dobra goveja juha?
Sem začetnica v kuhanju. Pojma nimam, katero goveje meso moram kupit za juho, da
bi ga potem lahko še za kaj uporabila oz popekla?
Doma smo vedno jedli neko trdo, mastno goveje meso in tega nočem, zato sem do
sedaj vedno kuhala kokošjo juho.
Pa še količina me zanima, pol kile, kilo, za ta velik pisker od kompleta posod?
Kako pa potem uporabite to meso?
Hvala!!!!!!
Če bi meso še rada za kaj porabila kupi en lep kos čiste govedine pa daš zraven kost ali dve, začimbice (zeler, luštrih, žafran, korenček, peteršilj)…soliš, jušna kocka…….meso se pa itak da na več načinov porabit…..jaz osebno imam najraje prepraženega skupaj s krompirjem ter seveda obvezno hrenovo omako……nami, nami:)
Jaz pa govedino, četudi je pusta, naslednji dan zmeljem in uporabim za polpete. Uporabim tudi ostalo zelenjavo, ki se je kuhala v juhi (korenje, peteršilj), če ta ni bila zmrznjena. Polpetke naredim po enakem principu kot iz svežega mesa. Nam so polpetki iz že kuhane govedine boljši kot iz sveže pripravljenega mesa.
Jaz sem se po nekaj letnem trudu, da bi skuhala za moža tako dobro juho kot jo skuha tašča, končno naučila. Sedaj povabim kakšno nedeljo tudi taščo in tasta in juhe ne moreta prehvalit;-)
No takole gre. Kupim 1 kg govejega stegna in 2-3 kosti, veliko korenja in peteršilja, sol, poper, vegeta in nič drugega. Kuham 3-4 ure, najboljša za jesti je pa naslednji dan.
Pa ogromen lonec moraš imeti in naj vre čisto počasi.
Meso naredi juho dobro. Če boš izbrala elitno nemastno meso npr. stegno, bo kuhano meso trdo in suho, a najbrž ok za jest. Če pa boš izbrala npr. bočnik, bo juhca boljša, ja, meso pa mal žilasto, mastno, skratka težje ga boš naprej spravial v promet.
Mene so učili, da naj bo v goveji juhi le podzemna zelenjava, kar upoštevam, le še en paradižnik dodam. Torej, v mega pisker dam meso (cca 70 dag), eno veliko zeleno, eno ali dve kolerabi, cca 5 korenov, korenino peteršilja, en česen (en strok, ne cel), eno čebulo (ki jo zadnje čase malo prepražim v teflonovi ponvi, celo), en paradižnik, nekaj zrn celega popra, sol. NIČ UMETNEGA ALA VEGETA IPD. Dolijem mrzlo vodo (da prekrije in je čez zelenjavo še kakšne 3 prste) in počakam, da zavre. Prvo, glavno pravilo je, da mora juha počasi počasi vreti, nikakor ne brbotati, ker potem ne boš imela čiste bistre juhe. Ko začenja vreti, se zgoraj delajo pene (iz mesa), poberi jih z žlico in zavrzi. In potem jaz napol pokrijem lonec, preverim da res čisto majčkeno vre in pustim kuhat 2 uri.
Juha je res boljša naslednji dan. Ko se ohladi, jaz vso zelenjavo dam v veliko cedilo nad lonec, da se odteče. Korenje, kolerabo in zeleno pojemo, ostalo vržem stran. Paradižnik spasiram nazaj v juho. Del juhe (brez zelenjave) zmrznem, del pa jo porabimo v dveh dneh.
Kupi:
po en košček reberc, rep in eno kost. To daj skupaj z zeleno, peteršiljem, korenčkom, čebulo v mrzlo vodo. Ko zavre ogenj zmanjšaš na toliko, da juhce ravno še malo vre. V to vročo vodo dodaj en lep košček govejega mesa.
Tako boš imela dobro juhco in okusen košček mesa, ki ga potem poljubno pripraviš.
Količinsko pa približno kupi kilo mesa. Če kupujete kje domače meso od kakšnega kmeta je pa dovolj manj mesa in bo juhca ravno tako okusna.
Najboljša goveja juha je zame iz govejih repov. Obvezno daš meso v HLADNO vodo, dodaš peteršilj, polovico čebule, ki si jo malce popekla, ne škodi, če dodaš kakšen kos pora, korenje, lahko tudi cvetačo, dodaš sol in zadevo kuhaš na čisto rahli temperaturi od 3-4 ure. Nato precediš in v precejano juho daš en surov jajčni beljak, ki bo pobral dodatno “umazanijo” v juhi, da bo bolj čista. Govejih kock in vegete pa ne dodajat, ker ni potrebno.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.