varovanca vrnejo nazaj na ZPIS, sem jih zopet poklicala, kako naj sedaj ravnamo. 26.4. smo na naši enoti ZPIZ-a uredili vse potrebno, da se denar nakaže mamini hčerki, torej moji mamici. Ker do 6.5. na oddelku za nakazila še niso odprli te pošte in ker so mi rekli, da bomo sedaj na to nakazilo čakali še nasledna 2 meseca, sem jih zopet poklicala in vljudno razložila, da je to ena velika packarija. Da spackajo skupaj tisto nakazilo, so potrebovali celih 83 dni, sedaj bi jih pa potrebovali še dodatnih 60, a obvestilo o mamini smrti so pa uspeli dobiti v enem samem dnevu. Gospa na telefonu je bila zelo prijazna in mi zagotovila nov datum 20.5.Upam, da se bodo sedaj držali.

Kot sem že prej navedla, sem se pritožila na odločbo zaradi datuma, ker menim, da bi mogla biti mama opravičena do dodatka z dnem 11.7. oz. po zakonu s 1.dnem naslednjega meseca, torej že od 1.8.dalje in ne od 1.10, kot je bilo odločeno na zdravniški komisiji. Ker moje pritožbe v 2 mesecih niso uspeli obravnavati, sem 23.4. dobila sklep, da se zaradi smrti zavarovanke postopek ustavi.
Razumem, da je tak zakon, da se po smrti zavarovanca postopek ustavi, ne razumem pa, zakaj se moja pritožba ni obravnavala že prej, saj sta vmes pretekla 2 meseca. Za izdajo sklepa o ustavitvi postopka pa so potrebovali le nekaj dni. A se je glede na izvide očitno res čakalo, da mama umre, ali kaj?
Na sklepu piše, da se zoper sklep v roku 30 dni lahko uveljavlja sodno varstvo pravic z vložitvijo tožbe pri Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, Komenska 7. Prosim za vaše mnenje, ali naj grem naprej ali ne. Ker predvidevam, da bodo ob moji pritožbi nastali sodni stroški, me zanima, ali je res, da ob negativnem odgovoru vse nastale stroške (z moje in njihove strani) krijem sama.
Vse skupaj se mi zdi zelo nesramno. Ko človek želi uveljavljati svoje pravice, se postopki vlečejo v nedogled. Ko pa človek umre, se pa tako zelo hitro izvršijo vse obravnave, odločbe in sklepi, da ja ne bi še kdo uveljavljal pravic do česarkoli. In ves vložen trud in vso čakanje nimajo na koncu nobenega pomena.

Opravičujem se vam za predolgo pismo, vljudno prosim za razumevanje in , če bo v vaši moči, tudi odgovor.
Hvala!

Lep pozdrav!
Neda

Spoštovani!

Na žalost se takšne stvari, kot ste jih opisali, dogajajo prepogosto. Tudi primeri naslovljeni na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani so v veliki večini primerov rešeni v prid ZPIZ. Kako bo v vašem primeru, vam žal ne moremo napovedati.
Stroške postopka krijete sami, vendar pa vam jih je nasprotna stranka, v primeru, da je zahtevek rešen v vaš prid, dolžna povrniti.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Mene pa zanima, ker je oče v domu in bomo sedaj zaprosili za dodatek za pomoč in postrežbo, ker ima pokojnino 460 € in sami ne moremo več plačevati domske oskrbe, ali je potrebno potem nekoč ta prejeta sredstva res vračat, ker je oče lastnik nepremičnine. Oziroma ali je potrebno nepremičnino pred njegovo smrtjo prepisat na nas otroke, da se s tem izognemo plačilu oz. vračilu prejete pomoči. Oče je dementen in potrebuje 24-urni nadzor.
Za odgovor najlepša hvala.

Spoštovani,

menimo, da ga ne boste dolžni vračati (ne gre namreč niti za obliko DSP niti za varstveni dodatek, ravno tako pa ne gre za pomoč, ki jo izplačuje občina). Predlagamo pa, da se o tem pozanimate še na pristojnem CSD.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close