Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika DIETNA PREHRANA PRI BOLEZNIH PERBAVIL

DIETNA PREHRANA PRI BOLEZNIH PERBAVIL

Imam 17 let starega sina, ki ima že nekaj mesecev hudo vnetje vseh prebavil, za katerega še vedno ne poznamo vzroka. Na Pediatrični kliniki, kjer se je zdravil, smo dobili navodila za želodčno kolitično dieto, kar pomeni, da ne sme jesti nič surovega, svežega kruha, nič začinjenega. Ob taki dieti je seveda prikrajšan za veliko vitaminov in ostalih koristnih snovi, prisotnih v svežem sadju in zelenjavi. Slišala sem, da nova dognanja kažejo, da pri takih boleznih bolnik lahko uživa vse, le da ni začinjeno in pa določenih živil, ki spodbujajo nastajanje želodčne kisline. Če ve kdo kaj več o tem, mi prosim odgovorite. Hvala.

Tudi v moji družini smo imeli bolnika s takšno dieto. Povem ti, da se da krasno preživeti tudi s tako hrano, čeprav so se nam na začetku vsi čudili. Ampak ko se mora, je vse drugo enostavno.
Po več kot desetih letih seveda dieta ni več tako stroga (lahko je surovo zelenjavo, sadje, hrano spet lahko solim, mineštre so spet dobile okus po obeli (čeprav zelo majčken košček prekajenega). Nekaterih stvari pa sem se v teh letih popolnoma odvadila: ne cvrem na olju, moje meso je vse “zadušeno”, prav tako krompir, izogibam se svinjine, uporaba olivnega olja – pa še tega malo, ne delam podmeta z moko, izogibam se juh iz vrečk (prva leta sem tudi na morju kuhala prave juhe, sedaj ni več nujno, ampak to delam samo tistih 14 dni).

Če je v nevarnosti zdravje, je vse mogoče. Le pogumno. Čez čas boste pa nadoknadili vse izgubljene solate in jabolka.

Pozdrav!
Amalija

Spoštovana Slavka!

Sam se že dalj časa ukvarjam s pomenom prehrane za zdravje in tudi prevajam take knjige. Morda ne bi bilo odveč, če si preberete knjigo Ženski zdravstveni vodnik, izpoved Virginie Harper z naslovom Crohnova bolezen in Takayasujev arteriitis. Namreč, Virginia H. je doživljala podobno kalavarijo, kakršno preživlja vaš sin, t.j. vnetje prebavil brez znanega vzroka. Ko vas napotujem na omenjeno knjigo in izpoved V.H., seveda niti približno ne želim reči, da ima vaš sin prav C. bolezen, še manj T. arteriitis (C. bolezen je le dober primer bolezni prebavil, ki se težko diagnosticira). Izpoved je poučna zato, ker vsebuje tudi preizkušeno rešitev, ki je dejansko prehranska.

Če se želite poučiti o pomenu prehrane, vam iskreno priporočam omenjeno knjigico, ki se dobi v vsaki bolje založeni knjižnici (pa tudi v knjigarni). Ker verjetno tudi kuhate hrano za svojega sina, je njegova ozdravitev v veliki meri odvisna prav od vaše kuhe in prehrambnih navad, ki si jih sin pridobiva ob vas.

Če se želite še temeljiteje poučiti o pomenu prehrane, si oglejte spletno stran http://www.macrobiotics.org/recovery.html , kjer je zapisanih še več izpovedi o ozdravitvi s pomočjo spremembe življenjskih, znotraj teh pa predvsem prehranskih, navad.

Pozdravljam vas! Mitja Fajdiga

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close