Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Djerba – vaše izkušnje in nasveti

Djerba – vaše izkušnje in nasveti

Že nekaj let o Djerbi ptički čivkajo, ampak midva greva prvič.
No, sploh prvič z letalom in nekam v tujino.

Kaj moramo vedeti, na kaj moramo biti pozorni ?

Kakšna je hrana, a se dajejo napitnine, a je voda pitna,
kakšna zdravila ste vzeli s sabo, a se pri nakupu raznih
spominkov kaj “gliha” itd….

Vsak nasvet dobrodošel.

Iskalnik…….

Živjo, torej:
1. ne pij nobene vode, niti kock v pijači, SAMO USTEKLENIČENO-s to si tudi umivaj zobe!
2. Sveže sadje in zelenjeva: jej sadje, ki se olupi, svežih solat se izogibaj, ker je oprana s tekočo vodo. Tudi s pitjem mleka ne pretiravaj, raje pij kavo ali časj za zajtrk.
3. v hotelih je tako, da se običajno kar dodatno piješ ali ješ računa na sobo in znesek poravnaš, ko se odjaviš v hotelu-če seveda nimaš All Inclusive. Tako napitnine odpadejo, Lahko daš sobarju kakšen drobiž, ker vam bodo delali čudeže iz rjuh in brisač.
4. Vedno se baranta, samo v klasičnih trgovinah ne, tako, da plačaš cca 1/3 cene, ki jo v začetku postavijo.
5. s seboj imej medicinsko oglje, za primer driske, linex ne pomaga. če je ta huda, pa tam v lekarno, tmkajšnja zdravila “primejo” takoj.
6. Za vsak primer pa obvezno dodatno zdrastveno zav. Coris ali pdb.
Lep dopust, upam, da sem ti malo pomagala, L

Jaz samo to dodam, da nam linex vseeno pomaga. 🙂

Jaz bi pa dodala, da ni tako “črno”, kot je napisala lira111. Mi smo bili lani in gremo letos ponovno. Bilo je super. Noben od nas ni imel niti driske, niti slabosti. Pili smo pijačo z ledenimi kockami, naš otrok je pil njihov sok, jedli smo vso sadje, tudi neolupljena jabolka…. Vodo za pitje smo sicer res kupovali v steklenicah, ampak vse ostalo pa je bilo ok. V hotelu je bilo veliko slovenski gostov s katerimi smo se družili in noben ni imel problemov!
Je pa res, da 2 tedna kasneje, sta bila na Djerbi tudi moja stric in teta, v enem drugem hotelu, pa so driskali cel teden in to skoraj vsi gosti v hotelu:))))

Dobro je, da vzameš kak linex oz. oglje za vsak slučaj, ker ljudje smo različni in različno prenašamo stvari! Mi smo očitno imeli srečo!:))))
Lep dopust vama želim!

Ja,. prebava je čist različna! Mama 2383 – no ali podobno, ne znam cifre, se bo prav gotovo oglasila in povedala, da oni nikoli nimajo driske.Medtem ko jaz sem imela tako na Djerb kot v Tuniziji težave. AMpak z linexom ni bilo hudega.

jao, jao, pa kaj vidijo ljudje na destinacijah djerba, tunizija,,
lepo morje sigurno ne, razen , če vam je všeč mivka, meduze, trava v vodi,,

tako morje je v lignanu

Sama še nisi bila tam, a ne?

Ja, mivka ti mora biti všeč, sicer tam nimaš kaj delat. 🙂 Nam je zakon!
V dveh tednih, ko smo bili tam, je priplavala mimo ena meduza! Trava pa je, ampak zelo malo. Imaš pasove, kjer je ni. In tam gremo mi v vodo.

Če pa hočeš vodo, brez kamnov, skal, mivke, ribic, trave, meduz greš pa na bazen.

Nam je Tunizija fantastična.

mirijam, evo mene!

Ja, s partnerjem sva bila v Tuniziji 3x, otroka 2x (ko smo bili prvič, je imel mali 1,5 leta), nihče nikoli imel nobenih težav. Pa se nismo tako zelo “pazili” – sicer smo pili ustekleničeno vodo, zobe pa smo si umivali s tisto iz pipe, tudi otroka. Jedli smo tudi neolupljeno sadje (breskve, slive, jabolka, hruške) in surovo zelenjavo, pili pijačo z ledom, otroka sta si točila sok iz njihovih avtomatov. Kakšno sladico smo pojedli tudi na tržnici ali na medini. Bili smo v različnih hotelih, tudi s samo 3 *. Veliko smo hodili na izlete, tako da smo kaj pili in jedli tudi izven hotelov.

Tako da res ne vem, kje je recept. Verjetno tudi v tem, da se ne vržeš na vso tisto vabljivo hrano in jo potem zalivaš z velikimi količinami ledenega piva ali coca cole, kar se rado zgodi predvsem, če imaš All Inclusive. čeprav, priznam, da smo letos to mi v bistvu počeli, smo si kar fajn naložili na krožnike…mmmm, zdaj sem ratala lačna…

Hrana je sicer prilagojena evropskemu okusu, imaš pa tudi pri vsakem obroku nekaj tipičnih tunizijskih jedi, ki so bolj začinjene, kot smo jih navajeni. Veliko je mesa, morske hrane in zelenjave na sto načinov in čudovite sladice.

Voda iz pipe ni pitna, kupiš jo lahko v hotelu ali v trgovinah, navadno je zmeraj kakšna v bližini. Hoteli z All Inclusive imajo pa navadno kar tiste avtomate za vodo vsepovsod.

S sabo imamo vedno linex in medicinsko oglje, ampak ti na srečo ne morem poročat, kako deluje 🙂 Pa standardna zdravila proti glavobolu, fenistil za primer kakšnega pika…

Napitnine – osebju v hotelu (tisti, ki ti prinese kovčke v sobo, sobarice, natakarji…) daš pol dinarja ali dinar ali pa nič, tudi v tem primeru ti bodo še vedno pospravili posteljo in ti postregli.

Barantanje – če ti je všeč, se glihaš, sicer greš lahko v številne trgovine, kjer prodajajo robo po fiksnih cenah (“prix fixes”), ki so čisto ugodne. Glihaš recimo za jahanje kamel. Tudi taksiji imajo fiksno tarifo oz. taksimetre, medtem ko smo se recimo na celini, v MOnastirju, tudi s taksisti glihali pred vožnjo.

Na kratko pa se imaš na Djerbi vedno fajn, če ne greš tja negativno nastrojen. Zavedat se moraš, da greš v druge podnebne, kulturne, socialne razmere… Tam je vroče (ampak je suha vročina, tam je lažje prenest 42 stopinj kot pri nas 33, prisežem), o varovanju okolja in ekologiji še ne razmišljajo, odmetavanje smeti je še vedno nekaj običajnega, življenje teče bolj počasi… Meni je bilo vedno zelo všeč, posebno Tunizijci so mi pri srcu – da ne bo pomote, TUnizijke tudi 🙂

Aja, morje – na hotelskih plažah čistijo morsko travo, vseeeno pa popoldne plava kakšna v morju, ki tudi ni ravno čisto. Najlepše morje v TUniziji sem videla na Otoku flamingov, kamor smo šli na izlet z gusarsko ladjo, verjetno zato, ker ni naseljen.

Lepo se imej!

Ker se mi ne ljubi še 1x pisat, bom kar kopirala svoj post od zadnjič.

S temi driskami mi res ni nikoli bilo jasno, kje jih staknte. Že nekaj let preživljamo dopuste v t.i. driskajočih državah. Nikoli, ampak res nikoli ni bilo težav, ne pri nas, ne pri naših prijateljih, ki z nami dopustujejo. V družbi je vedno kak dojenček, otroci do 10 let, najstniki in mi odrsali. No, drugo leto naj ne bi bilo več dojenčkov:)))

Res pa, da vode ne pijemo iz pipe ampak iz plasteneke. Vse ostalo pa normalno kot doma. Jemo vse pripravljene obroke, sadje (nikoli ne lupimo) in zelenjavo, ližemo sladolede, pijemo pijač z ledom (iz neustekleničene vode), umivamo si zobe, spiramo usta… Iz naših izkušenj torej pripravljeni obroki in hrana oprana s tekočo vodo ne povzročata driske. Vse drugo prej.

Osebno menim, da ljudje v teh ALL varijantah preveč jejo, preveč mešajo razne okusne in predvsem premalo pijejo in se ne znajo pravilno prilagodit drugi klimi. Letos smo malo opazovali goste, ki so prvič ali drugič na takšnih počitnicah. Med njimi smo iskali potencialne driskače in jih po večini tudi našli, še preden so začeli driskat. Pri enem obroku si nadevajo na krožnike vsega po malem. Od njihove hrane do evropske hrane. Tako naenkrat zaužijejo po 5 ali več različnih jedi in prilog, da sladic niti ne omenjam. Sami veste, da imajo njihove jedi od slanih so sladkih zelo specifičen okus in so za naše kulinarične navade precej nenavadne – nismo jih vajeni. Hrana je močno začinjena z raznim začimbami, ki jih mi večinoma ne uporabljamo. Nekatere začimbe imajo v večjih količinah rahle odvajalne učinke. Domnevam, da jih naše telo, če tudi v majhnih količinah res ni vajeno in driska je tu. Če že pijejo, pijejo predvsem zelo, zelo hladne sladke sokove, gazirane in alkoholne pijače, vode zelo malo. omenjene mrzle pijače v kombinaciji s pregretim telesom, visokim temperaturami in hrano garantirajo drisko ali vsaj bolj tekoče odvajanje.

Vem, da se boste norčevale, ampak poskusite prve dneve jesti po malem. Z njihovmi jedmi začnite zelo previdno, po majhnih grižljajih in predvsem eno samo jed na enkrat.Tudi z evropsko hrano ne pretiravajte tudi, če je še tako vabljiva. Ogromno pijte, a le navadno vodo, primerno ohlajeno/toplo. Ne pijte mrzlih, sladkanih, gaziranih in alkoholnih pijač, če ste pregreti. To se pa tekom dneva, če ste zunaj itak, čeprav ne čutite. In nazadnje. Kjer koli se nahajate se zgledujte po domačinih. V našem primeru domačini čez dan resnično malo pojejo, zato pa toliko več pijejo navadno vodo in čaj. Njihov glavni in najbolj obilni obrok je večerja. Mrzlih pijač, sladoleda in (pre)ohlajenega sadja na visokh temperaturah ne uživajo. Že vedo zakaj, zato zaupajte njihovim navadam. Izjeme so pa vedno bile in bodo.

Lep, brezskrben in normalno odvajajoč dopust.

Ni res!!! Piti vodo iz pipe res ne, ampak zobe si normalno lahko umivaž z njo. Tudi sadje in zelenjava so OK, saj vse osušeno!!!
Ne kompliciraj, ker je hrana dol full dobra in če ješ normalno (da se glih ne bašeš 5x bolj kot doma), je vse OK.

Draga dopustnica, pojdi na Siolov forum – na strani 83 imaš podrobno napisano mojo izkušnjo z Djerbo. Vrnili smo se prejšnji teden – z 2 otrokoma in brez vsakršne driske…

Če te še kaj zanima, vprašaj.

http://vancka.moj-album.com/

Sem skopirala iz siolovega foruma (28.7.2008):

Evo drage in drage… iz prve roke… danes ob 8.33 prileteli na Brnik z Djerbe.
Tale “odgovor” bo verjetno dolg, zato ga, seveda mirno preskočite tisti, ki vas to ne zanima.

Torej: rezervacija preko Kompasa LTI Djerba Holiday Beach hotel****, ALI. Termin 21.-28.7.2008. Potujoči: 2 odrasla, 1 otrok 7 let in pol in 1 otrok 4 leta.

Odhod tunizijskega letala Nouvelair točen, prihod celo 10 minut prej. Transfer s klimatiziranim avtobusom, pred hotelom jasno portirji, ki ti vse znosijo v sobo. Takoj smo bili povabljeni na kosilo + pijačo dobrodošlice. Nato vselitev v sobe. Mi smo imeli res ogromno sobo, v pritličju. Balkon je gledal sicer na drug hotel, vendar je vsepovsod okoli samo zelenje, ogromno oleandrov in hibiskusov ter seveda palm. Soba skromno opremljena, v njihovem stilu, ampak vsak dan čista, z rožicami… Noter TV (kakih 7-8 kanalov, tudi risanke), fen,….

Hrana: SUPER!!!! Bilo je za vsak okus nekaj in kar je najpomembnejše – full je bilo na izbiro za otroke. Vse je samopostrežno, med glavnimi obroki prigrizki, krofi, sendviči, palačinke… Vedno na razpolago voda, gazirane pijače, 2 vrsti sokov, pivo, cedratin (liker, podoben našemu jagermeistru) ali bukka (žganje) ter par vrst alkoholnih koktailov in nekaj brezalkoholnih. To je vse všteto v ALI.

Čistoča: super. Tako sobe, kot okolica, bazen in WC-ji…

Animacija za otroke (in odrasle): čez cel dan, vrhunec pa seveda zvečer z mini-diskom za otroke in skupinskimi plesi za odrasle, nato vsak večer drug show. Animatorji govorijo angleško, nemško, francosko in italijansko, trudijo se tudi malo slovensko oz. češko. Reklli so, da bi radi dobili 1 osebo, ki bi znala naš jezik in bi se pridružila njihovi animatorski skupini.

Izleti: mi smo šli s kamelami v Saharo – super doživetje, otroci potrpežljivi… Izlet je celodnevni in je res utrudljiv, vendar nepozaben.
Na gusarje nismo šli, ker tisti dan žgalo 50°C, tam pa ni sence.
Ogledali smo si krokodiljo farmo – res fino za videt. krokodile hranijo ob 17h, vendar je fino biti tam najkasneje ob 16.20, ker je na blagajni gužva za karte.

Tržnice: mi smo bili samo v Midounu in scenkali res nore cene, sicer smo veliko nakupili v marketih s fiksno ceno.
Nismo pa, zaradi otrok, obiskali tržnega dne na tržnici, ker je res nora gužva.

Varnost: NI ZA PREHVALIT. Dol sva šla kar malo prestrašena, češ da bi nama kdo ukradel otroka ali da bi se izgubila… Ni šans! Na vsakem vhodu v kompleks je stražar, ki ne spusti not nobenega, ki nima hotelske zapestnice, na tržnicah pa več kot pogovorov z domačini, ni bilo. Najnina sta praktično sama “letala” po kompleksu (seveda sta morala povedat kam gresta). Tam smo tudi spoznali par slovenskih družin in otroci so potem kar skupaj kaj počeli v mini-klubu ali bili skupaj na bazenu… Skratka, tastari smo lahko mirno sedeli kje na pijači ali zaplavali, ne da bi morali imeti non-stop oči na pecljih. Tudi animatorji so stalno gledali za otroki in jih čuvali.

Aja, komarjev NI! Vsaj bilo jih ni. Bile pa so muhe na terasi pred restavracijo.

Odhod, danes zjutraj s 15 minutno zamudo z isto letalsko družbo, prihod v Lj. 13 minut po predvidenem prihodu.

Skratka, mi smo bili full zadovoljni, navezali smo kar nekaj stikov, ki jih bomo ohranili še naprej.

Vsem, ki še potujete letos na Djerbo, želim karseda veliko užitkov in da bi prišli domov polni vtisov, nove energije in zagona.

Lp vsem.

Pa čakte mal no! Da ni res ne govort! Mi smo imel driske, pa se nismo ne prenažiral, ne kaj drugega. Res je odvisno od vsakega človeka! Saj 22 mesečnik se ne bo prenajedel, pije pa tudi samo vodo ali sok. Pa je vseeno imel drisko.

Nikar posploševat! Pa zakaj ne bi bil malo bolj previden, kakor da se potem tolčeš nekaj dni po glavi, ker si vezan na školjko??

Saj smo vsi istega mnenja, da se takih stvari ne da posploševat, saj ima vsak drugačno prebavo oz. vsako telo na svoj način vrača spremembe okolja, prehrane, temperature…

Kar se pa tiče otrok: starši poskrbite, da pije ustekleničeno vodo, sadje lahko normalno je, tudi solate, če mu pašejo in sladolede… V našem hotelu so tudi kavo kuhali iz ustekleničene vode in led delali ravno tako iz ustekleničene vode. Ne vem pa kako je v drugih hotelih.

Mi je pa že nekaj ljudi svetovalo (med njimi tudi moja sestrična in njen mož – oba zdravnika – letovali so v Egiptu in mož in 1 sin sta fasala drisko), da je, takoj ko se driska pojavi, pametno začeti z njihovimi zdravili, saj so prilagojeni temu; naša so baje preblaga. Mi sicer tega nismo rabili, zato ne morem svetovati s prve roke.

No, vsekakor previden biti ni odveč, ni pa treba pretiravat, ker si lahko zagrenite dopust, če ničeasr ne boste poskusili,…

Lepo se imejte.

mene pa zanima če ma kdo kake slike iz Vinccija??
pošlite na plavolasa@gmail.com

hvala lp

http://www.holidaycheck.de/hotel-Urlaubsbilder_Hotel+Vincci+Djerba+Resort-ch_ub-hid_29264.html

jest jih mam ful iz Vincci alkantare…..letos konec septembra smo bili tam…..super je bilo…..edino trava je moteča ampak ne spet tako zelo….

Živjo

Pa nam lahko malce več zaupaš, kako je bilo, prepričana sem, da marsikoga zanima in bi z veseljem bral,sam kaj ko verjetno vsak zase čaka, da drugi vpraša:)

edera

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Pozdravljeni vsi na forumu!

Letos smo dopustovali na Djerbi in sicer hotel Aladin Jerba in vam povem, da je bilo krasno in nimamo niti ene pripombe!Bili smo z tremi otroki 15,12 in tri leta in ni bilo nobenih težav!!Zagotovo se še vrnemo!!!Ga priporočamo!!!

Lep pozdrav

jest jih mam ful iz Vincci alkantare…..letos konec septembra smo bili tam…..super je bilo…..edino trava je moteča ampak ne spet tako zelo….[/quote]

Torej z ženo sva šla na Djerbo od 25.9.-2.10. 08….vplačala sva sicer Castille hotel ampak so nama zadnji dan pred letom ponudili za isto ceno namestitev v Vincci Alkantari. Let je minil brez problemov edino kar mi je bilo čudno je bilo da smo imeli let šele on 22:00, tako da sva šla spat šele ob dveh zjutraj. Hotel je zelo lep, zelo čist. V okviru AI so bile vse pijače, sam sem pil cel dopust samo bakardikolo, žena gintonic heheheh.Zaposleni prijazni u iber,animacije ob bazenu skoraj ni bilo ker ni bilo niti interesa za razne aerobike in podobno. Odbojka na plaži je šibala.Vsak večer je bil kakšen šov (reptili,fakir,in podobno). Vsak večer družabni ples. Za naju super ker rada pleševa.Izleti itak standardni in super.Žena je šla tudi jahat s konejm po notranjosti , sama. Vse super organizirano ni je bilo strah niti sekundo.Saj pravim nobene pripombe, razen seveda trava. Te je bilo pa nemogoče veliko.dostop do morja j ebil praktično nemogoč. To so bile gore. Vsako jutro so jih odvažali s traktorji in buldožerji ampak ni pomagalo. sicer je bilo do sosednje plaže preko pomola kakih 200 al pa 300 metrov in tam se je dalo lepo kopati. To je edina slaba stran hotela ampak saj pravim če želiš čisto in lepo morje moraš drugam. Za odklop je to super dopust in Vincci Alkantara Thalassa priporočam vsem.
Nekaj fotoutrinkov sem naložil tukaj :

http://picasaweb.google.si/bonecrusher30/Djerba2008#

Upam da sem komu kaj pomagal !

LP Simon

Živjo

fotke so res luštne in prepričana sem, da si z opsiom marsikomu ponudil kakšen koristen namig in nasvet, marsikomu pa naredil skomine:)

V kolikor želiš, lahko fotografije objaviš tudi v naših rubrikah, ter dodaš še kakšen komentar ali pa zaokrožiš celoto v potopis, za katerega sem prepričana, da ga bo marsikdo z navdušenjem prebral.jaz sem že ena od kandidatka za branje:)

edera

[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube] Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)

Ah ta Djerba:)))

La liberté d'expression n'est pas appréciée ici, malheureusement. Attention!

No, po teh fotkah sem se dokončno odločila, da me Djerba ne zanima sploh 🙂

Instant turistična ponudba pač…kdor pada na to…naj mu bo:)) Drugače pa je Tunizija ok država za samostojno potepanje izven turističnih segmentov…

La liberté d'expression n'est pas appréciée ici, malheureusement. Attention!

vsakega zanima nekaj in skladno s tem tudi izbira destinacije. Enim so všeč mrzli kraji, drugi so navdušeni nad toplimi, eni radi potujejo z agencijami, drugi gredo raje v lastni režii…enim je dovolj 10 dni, drugi bi ostali kar 2 meseca….super je, da lahko človek izbira in si izbere to, kar mu najbolj ustreza:)

edera

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close