Digitalna kamera
Ne vem na katerem foromu naj sploh postavim vprašanje v zvezi z digitalnimi kamerami, pa se mi zdi, da ste tu še najbližje tej temi.
Rada bi kupila digitalno kamero (aparat sem kupila lani), pa se mi niti sanja ne, kaj naj v vsej ponudbi izberem. Letakov en kup, sem pa tja kakšna akcija (morda le pesek v oči). Vem, da karkoli kupim, bo čez eno leto že vsaj delno zastarelo. Ampak potem ne bi imela fotoaparata, računalnika…
Že pri proizvajalcih je kar nekaj izbire. A je nekdo veliko boljši kot drugi (JVC, Canon, Sony…), a je sploh še važno, od katerega proizvajalca kupiš? Na kaj sploh moram biti pozorna? Rada bi, da bi bilo kar nekaj zooma, da bi lahko posnela tudi oddaljene stvari (npr. smučanje po morju).
Cena: morda tam do 150.000 sit (cca). Dobro, za ta denar ne bom dobila ravno naj naj zadeve, ampak nekaj kulturnega bi pa že lahko bilo, a ne?
Kako je s presnamavanjem? A je podobno kot pri digitalnemu fotoaparatu? Lahko isto presnamavaš na CD oziroma računalnik?
Veliko imam vprašanj, ampak ne bi se spet kar rada zaletela v prvo trgovino in v prvo kamero.
Hvala za vsako mnenje.
Hmmm … dobro vprašanje…. jaz sem tudi nekaj časa razmišljal, nato pa sem se odločil za Sony DCR-HC30E. Stal je prb. 190 K SIT, ampak mi ni žal niti tolarja. Zadeva deluje z mini DV kasetami, ima USB ter firewire priključek (tako, da lahko podatke pretočiš na PC), 10 x optični in 120 x digitalni zoom (ki je žal malce neuporaben), LCD ekranček – touch screen, barvno iskalo, NighShot, …. Carl Zeiss optiko. Skratka zelo sem zadovoljen. Lahko si prebereš oceno na . Če pa želiš, pa obstaja tudi malce cenejši model DCR-HC20E, stane prb. 150 K, nima USB priključka, iskalo je črnobelo, drugače pa zelo podobna zadeva …..
V glavnem …. zelo priporočam.
Tudi jaz svetujem Sony. Bi pa dodal nekaj, kar se ponavadi skoraj ne omenja. Tudi pri kameri (tako kot pri fotoaparatu) je, mogoče še bolj kot to, koliko ima zooma pomemben podatek, koliko ima širokokoten objektiv. To je namreč zelo pomembno pri snemanju v zaprtih prostorih (tega je seveda precej), ko kar ne moremo dovolj nazaj, da bi dobili v kader vse ljudi. Pomagamo si seveda lahko s širokokotnimi predlečami (cena cca 100 EUR), vendar je vseeno praktično, če ima kamera že v osnovi malo bolj širokokoten objektiv.
Vsi, ki ste odgovarjali svetujete Sony-a. Pa kaj vam je na njem tako všeč? predvsem mislim v primerjavi s kakim Canonom MV 750i, ki jo dobiš že pod 150 kSit? Kaj vas moti na tem Canonu?
Mislim:
– 1,07 Mpixlov je brez veze, aktivno za snemanje rabiš pod 0,4 Mpiksla, za slike je pa premalo,
– digitalni zum je le zelo pogojno uporaben,
– C. Zeiss optika je pa bolj stvar nalepke, kot resnične kvaklitete
Mirč: kakšen pa je najmanjši široki kot pri Sonyu?
Tako, da moj nasvet je definitivno Canon MV 750i, v Big Bangu 15. julija pod 150 kSIT in ima vse funkcije, ki si jih hotela z – 0,7x širokokot adapterjem (osnovni objektiv začne pri normalnem kotu) 22x optični zum USB in Firewire za PC …..
LP RobI