Digitalen fotoaparat
Na tako splosno vprasanje ti bo tezko kdo odgovoril kaj konkretnega. Za zacetek moras povedati vsaj to, koliko imas izkusenj s fotografijo kaj mislis z njim (v glavnem) poceti. Ali hoces kompakta (verjetno ali) pravi zrcalno-refleksni aparat (verjetno ne). Ali hoces nekaj, kar dela vse avtomatsko, ali pa hoces tudi kaj rocnega nadzora (in kaksnega). Koliko zooma rabis, ali in koliko ti je pomembna funkcija snemanja filmckov itd.
Tomaz
Jaz sama se s fotografiranjem v glavnem ne ukvarjam (razen ob posebnih priloznostih, npr. izletih, rojstnih dnevih ipd., z vsaj dvajset let staro Yassico), pac pa se za dig. fotoaparat zanimam zato, da bi ga morda kupila hceri za rojstni dan. Ona se s fotografiranjem ukvarja predvsem ljubiteljsko, vendar ze vrsto let, vsakic ko gre na dopust, poslika vsaj tri filme s 36 posnetki. Pred priblizno dvemi leti si je za okoli 35.000 SIT kupila nov fotoaparat (ne vem kaksnega), vendar so slike ponavadi slabe (medle, nenaravne barve-npr. temno modro nebo itd.). Zelo rada slika pokrajino (hribe, morje…), krajevne znamenitosti, kaksne detajle in seveda tudi kaksne “gasilske” z raznih srecanj.
Mislim torej, da ima hci kar nekaj izkusenj, jaz pa pojma nimam kaksen fotoaparat bi bil v njenem primeru kolikor toliko v redu, da bi bili posnetki lepi. Na vsak nacin pa so mi vsec tudi filmcki.
Ce mi glede na opisano lahko svetujete kaksen digitalen fotoaparat, ki bi ob primerni ceni omogocil lepe slike, vam bom zelo hvalezna.
Lep pozdrav, Ana
No, bom pa poskusil.
Tudi sam nisem kaksen hud ekspert, je pa res da zadnje leto in pol precej redno spremljam, kaj se dogaja na podrocju digitalne fotografije. Glede na to, kar ste napisali, potrebujete kompaktnega digitalca. Predlagal bi vam enega od Canonovih PowerShot modelov iz serije A in sicer A75, A85 ali A95 (sam ze vec kot leto uporabljam prejsnji model A80, ki ga je jeseni nadomestil A95). Nikakor ne trdim, da med kompaktnimi digitalci drugih priznanih proizvajalcih ne bi prav tako nasli ustreznega modela. A tako po razlicnih testih doma in v tujini kot po odzivih uporabnikov na razlicnih forumih so bili Powershoti serije A vedno zelo dobro ocenjeni in sprejeti, pogosto so dobili nazive “najboljse za to ceno”. Predvsem jih pred konkurenco odlikuje odlična kvaliteta slike.
Omenjeni A75, A85 in A95 so si v vecini lastnosti zelo podobni (tudi na zunaj), v nekaterih celo identicni. Vsak z visjo stevilko je nekoliko bolje opremljen, okvirne cene pri nas pa so cca. 54.000, 68.000 in 87.000 SIT. Vsi trije imajo primerljiv 3x zoom, Vsi trije imajo moznost tako popolne avtomatike (kjer samo pritiskate na sprozilec) do popolnega rocnega nadzora nad vsemi običajnimi funkcijami pri fotografiranju (tega vecina konkurence vsaj v casu kupovanja mojega A80 ni imela), kar utegne biti zanimivo za vaso hcerko, saj omogoca veliko kreativnosti pri fotografiranju. Vsi trije aparati uporabljajo najbolj razsirjen in najcenejsi tip spominske kartice (Compact Flash I) in jih napajajo 4 baterije najbolj obicajnega formata AA (za nekatere je to velika prednost). Vsem trem lahko naknadno dokupite tudi dodatne lece za povecanje razpona goriscne razdalje, pa razne opticne filtre, ohisje za podvodno fotografijo itd. Pri ustreznih NiMH akumulatorskih baterijah imajo vsi trije tudi izredno dolgo (ce ne najdaljso od vse konkurence) trajanje ob enkratnem polnjenju baterij.
V bistvu lahko pri teh aparatih (govorim iz izkusenj pri A80) resneje pokritiziram edino tri stvari: relativno pocasno avtomatsko fokusiranje pri slabsi svetlobi, ne najboljso funkcijo redukcije rdecih oci pri uporabi bliskavice in revno zmoznost snemanja filmckov (najvec 3 minute, 15 slik na sekundo). Mene to zadnje sicer cisto nic ne moti. Na teh treh podrocjih boste v istem cenovnem razredu pri Canonovi konkurenci (Sony, Olympus, Nikon, pa se kdo) lahko nasli bolj zmogljiv aparat, vendar bo Canone tezko dosegel v kvaliteti slike. Na slikanje pokrajin (vasa hcerka) pa nobena od teh treh slabosti nima nobenega vpliva. V vsakem primeru pa imajo kompaktne kamere kateregakoli proizvajalca seveda dolocene omejitve in slabosti, ki so enostavno lastne temu razredu aparatov.
Med A75, A85 in A95 je seveda najbolj zmogljiv zadnji. Ima vecjo resolucijo 5 MP (druga dva 3.1 oz. 4 MP), vecji senzor (pomeni manj suma v sliki), predvsem pa ima LCD zaslon, ki ga lahko obračate v vse smeri in s tem se poveca uporabnost (na primer slikanje pod nenavadnimi koti, ki pri aparatih s fiksnim LCD niso mogoci). Ta lastnost pride zelo prav, jaz sem nad njo navdusen (ima jo tudi A80), se posebej v mocnem soncu. Pri resoluciji naj povem, da je tudi 3.1 MP, kar ima A75, dovolj za izdelavo fotografij formata 18×13 cm pri najvisji kvaliteti v fotostudiu, v praksi pa boste v vecini primerov zadovoljni tudi s fotografijo povecano do formata A4. Z A85 in A95 imate pa se nekaj vec maneverskega prostora.
Opozorim naj vas se na to, da boste pri vseh teh aparatih morali investirati se v dokup vecje spominske kartice (prilozena je zelo majhna, kot pri vseh aparatih) ter v 4 ali kar 8 NiMH akumulatorskih baterij ter polnilec zanje, ker obicajne baterije ne zdrzijo prav dolgo. Za cca. 13.000 vec, kot so cene nastete zgoraj, boste lahko dobili v kompletu aparat plus se dodatna 256 MB Compact Flash kartica plus polnilec plus 4 akumulatorji in morda vcasih se torbico.
Ce financni zalogaj ni prevelik, vzemte A95. Sam bi ga, ce bi zdaj iskal svojo prvo digi kamero, zagotovo. V sedanji situaciji bi se sam sicer odlocil za kak bolj napreden aparat, recimo Canonov G6, ampak to je enostavno zato, ker sem v tem letu dobil toliko izkusenj, da sem A80 (ali A95, ki je njegov naslednik) pac prerasel. Ker pa ne mislim vsako leto kupovati novega, bom se nekaj casa cisto zadovoljen z A80.
Vsekakor vam priporocam, da stopite do kaksnega specializiranega prodajalca s fotografsko opremo in naj vam svetujejo ter pokazejo razlicne fotoaparate, ki jih boste lahko tudi preizkusili. Priporocim lahko trgovino MIXI iz Žirov, kjer sem tudi sam nabavil svoj A80. Imajo najvecjo izbiro digitalnih fotoaparatov in ugodne cene (vcasih so bili tudi najcenejsi). Na internetu jih najdete na:
Tam si lahko tudi preberete kaj vec o nastetih aparatih (in seveda stevilnih drugih). Imajo tudi forume, kjer lahko vprasate tudi za nasvet. Naslov za forume:
Vse zivo o digitalni fotografiji, vseh moznih aparatih, primerjavah med njimi, izkusnjah uporabnikov in izcrpnih testih aparatov pa lahko najdete na angleskih straneh (poglejte tudi forume Canon Talk, Nikon Talk, Sony Talk, Olympus Talk,…):
Upam, da vam to kaj pomaga.
Tomaz