Digitalna kamera
Slovenci poznamo v pogovornem jeziku dve različni zadevi – fotoaparat in kamero. Prva služi izdelavi slik, druga video posnetkov.
Tujci večinoma poznajo samo izraz kamera, ki načeloma pomeni fotoaparat in izraz video kamera, ki pomeni našo “kamero”.
Glede na to, da je forumu naslov “FOTOGRAFIJA” resno dvomim, da je Maja imela v mislih video kamero. Pač pa je v duhu prebranih reklam in opisov “kamer” na internetu ta tujo izraz prenesla tudi k nam.
In če je temu res tako, potem ti, Maja, predlagam, da si pogledaš Canonov fotoaparat PowerShot S2 IS. Stane sicer cca 10% več od tvoje zastavljene cene, nudi pa toliko za ta denar, da ti gotovo ne bo žal. Kvalitativno gledano. To ni ravno “idiot kamera” na katero samo pritisneš in nekaj pride ven, ampak omogoča že kar kreativno slikanje. Poleg tega zna snemati prvi video v neomejeni dolžini (omejitev je samo kapaciteta spominske kartice), torej ti bo lahko služila delno tudi v te namene.
Pa še link na test tega fotoaparata – kamere:
Draga Roman in dragi Feniks,
Ne kupujem fotoaparata, amapk digitalno kamero za snemanje video posnetkov, tako kot sem napisala. Žal ni posebnega foruma “Digitalno snemanje” ali kakor koli, zato sem se obrnila na ta forum.
Imamo Canonov fotoaparat in smo z njim več kot zadovojni, zato se nekako odločamo tudi za kamero iste znanke. Zanima me predvsem primerjava med Sony in Canon dig. kamerami.
Lp.
Sony ali Canon ?
Mislim da ne moreš zgrešit v nobenem primeru. Imel sem že kamero obeh proizvajalcev, sicer še v osmici. Takrat je Canona odlikovala nekoliko boljša optika in makro objektiv, kar je posledica njihovega foto proizvodnega programa, ki je pri Sonyju nekoliko slabši. Sony pa je bil priročnejši, združljivejši in z bojšo kvaliteto zvoka.
Danes pa ni omembe vrednih razlik.
Pazi le na premajhne modele kamer, njihova slabost, je šum delovanja kamere, ki prihaja iz ohišja ki je preprosto prenatrpano.
Majhi objektivi naj bodo zvenečih proizvajalcev (Zeiss ali vsaj Lens)