Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Dobavni rok

Dobavni rok

Pozdravljeni,
prečesala sem vse možno, kar internet ponuja, da bi našla odgovor na svojo težavo, pa je vse bodisi zastarelo ali pa ni točno to kar iščem. Upam, da boste mi lahko pomagali.
V trgovini s pohištvom sem naročila omaro, ki bi jo morali dostaviti do novembra, kar je zapisano tudi na računu. Aro sem poravnala v višini 50% vrednosti. Novembra so me pisno obvestili, da bo omara prispela decembra, No, danes je januar in omare še ni.
Zanima me, ali imam kakšne pravice. Lahko zahtevam aro nazaj ali sem morda upravičena do kakšnega popusta? Kako naj postopam, da bom sploh kaj dosegla?
Prosim za pomoč. Odgovor bo verjetno pomagal marsikomu, saj je podobnih zgodb ogromno.
Hvala!!

Spoštovani!

Ker ste ob sklenitvi pogodbe dali prodajalcu nek znesek denarja v znamenje, da je pogodba sklenjena (ara), se šteje, da je bila pogodba sklenjena, ko ste ji dali aro, razen če ni bilo dogovorjenega kaj drugega. Če ni dogovorjeno kaj drugega, vi, ki ste dali aro ne morete odstopiti od pogodbe s tem, da pusti aro drugi stranki (trgovini), prav tako ne more tega storiti poslovodja trgovine s tem, da vam vrne dvojno aro. Z Obligacijskim zakonikom je določeno, da imate možnost po lastni izbiri zahtevati bodisi izpolnitev pogodbe (če je to še mogoče) bodisi povrnitev škode in vrnitev are, bodisi vrnitev dvojne are, če je za neizpolnitev pogodbe odgovorna stranka, ki je prejela aro (trgovina). V primeru, če boste zahtevali izpolnitev pogodbe, imate tudi pravico do povrnitve škode, ki jo imate zaradi zamude. V vašem primeru, ker trgovina ni izpolnila svoje obveznosti in če ni bilo določeno kaj drugega, lahko vi zahtevate izpolnitev obveznosti ali pa pod pogoji odstopite od pogodbe z navadno izjavo, če pogodba ni razvezana že po samem zakonu (to se zgodi v primeru, če je izpolnitev obveznosti v določenem roku bistvena sestavina pogodbe, dolžnik pa je v tem roku ne izpolni, vendar glede na to, da ste najverjetneje nemudoma po preteku roka obvestili trgovino ter zahtevali izpolnitev, je pogodba vseeno ostala v veljavi), v vsakem primeru pa imate pravico do odškodnine. Ker ste zahtevali naknadno izpolnitev pogodbe imate možnost, da odstopite od pogodbe ter zahtevate povrnitev škode, saj vam trgovina še do sedaj ni pripeljala omare. Prav tako morate nemudoma obvestiti trgovino o odstopu od pogodbe! Želim vam vso srečo pri reševanju nastale situacije!

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close