dober in kvaliteten humor
Ker tudi sama hrepenim po delih, ki vsebujejo dober humor, bom z veseljem prebrala predloge drugih moljev. Posredujem pa tudi svoje, preverjene:
– dela Douglasa Adamsa
– dela Kurta Vonneguta
– Ira Wood: Moški v kuhinji
– Sue Townsend: Jadran Krt pije kapučino
– Green Graham: Monsignor Kihot
– Frank McCourt: Angelin pepel
– se več ne spomnim
Frans Gunnar Bengtsson: Rdeči Viking (za moje pojme ena najduhovitejših knjig vseh časov – mogoče jo ima še kakšna knjižnica). Pri nas v družini velja za kultno. Pokupimo vse izvode v antikvariatu, na katere naletimo, nato jih pa poklanjamo (beri posiljujemo z njo :))) ) prijateljem, za katere mislimo, da bi jo znali cenit:))))
Don Camillo in Peppone (Giovanni Guareschi).
Pa Sheckley: Menjava duha (sci-fi) – za ljubitelje Douglasa Adamsa.
pozdravcek,
proxima
– Pratchett: Barva magije
– Hašek: Švejk
– Milčinski: Butalci
– Umbero Eco: Baudolino
Angelin pepel pa tudi jaz ne bi ravno uvrstila med humorne knjige. Se jo pa vsekakor splača prebrati. Sem takrat, ko sem jo prebrala, veliko premišljevala o tem, kako lahko Irci kljub težkemu življenju vseeno ohranijo toliko volje in upanja in veselja. A si predstavljate, da bi podobno temo obdeloval kak slovenski pissatelj, kakšna zamorjena tragedija bi nastala iz tega :))))
Ja, Rdeči viking, se spomnim. Saj je to tista knjiga, kjer razložijo, da ni krščanstvo nič hudega, rečeš “Ni ga boga razen boga in Jezus je njegov prerok,” pa je? brala serm jo pred kakšnimi dvajsetimi leti, pa se še zdaj režim.
Drugače je pa cel Pratchett zabaven, še posebej pa v navezavi z Neilom Gaimanom (Good Omens). Pa Neil Gaiman sam tudi, ampak to so stripi, oz. grafični romani, kot se temu zdaj reče.
Kar se pa tiče t.i. literature za dame, je pa Marian Keyes dovolj zabavna, da se vsake toliko časa na glas zahihitaš.
OJA v odgovor:
Ja, se mi je zdelo, ko sem napisala, da bo kdo lahko tudi takole vprašal… Ne, seveda se mi ni zdel smešen, ampak meni se je zdelo, da je avtor trdi resničnosti navkljub znal to prikazati na svoj – večkrat tudi humoren način – da se je dvignil nad dogodke… Tudi Vonnegutova Klavnica pet ni smešna, ampak njegov način pripovedovanja… humor, črni humor…
Podobno kot zgornji: največji mojstri vrhunskega humorja – ki ni vedno del vesele knjige – kot npr. Klavnica pet, ki je roman smrtno resne teme, ob katerem pa se režiš od prve do zadnje strani.
Najboljše od najboljšega: Jaroslav Hašek, ob Švejku vsaj še njegova “Politična in socialna zgodovina stranke zmernega napredka v mejah zakona”,
seveda celoten Vonnegut;
Ob klavnici še posebej Mačja Zibka in Sirene s Titana, pa – aja – še Zajtrk prvakov.
Če pa hočeš ob dobri zabavi imeti še občutek, da prebiraš svetovno klasiko, pa Mojster in Margareta, Vasilija Afanasijeviča Bulgakova. Manj obsežno pa (v zbirki humor) Pasje srce istega Bulgakova.
Med še starejšimi je tukaj Jerome klapka in njegov večni “road movie” Trije možje v čolnu (in nadaljevanje Trije možje se klatijo).
Jadran krt, kot že omenjeno je knjiga dobrega humorja, danes je popularen Paasilinna…
pa veliko užitkov
No, če govorimo o črnem humorju, je krasna izbira tudi Roald Dahl – po mojem eden redkih otroških pisateljev, ki otrok ne podcenjuje. Kultno delo tega žanra je tudi Hellerjev Kavelj 22, ki pa meni ni potegnil. Pa Moskva-Petuški Jerofejeva, ampak tam ti utegne že od opisov vsega tistega alkohola postati slabo! :))
JOHN STEINBECK! Pelentarska polica, Sladki četrtek, (tudi) Ulica ribjih konzerv.
Polentarsko polico imajo trenutno pri MK po zelo ugodni ceni. 1.990 SIT. Trda vezava in tudi lepša naslovnica od tiste, ki jo že imam. Jaz sem jih naročil nekaj za darila. Imajo pa tudi že omenjenega Arta Paasillina po 1.900 SIT, žepnica. Imajo Zajčje leto in Tuleči mlinar. Prav tako lepše oblikovane. Sedaj imam daril za lep čas. Paasilinna je dober.
Nekaj let nazaj pa me je zelo nasmejal tudi Bukowski, duhovit pijanec, ni kaj!
Tudi Houellebecq me je tu in tam zelo nasmejal, duhovit depresivec, ni kaj!
Ostali so že omenjeni; Hellerjev Kavelj je ok, dočim nisem končal njegov drugi roman Nekaj se je zgodilo. Adams, Vonnegut (tega starca obožujem), Bulgakov, Jerofejev je ok (nekdo mi ni vrnil te knjige, zdaj vidim).
UH, Richard Hooker z M.A.S.H. in M.A.S.H. doma, ki mi je še boljša.
Pa Kandid od Voltaira-zelo dobro!
Zelo odbit humor, vreden branja; Richard Brautigan- Lovljenje postrvi v Ameriki ( duhovit samomorilec, ni kaj!)
Vse zgodbe (knjige) našega pisatelja Janka Mlakarja, najbolj izstopajo po humoristični plati Gospod Trebušnik, Iz mojega nahrbtnika.
Fran Milčinski (Ježkov oče), katerega humor blesti razen v najbolj znanih Butalcih tudi v nekaterih drugih njegovih delih: Muhoborci, Gospod Fridolin Žolna in njegova druščina, Skavt Peter, Ptički brez gnezda; v številnih zgodbah in povestih, da jih ne naštevam – vse najdete v njegovih zbranih spisih (4 debele knjige), ki so izšle 1980 – ponatisa menda od takrat še ni bilo? To je kratkočasno branje tudi za počitniške dni, ko si moramo razveseliti dušo in srce.
Pa še dve knjigi Roberta Fulghama imam v mislih: Vse kar vem sem se naučil v vrtcu in Gorela je ko sem legel nanjo. Tudi zelo zabavno branje!
Drugega se ta trenutek ne spomnim sicer pa je bilo že pred mano povedanih nekaj dobrih predlogov.
LP