DEPRESIJA PRI MAMI
V nekaterih občinah imajo prostoferja, se pravi prostovoljne šoferje, ki prevažajo starostnike brez lastnega prevoza.
Vsi RK v Sloveniji imajo prostovoljce, ki obiskujejo ljudi na domu, tudi samo zaradi družbe. In v še takih pizdovcih imajo aktivnosti za upokojence, če kaj v Sloveniji deluje, so to društva upokojencev: dejavnosti, krožki, izleti, celo počitnice. Na te krožke jo lahko pelje soseda, ki se tudi udeležuje, ali kdo od vas. In medsosedska pomoč tudi deluje. V naši vasi je prijazni sosed na morje peljal štiri ostarele sosede, niso nič v sorodu, enemu paru pomaga pri najtežjih opravilih na vrtu, drugemu paru ne pomaga.
Uredite ji visoko gredo, da bo lahko kaj pobrskala po njej. Angažiraj svoje otroke, če le živijo v Sloveniji, naj žrtvujejo kak vikend na mesec, pridejo domov in animirajo babi.
Mame ne prepričuj, pogovarjaj se z njo in jo poslušaj.
Glede prevoza k zdravniku se pozanimaj, ali ji pripada prevoz z rešilcem, glede na to, da je samo pogojno pokretna in nima prevoza. Prav tako bi ji rane lahko prišla preverit patronažna sestra. Včasih je treba zdravnikom kar malo zatežit, da skašljajo naše pravice (vem iz prve roke, ko veš, do česa vse imaš pravico, je kar na lepem vse možno, prej ti pa za vse rečejo, da neeee).
Mama bo, ko se ji bodo rane zaradi operacije dobro zarastle, spet pokretna, celo bolje kot pa pred operacijo.
Toliko je že lahko pokonci in toliko je gibljiva, da kosilo skuha, ne more pa npr.stati ob likalni mizi in likati eno uro. Pa je prej delala tudi to, že zato, da se je zamotila.
TV rada gleda, a zdaj zaradi položaja ne gre, ker jo na fotelju boli, s sedežne pa ne vidi dobro.
Za sluh pa, kot sem že napisala, je zdaj v fazi testiranj slušnih aparatov.
Glede prevozov k zdravniku – če gre v lokalno bolnico ali v zdravstveni dom, lahko skočim po njo iz službe in se vrnem (imam na srečo tako službo, da lahko to naredim), za prevoz v LJ pa je nenujni prevoz z rešilcem katastrofa. Saj sliši se super – ampak pobirajo, dokler ni rešilec poln in se na enak način vračajo, Odhod je ob uri, ki ustreza najzgodnejšemu, vrnitev, ko konča zadnji. Kar pomeni, da lahko v LJ čakaš tudi dve ali tri ure, da sploh pride ura pregleda in po njem lahko še čakaš par ur na odhod. Sem videla pri sosedu.
Kadar gre, se načeloma itak dogovori tudi v LJ za popoldanski termi, ampak letos je to v manj kot 1/2 primerih, ostalo dopoldan.
Seveda lahko dobiš spremstvo za starša. Moj brat je mojo mami vozil dva meseca na kemoterapije in obsevanja. Ni koristil dopusta. Tudi sedaj dobi ko jo kam pelje.
Drugače je moja mami dosti podobna tvoji. Smo se pa organizirali in jo redno kličemo, jo peljemo v trgovino, gremo na kavo, včasih ven na kosilo….rešuje križanke čez dan, postavili smo ji dve visoki gredi da lahko malo brklja in pred parimi mesecemi je dobila mucka in je sedaj čisto obsedena z njim 🙂
Hudo je za te starejše ženske ki so prvo kot prvo bile žene skoraj celo življenje in mame. To je njihova identiteta. In potem mož umre, otroci odrastejo….in se počutijo nekoristne. Nimajo več identitete. Moja mami je najbolj srečna ko lahko za koga skrbi. Zato je dobila mačka :). Ne nadomesti ljudi seveda, ampak je pa dokazano da skrb za živali pomaga pri depresiji. Seveda pa moraš računat na to da boš po vsej verjetnosti tudi ti morala skrbeti za to žival. Če niste pripravljeni je ne jemljite. Mački živijo tudi 20+let.
Mama ima trenutno krizo: moževa smrt jo je dotolkla, potem so tu še zdravstvene težave. Upam, da se ji bo zdravje izboljšalo in bo lahko gledala TV, plela na vrtu, šla na sprehod. Podpirajte jo in ji stojte ob strani.
Te težave bodo minile. Potem pa bo morala mama nekaj narediti tudi sama. Zaposliti se bo morala na tak ali drugačen način.
Tudi sama nisem več rosno mlada, pa tudi super zdrava ne. Kljub vsemu nobenega ne utrujam in si pomagam sama, kolikor morem. Zavedam se, da imajo moji odrasli otroci svoje delo in svoje skrbi. Če le morem jim kaj pomagam, z varstvom vnukov, kaj skuham, spečem, podarim kakšno zelenjavo.
Vse dobro tvoji mami. Vse bo še OK.
KAJ NAJ NAREDIM, 22.06.2021 ob 10:20
mijav mijav, 22.06.2021 ob 09:28
KAJ NAJ NAREDIM, 22.06.2021 ob 09:26
SAM povem…, 21.06.2021 ob 17:55
Če živite skupaj, na istem naslovu, lahko za vse preglede koristis spremstvo – v ambulanti, kjer je mama obravnavana, ti izdajo potrdilo, odsotnost z dela zaradi spremstva pa s tem potrdilom urediš pri svojem osebnem zdravniku. Lahko po urah ali pa za cel dan. Za primer pomoči po prihodu mame iz bolnice pa ti pripada nega. Pozanimaj se o svojih pravicah. Srecno!
Ne, žal starši ne spadajo med ožje družinske člane, za katere je mogoče dobiti nego ali spremstvo. Tudi če živijo na istem naslovu.
Starš za otroka JA, mož za ženo (ali obratno) JA, otrok za starša NE.
seveda lahko dobiš, saj so ti napisali. pozanimaj se.
Sem se pozanimala, za starša (še vedno) ne dobiš.
Lahko ti gre zdravnik na roko in pogoljufa in ti odpre tvojo bolniško, ne moreš pa dobiti nege ali spremstva.
Dobiš lahko samo povračilo stroškov za prevoz, vendar pri vožnji 1x na mesec 100 km tja in 100 nazaj ne dobiš povrnjeno nič ali skoraj nič (odvisno od cene bencina).
Spremstvo vam pripada, jaz ga redno koristim. Le potrdilo dobite in vam osebni napiše bolniško, lahko cel dan, lahko ure.
Forum je zaprt za komentiranje.