Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Diplomant zaposlen na V. stopnji izobrazbe

Diplomant zaposlen na V. stopnji izobrazbe

Pozdravljeni,

Vsekakor ne pričakujem, da mi boste odgovorili na mojo dilemo, vseeno pa me zanima vaše mnenje o spodnji situaciji …

Po izobrazbi sem dipl. ekonomistka z nekaj več kot 4-letnimi delovnimi izkušnjami, trenutno zaposlena v javni upravi. V zadnjih dveh letih sem bila zaposlena na primerni stopnji svoje strokovne usposobljenosti, vedno za določen čas. Trenutno pa mi je ponujena zaposlitev za nedoločen čas na V. stopnji izobrazbi, kar se vsekakor pozna tako pri plačnem razredu, kakor tudi pri sami naravi dela. S sprejetjem tega delovnega mesta bi se vrnila na začetek svoje kariere (mizerna plača in osnovna administrativna dela). Dileme so vsekakor prisotne.

A preživeti moram. Odločam se med brezposelnostjo (iztek zaposlitve za določen čas) ali priložnostjo, ki nikakor ni v skladu z mojimi cilji in pričakovanji. Vem kaj pomeni biti brezposelen in tudi vem kakšne so razmere na trgu dela. Kriza je na trgu dela naredila svoje, oglase spremljam že leto dni, tudi zaradi trenutne zaposlitve za določen čas in vidim kako malo priložnosti je na trgu.

Po drugi strani pa so to za mene ogromni koraki nazaj …

Ima kdo podobne izkušnje?

Nimam tvojih izkušenj, a kot si že sama odgovarjaš – preživeti je treba. Definitivno je boljša rešitev prerazporeditev na manj plačano delovno mesto kot biti brez. Mislim, da je tudi laže iskati novo službo z zaposlitvijo kot brezposelna oseba, sploh z vidika novega delodajalca (kot tudi z vidika lastne motivacije).

Vzemi to kot vmesno varianto oziroma priložnost, da s tega ponujenega mesta zlezeš višje ali drugam. Žal se v življenju ne izteče vse po planih, ampak imaš vsaj možnost, da obdržiš službo in redni dohodek. Sploh v današnjih časih je težko dobiti službo, ki bi bila v skladu z našimi cilji in pričakovanji. Po drugi strani pa skoraj nobeno delovno mesto ne ponuja tega, vedno je za postoriti še veliko ostalega, kar ne spada vedno pod idealno.

Pri nas so odpuščali pred leti. Nekdo je zavrnil nižje plačano in slabše karierno delovno mesto in ostal na cesti. Službe ni dobil več kot leto dni….

Na tvojem mestu najbrž ne bi razmišljala, temveč sprejela ponujeno. Vedi tudi, da je na trgu ogromno brezposelnih dipl. ekonomistov, tudi z veliko daljšim stažem od tebe….

Sem imel podoben problem, ko je naše podjetje prevzelo drugo podjetje in so pripeljali svoje ljudi. Svetujem ti da sprejmi delo, istočasno pa išči novo zaposlitev.

Ko sem prebrala vaš post, sem najprej 4x globoko vdihnila in izdihnila, da sem sprostila malo živčnosti ob branju. Torej… smo diplomanti, univerzitetni diplomanti, magistranti, ki iščemo službo že več mesecev, ki nimamo “primernih” poznanstev, ki si iz dneva v dan nižamo standarde, na osnovi katerih bi morda lahko dobili službo, razširjamo spekter želja področij, kjer bi radi delali… in temeljno, z največjim veseljem bi delali za polovični delovni čas, za določen čas treh mesecev ali pol leta, na delovnem mestu z 2 ali 3 stopnje nižjo stopnjo izobrazbo- samo, da bi končno že lahko nekje začeli delati! Zato upam, da razumete, da je vaš post bralcem podobnega profila, kot omenjam zgoraj, enostavno nesprejemljiv.

Sprejmite ponujeno, ker boste v tem času (in kasneje) 100x težje našli zaposlitev kot pred štirimi leti, ko ste se zaposlili! No, razen, če vam poti ne bo utrdil kakšen znanec iz JU…

Ojoj, princeska bo degradirana … oh, ne … kaj bodo pa sosedi rekli. Ženska, dej odpoved, k si tolk pogumna, ajde, pokaži jim, da si carica, da se ne daš, da ti pa že nisi po juhi prplavala … Pa da te vidim čez eno leto, ko mi boš postregla z double-cheesom v Macu (če boš do takrat že napredovala do counterja). Take k si ti, bi moral na Zavodu za zaposlovanje najprej pošteno pregarbat, da pridete mal k seb in na realna tla. 4 leta si se trudila na tem jobu, da bi ja enkrat prilezla do zaposlitve za nedoločen čas, da bi nato še kak kredit lahko potegnila ipd. in zdej imaš pomisleke. Pa a ti res veš, kaka je situacija na trgu dela al samo potrjuješ stereotip o javnoupravnih parazitih?!? In glede na to, da si tako inteligentna – a to, da zdej sprejmeš 5. stopnjo, to pomeni, da moraš biti celo življenje tam? Pa kje si ti sploh diplomirala? Faaaaaaaak!!!

Ne morem verjeti, da so ljudje tako neumni. Strinjam se s tistimi, ki so zgroženi. Vse bi dala za tvojo službo, čeprav sem z višjo st. izobrazbe.

Joj, no jaz imam tudi diplomo, pa sem delala v proizvodnji na mestu kjer bi lahko delal delavec brez poklica. Zdaj sem 9. mesec brezposelna, bi bila vesela dela v proizvodnji, pa ga ne dobim.
Res ste bedni eni…

Vzami kar ti ponujajo. Tudi služba za nedoločen čas ti zaenkrat zagotavlja eksistenco in prinaša določene prednosti. Čez čas boš tako imela tudi možnost napredovanja. Istočasno pa si lahko iščeš službo, ki ti bo bolj ustrezala.
Sama sem že eno elto brezposelna, z visoko st. izobrazbe, pa ne ne dobim dela. Za čistilko ali delo v proizvodnji sem “preizobražena”, tako mi pojasnijo.

Razmere so jasne. Razlika v financah bo nekje 250 €, pa recimo, da jih dobiš 600. Teče ti delovna doba, zavarovanje in še ostale bonitete, ki jih imaš ob zaposlitvi. Če v tvojem primeru odmisliš plačo.
Na drugi strani, ostaneš brez zaposlitve, greš na zavod, dobiš razliko nadomestila znesek, ki se ti bo poznal, če vzameš nedoločen čas, hkrati pa, lahko dobiš preko zavoda, ker moraš, če ti kaj najdejo, daleč najslabšo opcijo, ki ti bo še manj po godu.

Pri nas je eden takšen, ki je za določen čas s srednjo izobrazbo. Pa so mu ponudili, da se ga prerazporedi v drug sektor za mesto s srednjo izobrazbo za nedoločen čas, pa je padel čist ven, da češ, kaj se gredo. In takšnih situacij ne razumem prav dobro. Mogoče bi jo, če bi vedela, da ima za seboj dobro zaledje, ampak nisem prepričana.

Zavedaj se, da razpisov ni, ponudb skorajda ni ali pa so, pa ti spet ne ustrezajo in se pač odloči, ali boš gurala na zavodu ali boš sprejela. Kaj dosti izbire ni. Pretehtaj pač, kaj ti prinese eno kot drugo.

Se pa strinjam, da je žalostno, kam smo prišli. Ampak bom tu zaključila, ker nič ne pomaga, če se vznemirjaš, ker sam ne moreš nič spremeniti v takšnem stanju kot smo v državi. Verjamem pa tudi, da v nedogled takšno stanje ne bo šlo in bodo potrebne spremembe. Tako se najdejo priložnosti tudi v najbolj nemogočih razmerah, zato si pusti vrata, če že ne odprta, vsaj priprta v trenutnem stanju.

Brez da imaš alternativo v naprej, jaz ne bi pustila službe. Jaz tudi nisem hotela delat v šolstvu, ampak sem delo vseeno sprejela – plača ni bila tako zelo slaba. V tem času, cca 5 let, sem s to plačo marsikaj uredila. Pa še – mi je postalo čisto všeč. Za naprej sem imela vseeno alternativo, na kateri delam – ker zdaj itak ni služb. zdaj sem brez in bom sprejela karkoli, ker danes se službe ne dobi kar tako, brez denarja pa ne morem vložit v eno svojo dejavnost.

Itak pa – kaj naj, socialne ne morem sprejet, denar itak rabiš vsaj za hrano, a ti kaj preostane? Pa če si ekonomist imaš zelo malo možnosti za službo – sprejmi, pa pejt delat drug faks.

Različna mnenja in izkušnje. Odločitev ja Vaša. Le-ta bo najboljša za Vas.

Srečno in pogumno,

Daša Modic Gorjup

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close