denar
glede denarja je veliko vprašanj
odvisno kam potuješ
tam kjer so bankomati je najbolj da dviguješ sproti v njihovem denarju
lahko pa plačuješ tudi z raznimi ( eurocard,visa,amerikanexspres…)
res da ni naj bolj ugodna varijanta je pa bolj varna
kot pa če nosiš zraven sebe samo gotovino
drugač pa se lahko pozanimaš še pri svoji banki tam ti bojo lahko povedali še kaj več
upam da sem kaj pomagal.
pozudrav!!
Ja res je odvisno od tega kam se odpravljas……
Jaz s sabo vedno nosim gotovino nekaj v manjsih bankovcih, nekaj v vecjih…..
Najboljsi nacin, vsaj po mojem za skriti denar in dokumente je notranji vsit zep na hlacnici, predvsem, ce imas zunaj tudi zep, potem se to skoraj nic ne vidi…..
Pa se ce te hocejo oropat, te morajo dobesedno slect….
Menjaj manjse vsote, pa nikoli nikjer, predvsem ce potujes sam ne mahaj z denarjem naokrog, nekomu deset dolarjev pomeni veliko vec kot tebi, za petdeset bi storil ze pa kaj hujsega…..
Lp,
Shanti
Strinjam se z ze povedanim. Vsekakor je precej odvisno od tega na koliko varen del sveta potujete. Drugace pa sem tudi jaz pristas kartic, vedno pa tudi sam seboj jemljem gotovino in sicer v manjsih bankovcih, da potem ko pridem kam ne kazem na siroko velike bankovce in tako ne padam vsem v oci. Denar pa rad skrivam kar v nogavicah 😉 in ga po potrebi dnevno pac prenesem v denarnico samo toliko koker nameravam pac tisti dan porabiti. Imel sem tudi ze anekdote ko sem potem moral ker sem slabo ocenil porabo potem kar na kraju samem iz nogavic jemati ven denar, trgovci so bili kar malo zacudeni in smeh mi je prinesel se nekaj popusta :)).
Ja v toplih krajih pa nosim s seboj tako torbico za okoli pasu ( pri nas se temu rece marsupio ) in se potem izmenicno kopamo tako da jo ima nekdo zmeraj pod kontrolo. Ceprav ni bilo potrebno iti dalec, saj so mi recimo v Porecu pred 5 leti ukradli vse, torbico z vsemi dokumenti od mene in moje punce tako da nisva mogla niti nazaj v Slovenijo. Pa ko sem na policiji prijavil krajo so hoteli od mene se nek denar za nek obrazec ;).
Drugace pa sem mislil vecinoma na vecja mesta kjer je kraja najlazja saj je najvec gnece, predvsem v kakih javnih prevoznih sredstvih ( metro, podzemna, avtobusi, vlaki … ) pa na kakih trznicah z veliko gneco. Tam pa nosim denar v nogavicah ;).
Lep pozdrav!
Jaz sem se ravnokar vrnil iz Avstralije -hmm zelo lepo!
Z denarjem pa je tako kar se kartic tiče je čisto varno in ni nobene provizije sam ko prideš domov pač plačaš razliko , ki jo banka zaračunava ob preračunavanjih iz AUSD v EUR in nato v tolarje. Je pa varna tudi gotovina , ker so ljudje izredno prijazni seveda , če se ne izpostavljaš preveč.
Pa prijetno potovanje
Provizija se razlikuje od kartice do kartice, povprašaj pri svoji banki, jaz imam Eurocard, Viso Electron in Activa Maestro pri Banki Koper, provizije se precej razlikujejo, Visa El. ima 400 SIT na dvig na bankomatu, Activa Maestro 600 SIT, Eurocard pa ima neko vrtoglavo provizijo, mislim da je preko 2000 SIT, enkrat sem se že lepo nategnil, ko se mi ni dalo it do avta po Kune in sem rajši dvignil na eurocard, za 100 HRK sem dal 3000 SIT + 1300 SIT provizije (kar nekaj let nazaj, medtem se je zvišala).
Ob plačevanju s karticami seveda provizije ni.
Obstaja še kar nekaj načinom za dobit denar v tujino, bolj ali manj ugodnih, najbolje da povprašaš pri svoji banki, kjer ti bodo znali povedati bistveno bolje kot jaz.
Jurij
Forum je zaprt za komentiranje.