Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Divji spargeljni za Modro

Divji spargeljni za Modro

Modra,pozdravljena!
Danes sem nabrala prvi sopek divjih spargeljnov in blusca.Zadnjic sem ti pozabila povedati,da ima blusc nekoliko kosmateno stebelce pri zacetku in cez celo stebelce majhne srcaste listice,ki jih kar pustim zraven.Lep p. babi

Hoj, Babi!
Sem zelo vesela, da se je začela sezona špargljev. Jaz sem se sicer potepala po Istri, ampak ni bilo časa za kukanje med grmovje.
A veš, Babi, da me zdajle tale blusc že prav muči – ali mogoče spominja na kakšno ovijalko? Kakšnega okusa je, če ga poskusiš kar v naravi?

lp
Modra

Modra,hej,narjaje bi ti sopek kar poslala,pa moj racunalnik tega se ne zna.Tudi slike ne najdem nikjer.Opisem se enkrat.Se ne ravno ovija,rabi pa malo opore.Stebelce rahlo vlece na rdeckasto,malo pika,ko potegnes cez s prsti ,ker ima kocinice,listici ob stebelcu do glavice,ki zgleda ,kot bi bila sestavljena iz drobnih listicev.
Listici ob stebelcu so 5 kraki nazobcani Spodaj malo vecji,proti vrhu se manjsajo.Okus ni tako grenak kot pri belusih;sploh ni grenak,mogoce prvi trenutek zacutis celo malce kisline.Ravno zdaj enega zvecim.Ne isci,kjer je bodicasto rastisce belusev.Povprasaj kakega domacina,ti bo pokazal.Bolje ne znam opisati.Zdi se mi,kot bi bila spet v soli in razlagala svojim prvosolckom o rastlinicah spomladi.Rada sem to pocela.Cudi me,da ni Zlatko Zakladko na svoji TV oddaji se govoril o bluscu in divjih spargeljnih.Mu posljeva idejo?
Zdaj grem oddat d.napoved,zadnji dan. Lep pozdrav Babi

Res si zlata, Babi! Mislim, da celo vem, za kaj gre, ampak moram do domnevo preveriti še v naravi.
Kar se pa Zlatka Zakladka tiče – je to ta gospod zeliščar iz tvojih krajev? Če so njegove oddaje še aktualne, bi bil nadvse doborodošel poduk o špargljih in blušču.

lp
Modra

Ne, Zlatko Zakladko je oddaja,ki jo ima vsak teden na 1.programu (mladinski program) sin pesnika Daneta Zajca.Rada jo gledam.On in nekaj otrok se potepa po travnikih in gozdovih,nabirajo uzitne plodove in zelisca,,jih spoznavajo,se o njih pogovarjajo ter si na koncu tudi kaj dobrega iz tega skuhajo ali specejo.Lepa oddaja s ponovitvijo.Poglej TV program!
Lep dan Babi

Kako izgleda blušč:
Poznaš slak? Blušč je tudi ovijalka, tako kot slak, le da ima slak manjše liste matirane zelene barve, blušč pa svetleče zelene, kot bi jih polakiral in precej večje, srčaste.

No, ,jaz sem tudi ze nabrala lani s srcastimi listi in sem take tudi prvic opisala.Letos sem pa z domacinom nabirala take,kot sem jih opisala drugic.Listi niso srcasti,ampak petkraki narezani in nazobcani.Je zelo dober.Stebelca se se niso veliko ovijala,ker so se mlada in manjsa.Ko se ovija,zgleda kot kacica z nagnjeno glavico.Zraven je bilo veliko robida (rokavice).Zgleda ,da je blusca vec vrst ,ali si pa mislila divje spargeljne.Ne vem.Res bi morali povprasati Zlatka Zakladka. Lep pozdrav babi

Blušč je samo eden.
Ko je mlad se ne ovija, ampak pokončno stoji iz zemlje z nagnjeno glavico. Če tega ne potrgamo, zraste ovijalka, podobna slaku, le da so listi večji in bleščeče zeleni. Če se ne bleščijo, to ni blušč, ampak slak. Pazite.

Zdaj pa res ne vem,kaj sva z domacinom nabirala.Prvic sem tudi videla srcaste liste.Drugic pa take,kot sem opisala.Fant je rekel blusc.Dvakrat smo jedli:enkrat v solati z jajckom,drugic narezano v jajcku in popecene na panceti-omleta.
Bilo je zelo dobro in nic nam ni falilo.Sicer je tudi rukula po listih zelo razlicna,vsaj na trznici to vidim.Lep pozdrav babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close