Dodana vrednost v naših življenjih
Ampak dejstvo še vedno ostaja, nekateri rešujejo sebe, nekateri pa druge. Eni so sebični, drugi niso. Še vedno pa lahko tudi zelo “sebičen” reševalec reši življenje, se zavedam tega.
Se pravi, da če bi natančno spoznal potek mojega prostovoljstva, kako se ga lotevam, bi me začel obsojati??[/quote]
Verjetno bi se skušal temu izogniti, obsojanju. Bi ti pa morda postavil kako vprašanje, če bi čutil, da je to potrebno in morda bi sama spoznala kaj novega o sebi, če bi si lahko nanj iskreno odgovorila. 🙂
Se pravi, da če bi natančno spoznal potek mojega prostovoljstva, kako se ga lotevam, bi me začel obsojati??[/quote]
Verjetno bi se skušal temu izogniti, obsojanju. Bi ti pa morda postavil kako vprašanje, če bi čutil, da je to potrebno in morda bi sama spoznala kaj novega o sebi, če bi si lahko nanj iskreno odgovorila. :)[/quote]
A trdiš, da sem do sebe neiskrena? Da živim v lažeh po nareku in normah družbe…vsak lahko ima svojo resnico, sem tolerantna do takšnih nezanimiv postov.
Ne, tega ne trdim. Te ne poznam, niti približno tako dobro ne. Kar pa še ne pomeni, da si iskrena. Ali, da nisi. 😉
On, ko bi rabil pomoč, ti ne bi dovolil, da mu pomagaš (njemu, njegovi živali, svojcem pač odvisno na katerem področju pomagaš), dokler te ne bi preučil, presodil, če si ok in tako naprej, v glavnem seciral in če bi posumil, da nisi po njegovih meriliih, bi te začel obsojat, pomoč pa bi čakal in čakal in čakal od drugih.
Saj vidiš, da ne obsoja, dokler… te ne zanalizira 🙂
Če bi to odebeljeno držalo, ne bi bila prostovoljka. To ni IN, na žalost.
No vidiš pa imaš dokaz, da nisi ovca, da ne slediš nareku in normam družbe :).
Verjetno bi se skušal temu izogniti, obsojanju. Bi ti pa morda postavil kako vprašanje, če bi čutil, da je to potrebno in morda bi sama spoznala kaj novega o sebi, če bi si lahko nanj iskreno odgovorila. :)[/quote]
A trdiš, da sem do sebe neiskrena? Da živim v lažeh po nareku in normah družbe…vsak lahko ima svojo resnico, sem tolerantna do takšnih nezanimiv postov.[/quote]
Se pravi, da če bi natančno spoznal potek mojega prostovoljstva, kako se ga lotevam, bi me začel obsojati??[/quote][/quote]
Misli si, kar želiš. Ne vem pa, če si namerno spregledala sporočilo, kjer sem napisal, da je ne bi obsojal. Če si, se lahko vprašaš, zakaj si to storila. 🙂
[/quote]
Misli si, kar želiš. Ne vem pa, če si namerno spregledala sporočilo, kjer sem napisal, da je ne bi obsojal. Če si, se lahko vprašaš, zakaj si to storila. :)[/quote]
Najprej trdiš, da bi obsojal, nato pa da ne bi – daj odloči se že enkrat pa ne bodi taka copata, ki se obrne kakor veter zapiha 😉
Kaj pa je brezveznega v mojem komentarju? Glej, če to rada počneš, da pomagaš, je v redu. Drugo pa je, če to počneš, ker bi rada dobila družbeno priznanje in “zlato medaljo” za svoj trud, ta pomoč potem ni “iz duše”, ampak samo kompenzacija., če iščeš zasluženje kot nekateri verniki pri bogu npr.
Jaz se hitro učim na sebi, ti Samica. Res sem napisal tako, ampak težim k temu, da ne obsojam. Priznam pa, včasih mi še ugre. 🙂
Matjazko, si tudi ti tak, da boš analiziral osebnost reševalca, ki ti bo prostovoljno prišel rešit življenje? Veš, če si ti zgodi nezgoda nekje v gorah, ne bo prišla plačana zdravniška oskrba, prišli bodo samo prostovoljci.
Zdaj pa ne vem, če boš tako kot Marko vsakega analiziral…
Želim ti, da ne boš nikoli v takem, da bi rabil tako pomoč, ker prostovoljni-reševalci ne bodo veseli analiz v tvojem stilu.
Kaj pa je brezveznega v mojem komentarju? Glej, če to rada počneš, da pomagaš, je v redu. Drugo pa je, če to počneš, ker bi rada dobila družbeno priznanje in “zlato medaljo” za svoj trud, ta pomoč potem ni “iz duše”, ampak samo kompenzacija., če iščeš zasluženje kot nekateri verniki pri bogu npr.[/quote]
Krivokljun, se opravičujem, ker takole smetim tvojo temo. Se bom skušala zadržati in ne več smetiti. Sem namreč prebrala tisto temo o podu :).
No kakorkoli že še moj odgovor na temo:
prostovoljna rešavalka
razna izobraževanja: plesni tečaj, jeziki
športno udejstvovanje, športna usposabljanja
sodelovanje v kulturnem društvu
To nekak počnem. In vedno rada spoznavam na vseh teh področjih novosti.
Ne hodim v gore. Menda bi mi poslali bernardinca s flaško šnopsa okrog vratu, če bi me zasul sneg? :))
Na morju pa me ne skrbi, če bi se začel utapljati. Saj verjamem v profesionalnost slovenskih reševalk, pri čemer so verjetno te Američanke navadni amaterji http://www.youtube.com/watch?v=ov9oUDWiDcU
😀
Ma ja res je provociral, pa vendar altruizem sam po sebi, v popolnoma nesebičnem smislu, ne obstaja, med drugim iz preprostega razloga, ker dobro delaš samo tisto, kar delaš iz notranje motivacije, torej zase.
To je noro, kako se eni slepite v zvezi s tem. Saj mogoče se počutite varnejše, pač nočete vedeti. Verjetno tudi mislite, da zdravniki delujejo izključno po hipokratovi prisegi?
Dodana vrednost pa saj ne vem, menda je to da se najdeš, pa da po možnosti znaš biti srečen. Karkoli že to pomeni.
Aja in še tisto o zlomljeni nogi pozimi v gorah. Prav veliko možnosti pač ni. No ali pač?
[youtube]t65VrYZ2U9s[/youtube]
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup]
Jaz bom pa zdaj malo počistil za tabo. 😉 Tebi prostovoljka pa se lahko zgodi, da boš kdaj v težavah, pojavil pa so bo kak prostovoljni “reševalec”, ki te bo namesto, da bi te rešil lažjih poškodb, na primer še huje poškodoval, celo ubil morda (odvisno od okoliščin). Pa ne zato, ker ga nisi prej analizirala, ampak zato, ker vsak pač ni “usposobljen” za prostovoljca. In potem, ko boš spoznala to tudi sama na svoji izkušnji, boš tudi ti malo drugače pogledala na prostovoljce, morda. Ni vsak sposoben za vsako delo, ki se ga loti, to je vidno vsak dan na vseh področjih. In spet nikogar določenega ne obsojam, samo povem, da svet tak je. Malo drugčen morda, kot ga nekateri vidite. Moj svet je tak, če je tvoj drugačen, tudi prav. Gotovo pa ti najdem zgodbo, pa verjetno si jo lahko tudi sama zelo dobro predstavljaš, ko je “reševalec” nekoga spravil v hujše težave, kot je bil pred tem. Mogoče teh primerov ni veliko (kar je dobro), se pa dogajajo.
Jaz bom pa zdaj malo počistil za tabo. 😉 Tebi prostovoljka pa se lahko zgodi, da boš kdaj v težavah, pojavil pa so bo kak prostovoljni “reševalec”, ki te bo namesto, da bi te rešil lažjih poškodb, na primer še huje poškodoval, celo ubil morda (odvisno od okoliščin). Pa ne zato, ker ga nisi prej analizirala, ampak zato, ker vsak pač ni “usposobljen” za prostovoljca. In potem, ko boš spoznala to tudi sama na svoji izkušnji, boš tudi ti malo drugače pogledala na prostovoljce, morda. Ni vsak sposoben za vsako delo, ki se ga loti, to je vidno vsak dan na vseh področjih. In spet nikogar določenega ne obsojam, samo povem, da svet tak je. Malo drugčen morda, kot ga nekateri vidite. Moj svet je tak, če je tvoj drugačen, tudi prav. Gotovo pa ti najdem zgodbo, pa verjetno si jo lahko tudi sama zelo dobro predstavljaš, ko je “reševalec” nekoga spravil v hujše težave, kot je bil pred tem. Mogoče teh primerov ni veliko (kar je dobro), se pa dogajajo.[/quote]Eno je če se znajdeš v nesreči in ti nekdo nudi pomoč. Takrat te ravno ne zanima zaradi kakšnih vzgibov se je on lotil prostovoljstva ali je celo plačan za svojo požrtvovalnost. Drugo pa je da se nekdo razdaja s takim početjem in se ujame kot kak odvisnik v to delo. Kot naprimer neka aktivistka v društvu za zaščito živali (ki jo poznam osebno), ki pobere vsako žival, ki jo slučajno sreča kje na poti in jo odnese v zavetišče. Tako je polovila polovico psov in mačk iz svoje ulice, ki so bili slučajno tam, niso pa bili zavrženi, le spuščeni brez nadzora. Ima se pa za zelo….požrtvovalno? in se rada pohvali koliko živalic je rešila gotove smrti. Ljudje pa iščejo svoje ljubljenčke….. :/
Hočem povedat, da iz vidika pomoči potrebnega je vseeno zaradi česa mu nekdo pomaga (samo da ne škodi kot omeja Marko), iz zornega kota prostovoljca je pa prav, da se zaveda zakaj “rabi” to “dodano vrdnost”.
Jaz bom pa zdaj malo počistil za tabo. 😉 Tebi prostovoljka pa se lahko zgodi, da boš kdaj v težavah, pojavil pa so bo kak prostovoljni “reševalec”, ki te bo namesto, da bi te rešil lažjih poškodb, na primer še huje poškodoval, celo ubil morda (odvisno od okoliščin). Pa ne zato, ker ga nisi prej analizirala, ampak zato, ker vsak pač ni “usposobljen” za prostovoljca. In potem, ko boš spoznala to tudi sama na svoji izkušnji, boš tudi ti malo drugače pogledala na prostovoljce, morda. Ni vsak sposoben za vsako delo, ki se ga loti, to je vidno vsak dan na vseh področjih. In spet nikogar določenega ne obsojam, samo povem, da svet tak je. Malo drugčen morda, kot ga nekateri vidite. Moj svet je tak, če je tvoj drugačen, tudi prav. Gotovo pa ti najdem zgodbo, pa verjetno si jo lahko tudi sama zelo dobro predstavljaš, ko je “reševalec” nekoga spravil v hujše težave, kot je bil pred tem. Mogoče teh primerov ni veliko (kar je dobro), se pa dogajajo.[/quote]
Marko, odvisno kako prostovoljec doživlja svojo vlogo in koliko se zaveda odgovornosti. Iz svojih izkušenj lahko povem, da ni vsak človek za tovrstno delo, deloma je kriva nezrelost, deloma pomanjkanje solidarnosti, deloma zaradi prisotnosti predsodkov itd. Toda tvoj argument ima katastrofalno luknjo – npr primer poklicni zdravniki, ki niso prostovoljci (so za svoje delo plačani in baje usposobljeni), vendar ravno tako lahko zakrivijo napake pri obravanavi pacienta oz bolnika/ponesrečenca, torej ne vem čemu si tega ne bi smel dovoliti/privoščiti prostovoljec? Res ne štekam, zakaj bi prostovoljec moral biti bolj pazljiv ali natančen ali karkoli že od nekoga, ki je usposobljen tudi na papirju – ali to pomeni, da je slednjemu vse odpuščeno/dovoljeno, prvemu pa ne? Če bi vsi tako razmišljali kot ti, prostovoljstva ne bi bilo oz ne bi bilo legalno.
Marko, vidim, da nisi ravno seznanjem s stvarmi. Gorski reševalci, številne enote z reševalnimi psi, številne gasilske enote, potapljaški reševalci… vse to so prostovoljci, ki dajo skoz veliko veliko usposabljanj. Ti pa kar veselo analiziraj, ko ti bo stanovanje zalila voda ali pa ti bo potres podrl streho nad glavo ali ko si boš v hribih zlomil nogo ali karkoli, če je nekdo ustrezno usposobljen ali ne. Med tvojimi analizami ti bo poplava, požar, potres, delal po svoje. Zlomljena noga pa bo seveda čakala.
Katenjka, vidim, da smatraš, da je edino zlom noge sredi zime stvar prostovoljnih reševalcev. Naj te opozorim, da so reševalci s psi, ki rešujejo iz ruševin ob potresih ali pa reševalci, ki rešujejo ob poplavah in podobne zadeve, tudi prostovoljci. Sicer ne vsi, ampak velik delež pa ja.
Ne štekaš, zato ker si razlagaš stvari po svoje. 🙂 Nikjer ne trdim, da mora bit prostovoljec bolj pazljiv, kot zdravnik. To si ti napisala. Pravim le, da ljudje lahko škodijo drugim, tudi če imajo naziv “reševalca”. Velja tudi za zdravnike. Vsak zase misli, da je odgovoren, dokler se mu ne zastavi določenih vprašanj.
Marko, da ti ne bo kdaj kdo škodil, ko boš v nesreči, nezgodi, ti, tvoji, tvoje imetje, zavrni vsako pomoč in bo mir.
Zame je debata s tabo zaključena, ker vidim, da nima smisla ti dopovedovat. Ko boš pa ti kak gorski reševalec, reševalec-kinolog, reševalec-potapljač pa komentiraj, takrat te bom pa resno jemela. Dokler pa kar nekaj teoretiziraš pa veš, da te nihče ne jemlje resno.
Ne bom več smetila teme. Oprosti, krivokljun za stranteme.
Nonsense! Nekdo, ki se ima za reševalca bo reševal ne glede na to, če je prepričan v to ali ravna prav ali ne, čuti da mora. Življenje, v katerem se naredi kakšna napaka, je več vredno od tistega, v katerem se ne naredi nič.
Primer: Marko sreča ponesrečenca nekje na samem: če bi Marko srečal ponesrečenca, ki krvavi mu ne bi pomagal (predvidevam, da ne ve kako), brezvestno bi opazoval kako izkrvavi do smrti in zraven bi molil boga. Hm, se je kar za zamisliti.
Forum je zaprt za komentiranje.