Do katerega leta otroka peljete
Sem šla zdajle preštudirat zakon o pravilih cestnega prometa, pa sem našla le tole:
(14) Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 150 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično.
Torej, če je otrok dovolj velik, da ga varnostni pas ne bo zadušil ob trku, potem je lahko brez sedeža.
Ko smo glih pri tem: že večkrat sem opazila, da ljudje majhne otroke kar “namečejo” v avto in se odpeljejo z njimi, če pač ne gredo na prav dolgo pot.
Včeraj zjutraj sem pred vrtcem čakala moža, ki je odpeljal hči noter, jaz sem mogla pa nujen klic opraviti in sem ostala v avtu. V tem času so 3 mame pripeljale svoje otroke v vrtec. Le eden je bil v otroškem sedežu! Majhnega fantka je mama pripeljala tako, da je čepel na zadnjem sedežu in gledal rikverc skozi okno, ena punčka pa je stala med zadnjimi sedeži!
Saj vem, zase naj se brigam, ampak taka neodgovornost me hudo jezi. Tudi na 500 metrih, ki so od doma do vrtca, se lahko zgodi huda nesreča!
Sem šla prav preveriti kako je s temi 135 oz. 150 cm. Tole sem našla na strani AMZS:
“Uporabo otroških varnostnih sedežev pri nas določa zakon o varnosti v cestnem prometu. 102. člen določa: “Med vožnjo v dvoslednem motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, mlajši od 12 let ali manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni rasti in telesni masi. V osebnem avtomobilu, v katerem zaradi konstrukcijskih lastnosti avtomobila otroka ni mogoče zavarovati na tak način, sme sedeti tak otrok le na zadnjem sedežu.” V tem členu zakona je še zapisano, da se z globo 125 € (29.955,00 tolarjev) kaznuje za prekršek voznik, ki ne ravna v skladu s to določbo.
Letos maja je začela veljati tudi nova evropska direktiva o prevozu otrok, ki jo morajo upoštevati vse članice EU. Direktiva določa, da se morajo v varnostnih sedežih voziti vsi otroci do velikosti 135 cm, seveda pa lahko nacionalni predpisi predpišejo tudi strožje predpise. Problem nastane takrat, če so do 150 cm veliki otroci težji od 36 kg, za kolikor so homologirani otroški varnostni sedeži skupine III.”
Po tej logiki torej velja v Sloveniji 150 cm, ker imamo očitno strožji predpis.
Moj sin je star 9 let, velik 135 cm, ima dobrih 30 kg, je bolj suh kot ne in ga že nekaj mesecev vozim brez jahača ker pravi, da ga tišči. Kako je lahko jahač primeren od 15-36 kg? To je 21 kg razlike in ti so kao primerni za otroke od 3 do 12 let, ja pa ja de… kot da imata 3letnik in 12 letnik enako široko ritko. Tudi to mi ni jasno, zakaj so vsi avtosedeži po vrst tako slabo oblazinjeni…