disk
Dolgo sem imel naložen XP v zadnjem času pa se je začela pojavljat težava, še posebej danes ko se je zateva zaganjala in tudi odpirala programe zelo počasi. Ob tem se mi je že ob zagonu pri disku pojavilo: škrt škrt škrt…škrt škrt škrt….škrt škrt škrt (škrt škrt škrt je trajal sekundo, presledek med skupki škrt, škrt….škrt pa tudi eno sekundo) Z diskom se očitno nekaj dogaja.
Zadevo sem formatiral- particijo c: , particiji d: in e: pa sem pustil.
Kljub novi inštalaciji se zadeva še vedno dogaja. Ko sem na internetu se pojavlja bolj redko, ko pa delam s programi pa skoraj vedno in zraven se programi zelo počasi odpirajo….
Ugotovil sem da je problem v particiji e: ki je še nisem formatiral (4 leta). Ta particija je skoraj polna če ne že čisto polna. Večinoma je na njej stara glasba, zraven pa so tudi podatki ki bi jih rad rešil.
Ko v explorerju kliknem e:, mi nekaj časa dela škrt škrt škrt škrt…škrt škrt škrt, potem pa mi napiše posebej v okencu: The disk drive E is not formatted. Do you want to format it now?
Če frem v profram za defragment, mi particije E: sploh ne pokaže.
((Pomislil sem ali ima mogoče prste vmes FAT32 in …. V te zadeve se ne razumem- Če se prav spomnim ima ena od praticij; po vsej verjetnosti e: NTFS oz. nekaj takega.))
Kako naj se lotim zadeve?
Hmm, svetujem ti, da čimprej rešiš podatke, ki so še dosegljivi (če sploh še so?) na tej particiji. Lahko, da se bliža njegov konec.
Ali je particija E morda dosegljiva v varnem zagonu ali iz dosa?
Je disk morda IBM-ov? Te se s posebnim IBM-ovim programom, da popraviti, da so spet kot novi – a žal ne vedno. Seveda gredo s tem z njega tudi vsi podatki…
Dragi moj Boltežar, tudi če bosta Gašper in Miha zraven, je glede na starost diska malo upanja, da bo spet brezhiben. Poleg tega izgubiš vse podatke, ko ga zaženeš, saj na nek način formatira disk in ga znova usposobi, seveda odvisno od napake. Kadar gre za okvaro diska, program ne more pomagati.
Morda bi zaleglo, če bi ga dal za nekaj časa na hladno, to je tudi ena od možnosti, ki je poznana. Potem pa hitro nazaj v PC in pobrat podatke dol.
Program za IBM diske lahko snameš na IBM-ovi strani.
Pa srečno Boltežar!
zjutraj sem vzel iz hladilnika sveže hladen disk in ga dal v PC-ni pomagalo. Tudi sem šel z zagonsko v dos in particijio še pokaže, ko dam pa ˝dir˝ pa spet začne jamrat.
Mislite da se splača poskusit še s tistim ibm programom ki ste ga omenili in se baje da pomagat pri oživljanju diska.
Jaz imam IBM 40 Giga disk pa mi ga je škoda…
Forum je zaprt za komentiranje.