Digitalni fotoaparati in datum
Lepo pozdravljeni!
Tudi jaz bi rada nasvet pred nakupom novega digitalnega fotoaparata. Ker se na fotografiranje (tudi klasično) ne spoznam in se med vsemi tistimi podatki (brskam po netu) nikakor ne znajdem, bi vas prosila za nasvet, na kaj moram biti pozorna. Rabim torej nekaj enostavnega, za domačo uporabo in poceni (do 70.000 SIT). Ne vem, ali je možnost datuma pri vseh digitalcih ali ne, ker pri nekaterih piše, pri drugih pa ne. Rada bi tudi, da bi bil dokaj hiter, če ne mi moj dveletnik prej uide.
Hvala!
Nastavitve datuma nimajo vsi fotoaparati. Moje mnenje (sem profesionalka)kar se datuma tiče je to le balast na fotografiji in je lepše, če si ga v albumu pripišete zraven. Ničkolikokrat so ljudje prišli k meni “A bi mi lahko povečali to sliko”, na njej pa je bil ta grd datum. Tako da sem morala najprej datum retuširat da sem mu naredila sliko, ker ni čisto nič estetski na steni.
Drugače je pa še ena obcija, če ste vešč računalnika si ga lahko napišete na vsako sliko v poljubnih barvah, črkah….
Kolikor je meni znano je pri vsakem digitalcu v datoteki slike tudi informacija o datumu fotografiranja(nastanka).Datum ti nato omogoči natisnit na fotografijo grafični program ,ki ga uporabljaš.Sam uporabljam Canonov Easy-PhotoPrint,ki je dodan tiskalnikom Canon i560.Dela s slikami v JPG formatu.