DJERBA Z ATLASOM
Moj brat je rekel, da so stvari cenejše kot pri nas. Srebrnine ni gledal. Za kavo je pa rekel da je tudi cenejša kot kosilo (čeprav ne vem kako je sploh mogoče da bi oboje imelo isto ceno!). Seveda je pa treba ceno zbijat povsod in vedno! Celo v restavracijah si lahko to privoščiš! Seveda bo marsikaj pisalo na njihovih cenikih….
A
lansko leto sem na djerbi preživela 3 tedne. restavracij, kjer bi si človek lahko privoščil kakšno kulinarično dobroto ni oziroma so bolj “fast food” variante, kar pa ne priporočam, ker je povsod zelo umazano (z izjemo hotelov). na otoku sta dva mesta (midoun in houmt souk), ki se ju splača obiskati in kjer se da kupiti vse od šiš, srebrnine in zlata, do začimb in celo živih živali! baranta se za vsako stvar (še za vodo), pa še to ponavadi (ko je že prepozno) ugotoviš, da si bil nategnjen……pred nakupom šiš (vodna pipa) le-to obvezno sprobajte, pri nakitu pa priporočam, da ne kupujete takšnega s kamni, ker bodo po vsej verjetnosti še isti dan popadali ven. na berberski tržnici se splača kupiti začimbe, v houmt souku pa se najde tudi par luštnih trgovinc z izdelki iz kamelje kože, tako da lahko že za zelo ugodno ceno dobiš kvalitetno stvar!
v lokalih, če lahko parim starim mizam in stolom, postavljenim na pesku, sploh tako rečemo, vedno vidiš moške (žensk ni), ki po ure kadijo šiše in pijejo metin čaj. alkoholnih pijač ni možno dobiti, razen v hotelu. na celem otoku obstaja en sam liquor store, cene žganih pijač pa so anormne! drugače so vse stvari za naš standard zelo poceni in meni v treh tednih ni ratalo zapraviti niti 500$, s tem, da sem bila na vseh možnih organiziranih izletih in da sem domov privlekla ogromno suvenirjev….
drugače pa je za turiste poskrbljeno tako, da sploh ne rabijo zapustiti hotelskega kompleksa! cel dan te zabava animacijski team in včasih moraš dobesedno pobegniti, da imaš malo miru in tišine!
aja, samo tako okvirno….liter ustekleničene vode je v hotelu znašal 1TND, v trgovinci si za ta denar dobil že dva litra. kava je znašala cca. od 1,5 do 2 TND, pizza 5 TND itd…. cene so samo okvirne, ker variirajo glede na to, kako dobro znaš barantati ;o)
lepe počitnice!
o, super! hvala, da si se tako lepo potrudila in vse to napisala! res sem ti zelo hvaležna, ker je to prvič, da grem tako ˝daleč˝ od doma, sploh pa (prvič) z letalom…
upam, da bodo cene vsaj približn take, kot si napisala, saj sva oba s fantom študenta, tko da si ne bova mogla veliko privoščiti… na kakšen izlet bova pa le šla!
lep dan!
Forum je zaprt za komentiranje.