Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Digitalna videokamera

Digitalna videokamera

Pozdravljeni,

pripravljam se na nakup kamere in kot bi bilo na začetku prav, bi se rad seznanil s pojmi. Kamera je večja sestra digitalnega fotoaparata, zato upam, da ne bo težav, da jo omenjam na tem forumu.

Na raznih straneh sem zasledil velikko podatkov, ki mi prav malo pomenijo.
Če ve kdo kakšen poučen link, mu bom zelo hvaležen.

Tukaj pa bi vas vprašal o pojmih, ki se mi zdijo zdaj najpomembnejši…
Nisem imel opravka z vhs kamerami, zato ne razumem tudi bistvenih razlik med vhs in digitalno (ok, eno je analogno, eno pa digitalno – ampak kaj mi to pomaga…praksa!!!)

Kaj je digital8 kamera in kaj je miniDV kamera?

Kaj pomeni oz. kako se v praksi odraža optični in digitalni zoom? (tem bolje je, čim večja številka je?)

Je digitalno kamero mogoče priklopiti na računalnik in z nje potegniti posnetke na računalnik, in v kakšnem formatu?

Na kakšen medij snema digitalna videokamera? Se vanjo davajo diskete, kasete, majhne kasete ali pa nič (če ima integriran medij). Pri eni sem celo zasledil dejstvo: “enostavno snemanje na cd-r medij”. Pa ja valda ne s kamero???

Jo lahko priključimo direktno na TV in iz nje gledamo posneto brez posredovanja videorekorderja oz. videokaset? In kakšni priključki so potrebni na TV-ju…Mi stari SCART priključek na starem TV-ju kaj koristi?
Kaj je analogni vhod in izhod, DV izhod…

Najnajnajlepša dobremu človeku, ki bo povedal kakšno besedico.
Hvala.

Se te bom jaz usmilil 🙂

Zdaj VHS kamer sploh ne moreš več kupiti. Dobijo se le še digitalne ter kakšna 8mm analogna iz starih zalog. Te slednje snemajo na kasete z oznako 8mm ali Hi8. Na enake kasete snemajo tudi digital8 kamere, katerih edini proizvajalec je Sony, ker je pač to njihov zaščiteni format. Izbira te kamere je priporočljiva, če imaš doma zbirko 8mm kaset, posnetih z analogno kamero, pač zaradi združljivosti za nazaj (možnost predvajanja starih posnetkov). Drugi tip digitalnih kaset je miniDV. Te kasete so manjše in dražje. Kvaliteta posnetkov je enaka, so pa digital8 kamere večje in težje.

Če videokamero kupuješ prvič, je miniDV primernejša izbira, tudi ponudba je mnogo večja.

Pri zoomu je najpomembnejši podatek tisti o optičnem zoomu. Tiste ogromne številke so v praksi neuporabne, vendar pri videokamerah tudi zmeren digitalni zoom ni čisto za odmet (drugače kot pri fotoaparatih), ker le malokateri program za obdelavo videoposnetkov omogoča programsko povečavo.

Kamero je kajpak mogoče priključiti na računalnik in pretočiti videoposnetke prek Firewire vmesnika (vmesnik na računalniku) oziroma DVin/out (vmesnik na kameri). Računalnik mora biti zadosti zmogljiv in zadoščati specifičnim zahtevam video obdelave, 1 ura posnetkov pa zavzame 12GB prostora na disku.

Nekatere kamere imajo možnost DVin onemogočeno, kar pomeni, da na računalniku obdelanih posnetkov ne moreš prenesti nazaj na miniDV kaseto, kar se v praksi lahko pokaže kot precejšen minus.

Daleč najbolj razširjen in praktičen medij so danes miniDV kasete. Ja, imajo pa nekatere tudi že vgrajen CDR pekač, kar pa je bolj eksotika.

Če imaš na TV scart priključek, je to vse, kar rabiš za ogledovanje videoposnetkov na TV. V tem primeru s kablom, ki naj bi ga dobil zraven kamere, povežeš scart priključek z analognim izhodom iz videokamere. Digitalni izhod iz kamere pa uporabiš za povezavo na računalnik.

LP

Najlepša hvala.

joj, samo to me še zanima…
je lahko kamera priključena na TV in hkrati snema. Torej tako, da istočasno vidiš na TV-ju kar snemaš? (live 🙂

Lahko. Lahko tudi samo gledaš dogajanje na TV, ne da bi snemal.

LP

New Report

Close