dodatek za nočno delo
Pozdravljeni!
Kot brezposelna oseba sem 8 mesecev delal preko javnih del. Opravljal sem nočno delo in sicer 4x tedensko od 21.00 ure zvečer do 7.00 naslednjega dne. Zdaj mi je nekdo povedal, da naj bi mi za ta čas pripadal tudi dodatek za nočno delo. Obračunavali so mi dodatek za potne stroške in prehrano, za nočno delo pa ne. Zanima me, če mi to res pripada. Ker nekdo drug mi je rekel, da mi pripada samo, če je tako pisalo na pogodbi. Zanima me, kaj je res in če je sploh še možnost, da mi za nazaj izplačajo ta denar. Z delom sem prenehal 1.1.2005.
Hvala lepa za odgovor.
Izplačilo za nazaj je vedno možno, če zahtevek še ni zastaral (5 let). Prej pa je seveda treba ugotoviti, ali vam je dodatek sploh pripadal. Delavcem načeloma sicer res za nočno delo pripada poseben dodatek, vendar je treba vedetim, da oseba, ki opravlja javna dela, ni v vsem izenačena z delavci, ki so v “običajnem” delovnem razmerju. Pravico do plačila in drugih prejemkov za osebo, ki opravlja javna dela, določa četrti odstavek 53. člena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti:
Brezposelna oseba, ki je vključena v javna dela, ima pravico do
plače v višini izhodiščne plače tarifnega razreda ustrezne
kolektivne pogodbe za delo, ki ga opravlja v programu javnih del,
pravico do povrnitve stroškov prevoza na delo z javnim prevoznim
sredstvom in do povrnitve stroškov prehrane ter do vključitve v
program usposabljanja in izobraževanja.
————-
Navedena je torej samo pravica do izhodiščne plače ter stroški prevoza in prehrane.
Lep pozdrav,
Katarina
Forum je zaprt za komentiranje.