Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis dlje/dalj

dlje/dalj

Pozdravljeni!

Kaj je pravilno – že dalj časa ali že dlje časa? Meni se bolje sliši dalj časa, se mi zdi, da je dlje za daljavo, dalj pa časovno, ampak nisem prepričana.

Mi lahko kdo razloži pravilo?

Hvala in lp,

Pika

Oboje je pravilno in oboje se lahko uporablja tako za čas kot za daljavo.

Hm, slišala sem, da naj bi se dalj uporabljal v smislu “že dalj časa igram klavir” (za nekaj kar traja že kar nekaj časa), dlje pa recimo v smislu “klavir igra dlje kot ona” …

Se motim?

Slovar slovenskega knjižnega jezika:

dàlj prisl., nàjdalj (ȁ) 1. izraža večjo razdaljo; bolj daleč: gozd sega dalj kot nekoč; on vrže kamen dalj kot jaz; on stanuje med vsemi najdalj od tovarne / postlal si je nekoliko dalj od okna stran, proč ∙ v svoji spravljivosti gre celo dalj, kakor želimo je bolj spravljiv, kakor želimo 2. izraža daljše trajanje: hodi že dalj kakor uro; ne morem se dalj muditi; teden dni in še dalj / že dalj časa je bolan; odpotovati za dalj časa; prim. daleč, dolg prid.

dljè prisl., nàjdlje (ȅ) 1. izraža večjo razdaljo; bolj daleč: prišel je dlje kot jaz; pozna vse ljudi v okolici in še dlje / človeški sledovi segajo še dlje v preteklost ∙ v svojih zahtevah je šel še za korak dlje od nas zahteval je še nekoliko več kot mi 2. izraža daljše trajanje: danes živijo ljudje dlje kakor včasih; najdlje je jezna en teden; ustavil se je malo dlje; čim dlje čaka, tem boj je nemiren / na hladnem se sadje dlje časa ohrani bolj dolgo; vrnil se je za dlje časa; prim. daleč, dolg

New Report

Close