Doboš torta
O super…obema hvala!!!
Recept niti ni tako ZELO zahteven kot se mi je zdelo. Me pa samo nekaj zanima – glede biskvita (oz. kor). Ali je že kdo pekel to torto? Kakor jaz razumem je treba vsak del biskvita oz. podloge speči posebej. Nekako si ne predstavljam, da bi mi uspelo speči enako debele podloge, zato me zanima, če je še kakšen drug, enostavnejši način 🙂
Hojla Kresnica,
hej enakomerne plošče delati, nič lažjega. vzameš primeren pekač in zajemalko za juho, ki ti bo služila za merico. ena zajemalka mase za biskvit, jo vliješ v pekač in ga razvlečeš po pekaču. Pečeš le nekaj minut, ker so res zelo tanke plasti testa. Jaz bi vzela pekač 25x30cm. če imaš dva enaka pekača gre delo hitreje od rok. en pekač se peče, drugega pripraviš, Ko je prvi pečen, daš drugega v pečico in ta prvega spet pripraviš. Le organizirati se je trebea, nič drugega. Pri pečenju uporabi peki papir, ki ga daš v pekač takole: vzemi primerno velik kos papirja za pekač katerega misliš uporabiti. eno stran papirja na tanko namaži z oljem. namazano stran papirja obrni tako, da bo v stiku s pekačem – papir se bo nalimal na pekač in nikamor se ne bo premaknil, ko boš vlivala maso v pekač in med peko se ne bo nič zvil.
Samo pecivo oziroma torta pa je madžarskega izvora, zato je najdete največkrat na madžarskih ineternetnih straneh , če rabiš prevoe NO PROBLEM- ti ga prevedem – za gratis oziroma za pokušino na srečanju. Velja??
veliko uspeha pri pečenju torte.
Tajna
Ob priliki bom poskusila speči kar v enem kosu in razrezati. Me matra, da bi kar danes pekla, le da moj glavni jedec odpotuje in bi morala preveč sama pojesti, he, he. Hčeri sta bolj slabi jedki.
Za rezanje biskvita uporabljam rezilo z žičko od Fackelmanna (kupila že pred leti v A, videla pred kratkim pri najboljšem sosedu za manj kot 500 SIT). Izgleda pa tako, da ima na obeh straneh loka zarezice, kamor zatakneš žičko in tako nastavljaš višino oz. debelino biskvita.
Natassa
Hej,
vem, da je slovenski recept za doboš torto v eni izmed tistih knjižic z recepti od Dr. Oetker-ja. Žal je moja razpadla in se je ta recept nekje izgubil, je pa sigurno notri, ker smo jo včasih pekli.
Sicer dam pa jaz zdaj kar tako kremo notri, ki je sicer v elini kokosovi torti in je tudi dobro.
Če ima kaka pridna forumovka ta recept ali pa to knjižico…
Hej! To je slovenski recept.
Biskvit
6 rumenjakov
15 dag zmletega sladkorja
12 dag presejane moke
sneg iz 6 beljakov
mascoba in moka za pekac
Krema
25 dag surovega masla
15 dag zmletega sladkorja
15 dag zmehcane cokolade
1 rumenjak
nekaj sesekljanih lesnikov
Karamelna glazura
12 dag sladkorja,
sok pol limone
zlica vode
Postopek
Rumenjake mesamo s sladkorjem,da dobro narastejo,nato jim primesamo moko in sneg.
Pekac dobro namazemo in pomokamo (ali peki).S tortnim obodom oznacimo na pekacu v moki kroge,ki jih na tanko namazemo s testom.
Iz zgornje zmesi dobimo 6 do 7 plosc.Pecene plosce,razen ene,namazemo s cokoladno kremo,zgornjo pa polijemo s karamelnim ledom in se vrocega narezemo na porcije,ker se mrzel led lomi.(Samo to plast- kasneje zarezes do konca)
Pripravljeno torto pokrijemo s plosco,polito s karamelnim ledom in jo ob straneh namazemo a kremo ter potresemo z nasekljanimi lesniki.
Krema: maslo penasto umesamo,pridenemo sladkor in zmehcano ohlajeno cokolado ter rumenjak.
Karamelni led: Stolcen sladkor(mislim da tudi fino zmlet),limonin sok in vodo preprazimo svetlorumeno.
Dobos trorta 2.
8 dag sladkorja
5 dag surovega masla
jajce
zlica medu
23 dag moke
1 pecilni prasek
3 do 4 zlice mleka(po potrebi)
limonina lupina
Maslo,sladkor,med,po potrebi mleka,mesamo,da vse skupaj narastein se zgosti. Dodamo sesekljano limonino lupino in moko zmesano s pecilnim praskom.
Na deski naredimo iz vsega testo,ki ga razdelimo na 5 enakih delov.
Vsakega izmed teh delov razvaljamo v proge za podolgovato torto ali v kroge za okroglo.
Specemo jih na pomazanem in z moko potresenem pekacu v srednje vroci pecici,jih nato ohladimo in namazemo s poljubno kremo,nato sestavimo v torto,ki jo obtezimo za nekaj ur.
Nato namzemo vso povrsino s kremo in jo potresemo s preprazenimi mandlji,lesniki ali orehi.Testo rezemo na lepe rezine.Da se lepse reze,noz pomakamo v vroco vodo. Noz za rezanje mora biti dolg in oster.
Nekdo je vprasal,ali ne bi torto kar v enem spekli. Posebnost dobos torte je ravno v tem,da so plasti zelo tanke in imajo skorjico na obeh straneh.
Jaz nisem se nikoli delala,moja soseda pa,se zlasti zadnjo in je res drugace od ostalih tort. Tisto obtezenje ni brez veze.
Opomba: Tocno prepisano .Kar je v oklepaju, pa je moje. Lp Babi
Še en recept, ta je iz knjige Kolači vaš ponos – Dr.Oetker
TESTO:
200g masla (penasto umešaj ) postopoma dodajaj
200g sladkorja
1 vanilij slaadkor
1-2 žlici ruma
200g moke
2 žlički pecilnega praška
4 beljaki (stepeni v trd sneg)
Iz tega speci 7 plošč.
KREMA:
1 puding čokoladni
20g kakava
150 g sladkorja (razmešaj kot za puding s 6 žlicami mleka)
ostalo od 1/2 l mleka zavri in skuhaj puding. Ohladi, vendar ne čisto do mrzlega.
250 g masla penasto umešaj in dodaj ohlajeni puding.Namaži vsako plast posebej in zlagaj kot torto.
GLAZURA:
300 g sladkorja raztopi v prozorno tekočino in hitro prelij zgornjo ploščo torte.
Takoj nareži 12 delov in jih polagaj natorto.
Nož pred rezanjem namaži z maščobo ali pa zareži v limono.
za sonce rumeno
kot prvo,vse naj-naj,za prihajajoča praznika,
KAJ BO OGI REKEL’? NIČ,ker tudi on obvlada nekaj tujih jezikov.
M e pa še vedno zanima ,kje je katera-i, ki bi kaj vedel o receptih,
“pokelčeva mlečna juha ter madžarica ,sicer za nazadnje omenjeno
sladico -madžarico ,ni problem,bolj me zanima , če jo še gdo zna
pripravit-speč.
Če tako,od nekaterih,težko pričakovan-SHOD,ne bi bil tako daleč ,
bi vam jo rade volje postregel.Vendar dvomim,če bi “preživela”,
pot po naših cestah.
l.p. ogi
Forum je zaprt za komentiranje.