dimljen losos
Še boljši in bolj božanski je tatrski biftek iz prekajenega lososa (postrvi)! Gre pa nekako takole: Dimljenega lososa najprej zmelješ v multiptraktiku. Posebej zmelješ ali nasekljaš tudi začimbe: nekaj polnjenih oliv s papriko, šalotko, koper, sol, poper, žlico majoneze, senfa in kisle smetane, malo peteršilja in žlico dobrega olivnega olja. Nato vse to zmešaš in dobro pregneteš (najbolje z vilicami) z nasekljanim dimljenim lososom, oblikuješ kupček in za kako urico pokritega postaviš v hladilnik. Če hočeš da je stvar malo bolj pikantna dodaš med začimbe pol feferona ali ‘ljute’ paprike. Dober tek!
P.S. Količine sestavin in razmerja so podobna, kot za ‘ta pravi’ tatarski biftek.
Hej,Stajerc! Ker prihajam iz krajev,kjer obdelujejo losos,ti moram prav cestitati.
Tocno v petek sem bila se na Skotskem v prekajevalnici.Seveda sem ga tudi kupila za prijatelje v domovini,kar je ze ustaljena navada.
To kar ti delas,delamo tudi mi,samo s to razliko,da kupimo ze lepo zapakirane majhne koscke lososa(ne tiste kraljevske bozanske rezine),ki so znatno cenejse. Potem gremo miksat,dodajat,packat in primesamo lososu (kot ti).Vcasih napolnim potem pastetke iz krhkega testa.
Prekajen losos je imeniten tudi na testeninah.
Zdaj pa vprasanje,ki me vedno muci.Seveda zet poskrbi,da kupi najboljse znamke lososa(velike rezine) za v Slovenijo in res se razlikujejo od znamke do znamke.Zanima me,ali pri nas prodajajo wilde ali gojeni losos,bodisi prekajen ali svez.V Angliji je vedno jasno oznaceno in tudi cene so razlicne.
Pri svezem v nasi ribarnici vem,kateri je gojen,cetudi ni oznaceno(barva),temu recejo morska postrv.Pri prekajenem sem pa v dvomu.
V Sparu v Kopru sem pa nasla pravo slovensko prekajeno postrv v estetski embalazi z lepim napisom. Tudi zelo dobro.Bila sem kar ponosna,ko sem v Angliji postregla zraven lososa. Hura!!
Lep pozdrav vsem Babi
Hej,res so razlicne firme in tudi okus.Prav zato sem v dvomih,ce pri nas pridajajo pravi Wilde smoked salmon. Ko enkrat poskusis tistega pravega s severa,sele ves,kako je dober.Specialiteta,kot nas najboljsi domaci prsut(doma pri bratrancu) ali v Franciji ” foie gras”- prekajena gosja jetra in kaviar.
Meni osebno je po okusu tudi zelo dober v taki obliki: v olju vlozene prekajene rezine lososa;dobim jih v Trstu v podolgovati konzervi.
V isti trgovini imajo tudi prekajen losos nastavljen na drzalu(kot za prsut)
in ti rezejo sproti,kot je jedla Alencica.
No,me je kar sram,da se pogovarjamo o tem,ko pa nekateri ne morejo nahraniti otrok niti s preprostim zdravim obrokom.Res,upam,da nam bo oprosceno!
Sama imam zelo rada preproste jedi;vcasih pa te tudi take stvari potegnejo,recimo ob posebnih priloznostih in praznikih,pa se takrat mogoce bolj zaradi povabljencev. Kaviar vedno odstopim tistim,ki v njem res uzivajo.Meni ne lezi. Bruscetto je poceni in suuuper!
Sicer pa,ce pomislim na slow food,je tudi afnarija.
Danes se veselim domace minestre in slivovih cmokov.Dober tek vsem Babi
Forum je zaprt za komentiranje.