Najdi forum

digitalni fotoaparat

Zdravo!

Odločam se za nakup digitalnega fotoaparat, pa nimam pojma, za katerega naj se odločim.
Rabila ga bom predvsem za fotografiranje oseb, nisem noben profesionalec, samo rada bi čim več slikala našega dojenčka :)))
Trenutno imam Sonyja DSC-P71 (3.2 MegaPixels), vendar so slike obupne. Zunaj še nekako poratajo, če je lepo vreme, na umetni svetlobi pa ni nobene ostrine.
Lepo prosim za kakšen konkreten nasvet, kater fotkič mi priporočate, pa da ne bojo ravno pregrešne cene 🙂

Hvala in lep dan!

Malo sem brskala že tudi sama, kaj pravite na kaj takega:
??

No, tuki sem našla istega za bistveno manj denarja:

Kaj pravite, je vreden nakupa?

Sodeč po tej oceni http://www.steves-digicams.com/2007_reviews/fe210_pg5.html ni ravno blesteč. Glede na dober sloves Fujijevih aparatov, bi ti raje predlagal tega: http://www.mixi.tv/katalog/product.php?cat_id=87&manufacturer_id=4&product_id=1020279425 Za slikanje otroka v zaprtih prostorih ima tudi precej bolj uporaben razpon goriščnic.

Nekako mi je bolj všeč Olympus. Kaj pa kaj takega?:

ali

???

no, tukale je primerjava, ki pa meni ne pove prav dosti. Če se ti da Racman (ali kdorkoli drug), bi prosila za še kakšen komentar:

Jaz bi bil tudi kar za Fujija.
Megapixlov ima čez glavo zadosti (pomoje vse kar je nad 5M zadostuje za družinsko fotografijo), goriščna razdalja je idealna (28mm-široki kot–>na sliko spraviš več od bližje, kar je v zaprtih prostorih velikokrat prednost, saj se ne moreš pomakniti nazaj in tako imajo potem otroci odrezane glave, noge ipd.)

Edino video ima bolj švoh, tako da če te to ne moti, potem je Fuji bolj primeren od Olympusa.

Ja, Olympus FE-300 ima pa res privlačne lastnosti. Bom še malo pokomentiral primerjavo s Fujijem.
1. Cena: Očitno je Olympus kakšno stopničko višje, zato lahko pri njem pričakuješ (če ne že kar zahtevaš) boljše lastnosti.
2. Ločljivost: 12MP se seveda sliši bolje kot 8MP, vendar za običajne 10×15 fotografije zadošča že precej manj. Večje število točk je bolj reklamna poteza, ki pritegne kupce, nima pa bistvenega vpliva na kvaliteto slike (pogosto je ta vpliv celo negativen).
3. Tipalo: Olympusovo je večje, kar je seveda dobro, vendar velja tudi točka 2, ki tale plus malo zmanjša.
4. Leče: Tukaj zmaga Fuji z bolj uporabnim območjem goriščnic.
5. Ostrenje: Prednost za Olympusa, ker ima več načinov ostrenja in menda tudi Face detection, majčken minus, ker ostri šele od 60 cm naprej. Za vse kar je bližje moraš uporabiti makro način.
6. Občutljivost: Zmaga za Olympusa, če so seveda pri visokih vrednostih ISO (rabiš, kadar je malo svetlobe) slike še kolikor toliko uporabne.

Med tema dvema je vsekakor Olympus videti boljši, seveda pa je tudi občutno dražji. Ampak cena tukaj ne bi smela biti glavni kriterij. Pomisli samo, koliko ti bo vredna vsaka fotografija dojenčka čez nekaj let. Če fotoaparata še nimaš, je bolj pomembno, da se čim prej odločiš in zamudiš čim manj neponovljivih trenutkov. Veselo fotografiranje!

Tokrat ne bom predlagal izbire – ne enega ne drugega modela. Oko se mi je ustavilo ob ‘osupljivih 12 mega pixlih’ LOL

Nič čudnega, da potem folk nasede na vsak nov model, ki pride na trg, čeravno 4 – 5 mega pixlov povsem zadošča za kakovostno družinsko fotografiranje.

Moni, tebi pa samo še en nasvet, preden se odločiš za nakup. Aparati so poceni, vendar jih ne kupujemo vsak dan. Kljub vsemu moraš vedeti, da aparat v cenovnem razredu 100 do 150 evrov ni ne vem kaj. Predlagam, da se ne zaletiš, odšteješ nekaj evrčkov več – pa boš zagotovo bolj zadovoljna. Tipov, modelov in znamk je na trgu že kar preveč. Morda povprašaš pred nakupom še koga, ki aparat že ima, da boš videla, ali je zadovoljen z njim, in ali bi se sedaj odločil drugače.

Nekako sem pristaš Canona, kvečjemu Sony bi mi še lahko skočil v mojo foto torbico, razni Fuji in Traveleri tam do 150 € pa nikakor ne.

Če si preskočila na rang okoli 300€, potem vsekakor poglej še
http://www.mixi.tv/katalog/product.php?product_id=1020223111
in pa
http://www.mixi.tv/katalog/product.php?product_id=1020264520

Hinko, Cannoni v tem razredu niso prav nič kvalitetnejši od Fujijev, Olympusov, Panasonicov in podobne šare. No za Travelerje se pa strinjam, da so razred zase 🙂

Jasno, da niso,… zato sem Moniki predlagal dražjega :))) Malo denarja, malo muzike… ponekod pač to še kar velja,… pri fotkanju zagotovo. Izbire pa je res že toliko, da se kupci vse teže odločajo.

Samo še prveril bi eno podrobnost, praviš, da ti pri obstoječem aparatu na umetni svetlobi ne uspejo ostre slike. Prosim, preveri, kako slikaš, npr. ali imaš fleš na program, ki je običajno označen s človečkom in zvezdico. V tem primeru je premaknjena slika popolnoma pričakovan rezultat. Fleš mora biti na programu, kjer je strela s črko A, automatic.
Samo to, da je aparat star toliko in da pri umetni svetlobi dela slabe fotke, že ne more bit nek hud razlog za menjavo. Veliko nas ima podobno stare fotoaparate in delajo v redu. Če pa te tišči denar 🙂

Mimogrede, če ne rabiš kompaktnih aparatov (torej, da je malenkost večji, ker uporablja standardne polnilne baterije) pa bi predlagal
Preverjen model, nič fancy, vendar s stabilizatorjem slike, ki v tem razredu ni običajen (je pa uporabno, če veliko slikaš, zlasti brez fleša – npr. v prostoru).

Modri dirkač ti je odlično svetoval; marsikateri posnetek je uničen zaradi trsočih rok. Če bi sam kupoval v tem cenovnem okviru, bi se ozrl tudi za rabljenim Canonom S2 .

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Samo še kratek komentar na stabilizator slike. Vsekakor je to dobrodošla pomoč pri tresočih se rokah, žal pa prav nič ne pomaga pri večno nemirnih otročičkih, saj je Moni omenjala, da naj bi bil glavni motiv ravno njeno dete. Tukaj je zato pametno izbrati aparat, ki je sposoben tudi pri visokih občutljivostih (ISO) dati uporabne rezultate. Pri tem je pa veliko število pikslov prej ovira kot prednost. Na različnih testih so glede visoke občutljivosti še najbolj pohvaljeni Fujijevi aparati.

Je gospodična lepo napisala, da ni profesionalec; za pravilno nastavitev ISO je pa že treba nekaj vedet…

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Hmmm…. ni nujno. Avtomatika pri kakšnem nočnem, ali športnem, ali kids&pets načinu sama dvigne ISO. Navodila bo pa že treba prebrati, to pa res.

Hvala vsem še enkrat za nasvete. Mislim, da ste me prepričali v tegale Fujija. No, malo moram še premislit, potem se bom pa odločila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close