Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika divji sparglji

divji sparglji

Drage nabiralke divjih spargljev mene bi zelo zanimalo kako jih pripravljate. Jaz sem prizenjena Istranka in imam ze nekaj izkusenj z njimi. Pri mozevih doma pripravljajo fritajo z sparglji, naredijo jih tudi v solati z trdo kuhanimi jajcki, v rizoti ali pa kot preliv za testenine. Meni osebno ta salsa z sparglji (paradiznik, zacimbe)pokrije ves okus spargljev. Ker smo spagetarji bi mi prav prisla ideja kako do dobre polivke. Jih utopiti v kisli smetani ali pa samo maslo…?

Bubu,pozdravljena med nami!
Jaz osebno poprazim d.spargeljne na olivnem olju in malo pancete,posolim,popopram,pokrijem,da se zdusijo.V to vsujem kuhane testenine in malo potresem nad plamenom,da se vse lepo premesa.Lahko obogatis omako s smetano .Na vrh obvezno parmezan.Strinjam se s tabo,da paradiznik prekrije okus spargeljnov.
Sedaj imam pa prosnjo.Nam zaupas,kako vi naredite dobro frtaljo.Samo z jajcki ali z jajcki ,moko in mlekom in seveda spargeljni?Preberi post FRTALJA.
V upanju,da nam odgovoris lep pozdrav babi

Poparjenim špargljem dodam kuhan krompir v kosih.
Jena posodo rahlo namastim z olivnim oljem, nanj dam plast bešamela, nato plast krompirja s šparglji, zaključim z bešamelom, naribanim sirom (po možnosti parmezan) in žličko smetane.
Bešamelu za šparglje dodam kar nekaj več muškata in popra, kot sicer.

Lep pozdrav,
Modra

Pri nas je fritaja samo z jajcki. Ta pa res zelo dobro zvgljam in dam na olivno olje. Olja je bolje v ponvico dati kar veliko, ceprav sama tudi zelo “sparam” na mascobah. Fritaje nikoli ne pokrivam, ampak preden povsem zakrkne naredim nekaj vmes med mesanjem in obracanjem. Nasa fritaja je ekspres saj s tem, da se ne zapece popolnoma ostaja mehka in socna. Danes dobim obiske in pripravim testenine z sparglji (brez pancete, ker nas sva dve vegetarijanki) in fritajo z divjim radicem.
Kaj dobrega popapcajte za vikend!
LP bubi

Nekaj receptov in navodil za šparglje in artičoke je v novi številki revije Jana.

LP

Eno (ne)umestno vprašanje (za tiste, ki nismo ravno iz morskega konca 🙂 ): kako naj sploh ravnam s šparglji, če jih kupim? Mislim, ali moram kak del odrezati, ali se potem narežejo kot rezine ali… Skratka, kako z njimi od vsega začetka, ko jih domov v vrečki prinesem, ravnati? Se vidi, da sem še bolj mlada kuharica – volje mi pa res ne manjka :)).

Hej,Mishika!

Na Primorskem in drugod poznamo dve vrsti belusev:bele in zelene.
Z belimi ravnamo tako:dobro jih ostrgamo,razen glavic,odrezemo spodnji ,oleseneli del, ,jih na hitro poplaknemo pod tekoco vodo in jih damo zavezane v sopku kuhati v lonec z vrelo osoljeno vodo tako,da so glavice iz vode(se kuhajo prakticno na pari).
Lahko tudi v podolgovati posodi leze.
Potem jih lahko
1. zabelimo z oljem in kisom,dodamo poper in kuhan jajcek.
2. z na maslu preprazenimi drobtinicami.
3. pokapljamo s stopljenim maslom,polozimo sir za toast in damo za
kratek cas pod gril,da se sir stopi.
4. Narezemo na manjse koscke,malo poprazimo na maslu in
zabelimo testenine.
Nacinov uporabe je veliko,verjetno bo v kaksnih revijah tega zdaj polno. Ko imas belus v roki in ne ves,kje odrezati,skusaj ga prelomiti.Tam,kjer se prelomi ,se zacne mehki del. Kupuj vedno sveze beluse,krepke na otip, ne ze malo ovenele. Trde dele narezem podolzno,jih v isti vodi,kjer si kuhala mehkejse,skuhaj ,vse zmiksaj in spasiraj.To lahko uporabis za juhico,ki jo po svoje zabelis,zacinis,dodas nekaj mehkih kosckov in kaksno glavico. Popeces malo kock kruha,das na vrh in potreses s parmezanom.

Jaz imam raje zelene.Ni jih treba lupiti in so zelo uporabni tudi za dusenje.Narezes jih na 3 cm velike koscke in jih dusis na olju ali maslu,zacinis in imas prikuho,ali omako za testenine ,ali za rizoto,ali za jajcno omleto.Tudi slan rizev narastek z belusi je krasen.Seveda jih lahko tudi skuhas in zabelis kot bele.
Seveda sem govorila o gojenih belusih ali spargeljnih.

Gledala sem oddajo o Primorcih,predvsem iz Brd,ki so po 1.sv.vojni odsli v Prekmurje.Zemljo so dobili zelo poceni.Naredili so najvecja polja za gojenje belusev v Sloveniji in si ustvarili iz nic novo zivljenje s prodajo le teh.

Joj,sem se spet razpisala! Upam,da sem ti kaj pomagala.Prepricana sem,da se bo Meri ali kdo drug tudi oglasil. Lahko noc babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close