Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem dizli

dizli

Ali so dizli res dražji za vzdrževenje, servisi in drugo lp.

Ne! Sam imam dizla, pa servisi niso nič dražji.

kako pa to veš, če ne voziš tudi istega bencinskega avta na isti servis…….

moja prijateljica ima corso cdti – servis na 30000 je koštal 45000 sit, za mojo bencinsko gsi (predvidevam da je za to tudi dražji servis kot za navadno) je koštal 32000 sit……….

na istem servisu, z razmikom približno en mesec…….

Na dolgi rok (po cca 100.000 km) je vzdrževanje dizla veliko dražje (šobe, turbina,…). Pri rednih servisih pa ni nekih velikih razlik. Dizla se splača kupiti, če delaš res veliko km, pa ga po ene 2-3 letih, ko se začnejo velika vzdrževanja, nameravaš prodat.

Dizel je na splošno dražji že pri nakupu, registraciji in nato te useka po denarnici še pri servisu.

HVALA LEPA ZA TAK AVTO.

Moj nasvet, kupite avto na bencin ki ima veliko prostronino motorja in malo konjev.
Recimo 1.6 ki ima 75 konjev, porabi veliko manj kot recimo 1.5 ki ima 86 konjev.

“Moj nasvet, kupite avto na bencin ki ima veliko prostronino motorja in malo konjev.
Recimo 1.6 ki ima 75 konjev, porabi veliko manj kot recimo 1.5 ki ima 86 konjev.”

To pa nikakor ne bo držalo.

lp kristjan

Ma fantje!

Dej nehejte nakladat. Očitno je, da nihče od vas nima dizla. V normalnem primeru je vzdrževanje cenejše. Če ni okvar, samo menjaš olje in filtre in konec. Ni svečk ni nastavitev predvžiga ipd.
Je pa res, da so dizli dražji, težji , jih vozniki vozimo bolj hitro (ni problemov zaradi porabe), imajo močnejše zavore, ki so seveda dražje pri menjavi, in na splošno delamo več kilometrov in imamo več servisov na leto.

Stroški so samo en od razlogov kateri avtomobil bomo kupili. Če bi gledali samo na denar, potem bi bilo najbolj poceni ne kupiti nič.

Jaz sem bil mnoga leta zapriseženi bencinar. Zdaj imam diesel in ne gren več nazaj na bencin ne glede na stroške. Vožnja sodobnega dizla je za moje pojme dosti bolj prijetna in udobna. Za mene je to dovolj veliki argument v primerjavi z nekaj tisočakih dražjim servisom. Tiste tisočake itak porabiš za neko drugo nepotrebno “stvar”.

“Dizel je na splošno dražji že pri nakupu, registraciji in nato te useka po denarnici še pri servisu”

Narobe.

– pri nakupu je dizel malo dražji, ampak ta razlika se zmanjšuje, pri nekaterih tipih avtov razlike skoraj ni

– pri registraciji ni nobenih razlik v primerjavi z bencinarjem

– vzdrževanje je cenejše, glede na število prevoženih kilometrov (daljši servisni interval pri dizlih, tudi že 50.000 km). Cena rednega servisa je približno enaka kot pri enakovrednem bencinarju.

Imel sem cel kup bencinarjev, zdaj sem na dizlu in bom ostal na dizlu.

Samo en popravek o cenah: razlike ne bodo vse manjse, ampak se bodo dvignile nazaj na raven razlike v proizvodni ceni, to pa je od kakih 800 evrov pri tamalih dizlih do nekje 2000 evrov pri tavelikih (V8 …).

Ne mi reči, da je razlika od 0-1500 EU odločilen kriterij za nakup avtomobila?

Kot sem že prej povedal, razlike v denarju so premajhne, da bi bile odločilne za nakup. Vsak mora probati “vikend” vožnjo z bencincem in z dieselom in se na osnovi “občutka” in ne denarja odločiti za tisto kar mu bolj paše.

Avto boš vozil vsaj nekaj let. Tisto razliko pa boš hitro prebolel oziroma v nekaj letih povrnil.

Ja Kolesar1, sam po parih letih, če tega avta ne boš prodal, te bo pa fajn po denarnici usekal. Stare dizle ni bilo drago vzdrževat, teli novi so pa s turbinam in podobnimi stvarmi po parih letih jama brez dna. Dizel se splača, če delaš veliko kilometrov, pa ga po ene 3 letih prodaš, pa kupiš novega, da se izogneš pač tem stroškom vzdrževanja. Se pa strinjam, da je vožnja dizla prijetnejša.

Še moje mnenje, pravzaprav vprašanje vsem tistim, ki imate dizla. sam imam becinca.
zanima me sledeče, zakaj za vraga (nekateri) vehementno trdijo, da kupujejo TDI al kej podobnega z >130KM da bodo pršparal.
npr pasat TDI 4 motion al pa en audi A4 koštajo da peče, pol pa ti reveži nimajo/nimate za bencin/nafto. oz vas bo manjša poraba glede na bencinca rešla bankrota????

Če si JACK kupiš bencinca 3.0 V6 s TORBO in NE gledaš na porabo, al pa voziš AX in RES PRŠPARAŠ pri nakupu in porabi!!

Prosim za obrazložitev.

lp JO

S200,

Ni res, da je diesel samo za tiste, ki delajo veliko kilometrov in za par let. Če nekdo dela 15-20.000, bo lahko “užival” vsaj 5-7 let, da pride do 100.000, ki niso problematični za nobenega diesela. Tudi turbine niso tako problematične kot vas večina hoče vsilit.

Ko kupuješ turbinca(bencinca ali diesela) moraš vedeti kaj si kupil in kako ga vozit. Če se držiš osnovnega pravila: ne turiraj hladem ni ne gasi vroči motor, potem ni problemov in turbina lahko zdrži tudi nekaj stotisoč km. Enako pravilo je dobrodošla navada tudi za “navaden” motor.

jo ne boš dobil….ker večina modelov kle gor kupuje dizle zato ker so pač moderni……….
par mojih kolegov ma dizle, k si jih plačal po pol miljona več kot bi plačal za bencinca, pa delajo po 15 jurjev na leto……., pol pa vidš frajerja z nevemkoliko rdečimi I-ji na koncu….pa v šesti prestavi se 45 pele skozi vas in kaže na kompjuterju kulk mal mu kur……..

samo če tolk kilometrov delaš še nisi nič pršparal………. ne vidim razloga zakaj bi potem kupoval dražjega dizla………..

pa tudi o udobnosti vožnja dizla bi se dal kej napisat………..
ne vem…..včasih ko vozim službenega pasata (letnik 04, 130 KM), se mi zdi kot da bi vozil kamion…. (mrzel trese in ropota), pri speljevanju do hitrosti 60 pa 4*prestaviš………., da ne govorim o tem, da ko greš tankat ni žajfe ki bi ti sprala vonj nafte z rok…….(ok, vem da maš na vsaki pumpi rokavice)

Res je občutki so induvidualna stvar. Tisti, ki kupi dragi avto zato, da bi šparal je posebna sorta. Čeprav obstajajo tudi takšni, mislim da namen vožnje ni gledanje na ekonometer in občudovati porabo, ker bi bilo še ceneje, če bi ostal doma.

Stvar je v tem, da nekdo uživa v vožnji s dobrim avtomobilom zaradi kvalitete in občutka, ki ga imaš ko tak avto voziš. Vmes te lahko prehiti tudi kakšen mulc s kakšnim “nabritim” malčkom. Pa kaj? Če ti ni namen dirkanje, čeprav je vto zmožen tudi tega in to tudi občasno narediš.

Enako je pri vseh stvareh. A res potrebujemo ograjo iz kamna, ko je tudi les dober. A res potrebujemo dobro uro, če tudi tista, ki jo dobimo v prašku zastonj, kaže dovolj natančen čas.

Stvari se ne kupuje zato, da bi šparali temveč v njih uživali, če se le da.
Uživa pa vsak na svoj način. En v dirkanju, drugi v počasnem križarjenju.

to si lepo napisal…..
ampak……velika večina ljudi kupi dizla zato ker so IN…….

Saj to je tudi O.K.
Za svoj denar zadovoljijo neko svojo željo. Saj to je smisel porabe denarja, ko imamo pokrite eksistenčne potrebe.

kolesar pravi “Vožnja sodobnega dizla je za moje pojme dosti bolj prijetna in udobna.”

Če imaš popolnoma enaka avtomobila iste znamke, ista oprema, samo da je en dizl, drugi bencinar. Daj razloži v čem je vožnja z dizlom bolj udobna od bencinarja? :)))

Če voziš dizla mercedeza in bencinarja yugota, tukaj verjamem, da je bolj udobna vožnja z dizlom :)))

Skratka, povem še moje mnenje, dizla sploh ne maram, tudi če bi prevzil veliko km. Edino če bi gledal na stroške pa bi moral prevoziti veliko km, da bi se splačal. S mnenjem s2000 se popolnoma strinjam.

Voznik,

Očitno dizle ne maraš brez, da bi jih probal. V avtomobilu s sodobnim dieselom sploh “ne veš”, da voziš diesela gledano po starih merilih.

Idi na tesno vožnjo s malo boljšim avtom na primer:
BMW 320 bencin in diesel. Mogoče boš potem razumel o čem govorim.
Tako kot vleče diesel vleče samo 6 cilindrični bencinar.

Ali Hondo Accord.

Še en primer: idi probati Toyoto Corollo 1.4 ali 1.6 bencinca in 1.4 D-4D in boš tudi razumel o čem govorim.

Ni stvar samo v porabi. Jaz imam pri navedenih avtomobilih boljši občutek in bolj uživam v vožnji s diesel motorji. Tu niso pomembne števike od 0-100 in max hitrost, ki so na strani bencinarja. Pomemben je občutek. Max pospeševanja in max hitrost večinoma potrebujemo zelo malo v normalni vožnji nikoli.

Kot sem že povedal občutki so induvidualni, morda pa nekdo uživa v tem, da mu avto tuli v visokih obratih, da doseže enaki učinek. Tudi vredu.

Kolesar1, BMW 320 d je za moje občutke rahlo zamorjen, avto pa je drugače zelo v redu kar se tiče zanesljivosti. Drugačna zgodba je motor 530 d – kvečjemu ta se lahko primerja z bencinarji. Je pa tako, da če ga voziš malo bolj dinamično, tudi poraba ni tako zelo majhna, da bi se ti ga splačalo imet za manj kot 30.000 km na leto.
Osebno so mi dizli všeč za vozit, ker je pač manj prestavljanja, ponavadi ima večji navor in moraš biti res mojster, da ti avto crkne, ko speljuješ:))).

Zakaj stalno ponavljate fraze: poraba, dinamična vožnja(beri divljanje). Jaz ne govorim o porabi in divljanju. Jaz govorim, o prijetni in udobni vožnji, če hočeš za dušu, tudi dovolj hitri vožnji. Za to ne potrebuješ nobene 530-ke. Za to so dovolj vsi navedi avtomobili. Celo corolla 1.4 D-4D.

Ko že govorite toliko o porabi, šparanju in tolikim potrebnim prevoženim kilometrom, da se izplača. Na koncu pa kupite felge+gume in takšen razglas, ki stane kot dodaten diesel motor.

Če je tvoj nik tudi tvoj avto, potem nisi merodajen za takše ocene, ker takšen avto vozi omejeno število ljudi in lahko služi samo kot pomožni avto, ko te prime, da se malo špilaš “šumaherja”. Če želiš uživati v “križarjenju” in opazovanju vseta okoli sebe potem potrebuješ resnejši avto, čeprav je po tvoje “manj dinamičen” ima pa zato druge kvalitete.

Kolesar1, vozim tak avto, ja, ampak kot avto za vsak dan imam pa dizla, ker veliko potujem v Nemčijo po avtoodpadih.

Da se malo popravim. Tvoj stavek:
Osebno so mi dizli všeč za vozit, ker je pač manj prestavljanja, ponavadi ima večji navor in moraš biti res mojster, da ti avto crkne, ko speljuješ:))).

Pove tisto, kar jaz govorim. Avti ne služijo samo za dirkanje. V vožnji se lahko uživa tudi brez dirkanja in priganjanja v visoke obrate. Vožnja ni pospeševanje od semafora do semafora. Ko si enkrat na 4-pasovnici so pospeški nepomebni. Visoki navor ti omogoča vzdrževanje visike hitrosti brez napora, posebej v klanec, kjer se bencinci zelo naprezajo, da držijo ritem diesela.

New Report

Close