Delovno pravo
Pozdravljeni,
sprašujem za kolegico, ki bo v kratkem zgubila živce zaradi nakopičenih stvari. Isti dan kot je podpisala odpoved v službi, se ji je na poti domov iz službe (par metrov stran)pripetila prometna nesreča v kateri se je drugo vozilo vanjo zaletelo. Oddelati ni mogla do konca, saj bi delala še dva dni in izkoristila star dopust. Bolniška se ji vleče že 3 mesece in več, ker ima pretrgano tetivo v ramenskem sklepu. Glede na to, da ima nenormalno zdravnico, ji je komisija napisala, da mora it delat po štiri ure, vendar zaradi bolečin ne more roke premikat kaj šele, da bi avto vozila. Vse pa se je zavleklo zaradi čakalnih dob na razna slikanja. Klicali so jo iz službe iz kadrovske in ji rekli, da pride samo še enkrat podpisat dokončno odpoved, s tem, da ji niti ne pripada regres, ker je kao sama kriva za bolniško.(kot, da bi to namerno naredila. Cel šesti mesec ima razne preglede in odvisno od zdravljenja bi se ji vse skupaj zavleklo tudi v sedmi mesec, ko je regres. Zato me zanima kaj lahko naredi v tem primeru in ali ji res ne pripada regres, s tem, da je bila zaposlena za nedoločen čas??
Hvala,lp.
Spoštovani!
Vaša prijateljica je upravičena do sorazmernega dela regresa, začasna odsotnost delavca z dela zaradi bolezni ali poškodbe, namreč ne vpliva na pravico do regresa za letni dopust. Kolikor ji podjetje regresa ne bo želelo izplačati, lahko svojo pravico uveljavlja pred pristojnim delovnim sodiščem.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
zanima me sledeče; tožila sem delodajalca zaradi neplačanih obveznosti do mene in po treh letih sem tožbo dobila. Po sklepu sodišča mi je moj bivši delodajalec dolžan izplačati moje plače z obrestmi.Pravnomočno je postalo 28.05.2013. Odvetnik je poslal zahtevek za izterjavo na sodišče, nakar sem plačala 36e sodne takse, vendar odgovora sodišča še nisem prejela. Odvetnika sem vprašala, da kdaj bo izterjava, pa mi je odgovoril, da bo sodišče njemu poslalo sklep o izvršbi in da bom opozorjena. Zanima me, koliko časa traja,da sodišče pošlje izvršbo.
Hvala za vaš odgovor
Lep pozdrav
Spoštovani!
Sodišče sklep izda povprečno v 1-2 mesecih.
S spoštovanjem!
Spoštovani
-Z Zavodom RS za zaposlovanje sem 01.10.2012 sklenil pogodbo o vključitvi v program “Zaposli me”
-Z delodajalcem sem 08.10.2012 sklenil pogodbo o zapslitvi za določen čas 12 mes.
-Izplačila OD so zamujala,delodajalec se ni držal pogodbenih rokov,o čem je obveščen moj svetovalec na Zavodu
-Zadnji izplačan OD je bil 18.04.2013 (delno za februar in marec v celoti)
-20.03.sem pri Durs vložil Vlogo za izpis podatkov o plačanih prispevkih 21.čl.ZdavP-2
-25.03.2013 sem od Durs dobil Razkritje podatkov o obveznih prispevkih za socialno varnost iz delovnega razmerja-obveznosti NISO bile poravnane
-po večkratnih ustnih in pisnih poskusih da se to stanje spremeni sem 03.06 2013 Durs podal Prijavo na Zapisnik
-Po posvetu pri inšpektorju IRSD sem 05.06.2013 poslal po pošti s povratnicom Opomin delodajalcu z rokom v katerem naj odpravi kršitve pogodbenih obveznosti-poslano tudi IRSD
-06.06.2013 sem prejel podpisano povratnico o sprejemu Opomina
-Ker ni bilo sprememb sem 12.06.2013 poslal po pošti z povratnico Izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi -poslano tudi IRSD
-Delodajalec pošiljke ni prevzel tako da so mi jo vrnili 01.07.2013
-O vseh postopkih je bil seznanjen tudi moj svetovalec na Zavodu za zaposlovanje
-Da bi se prijavil na Zavodu za zaposlovanje in tako pridobil pravice brezposelne osebe sem se zglasil pri njih 02.07.2013
-Zavod je naredil Prijavo v evidenco brezposelnih oseb, toda z oznako da sem v postopku,kar pomeni da ne morem uveljaviti nobenih pravic-delodajalec noče da me odjavi iz zavarovanja in sem tako še vedno zaposlen pri njem !!!!!
-Ugotovili so da je pristojen organ za odjavo osebe iz zavarovanja ZPIZ,kjer sem 03.07.2013 podal Zahtevo za reševanje statusa
Delodajalec kljub kršitvam pogodbenih obveznost, da ne bi vračal sredstev katera je prejel za zaposlitev brezposelne osebe po programu Zavoda za zaposlovanje noče da me odjavi.
Jaz pa sem se znašel v primežu med neučinkovitim sistemom in delodajalcem ki ve kako izigrati ta sistem.
Nikogar ne skrbi moj status,moje preživetje,moja pravica do svobodnega odločanja in pravica do dela kajti že 4 mes. sem na papirju zaposlen ,brez dohodkov in brez pravice do dela ali uveljavitve pravic do pomoči za brezposelne katere še nisem izkoristil .
Verjetno vsi čakajo na potek te pogodbe 09.08.2013 ker so zdaj tako dopusti ,tako bi se vse lepo izteklo za vse samo ne za mene!
Kaj lahko sploh še storim?!!!!
Lep pozdrav
Spoštovani
-Z Zavodom RS za zaposlovanje sem 01.10.2012 sklenil pogodbo o vključitvi v program “Zaposli me”
-Z delodajalcem sem 08.10.2012 sklenil pogodbo o zapslitvi za določen čas 12 mes.
-Izplačila OD so zamujala,delodajalec se ni držal pogodbenih rokov,o čem je obveščen moj svetovalec na Zavodu
-Zadnji izplačan OD je bil 18.04.2013 (delno za februar in marec v celoti)
-20.03.sem pri Durs vložil Vlogo za izpis podatkov o plačanih prispevkih 21.čl.ZdavP-2
-25.03.2013 sem od Durs dobil Razkritje podatkov o obveznih prispevkih za socialno varnost iz delovnega razmerja-obveznosti NISO bile poravnane
-po večkratnih ustnih in pisnih poskusih da se to stanje spremeni sem 03.06 2013 Durs podal Prijavo na Zapisnik
-Po posvetu pri inšpektorju IRSD sem 05.06.2013 poslal po pošti s povratnicom Opomin delodajalcu z rokom v katerem naj odpravi kršitve pogodbenih obveznosti-poslano tudi IRSD
-06.06.2013 sem prejel podpisano povratnico o sprejemu Opomina
-Ker ni bilo sprememb sem 12.06.2013 poslal po pošti z povratnico Izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi -poslano tudi IRSD
-Delodajalec pošiljke ni prevzel tako da so mi jo vrnili 01.07.2013
-O vseh postopkih je bil seznanjen tudi moj svetovalec na Zavodu za zaposlovanje
-Da bi se prijavil na Zavodu za zaposlovanje in tako pridobil pravice brezposelne osebe sem se zglasil pri njih 02.07.2013
-Zavod je naredil Prijavo v evidenco brezposelnih oseb, toda z oznako da sem v postopku,kar pomeni da ne morem uveljaviti nobenih pravic-delodajalec noče da me odjavi iz zavarovanja in sem tako še vedno zaposlen pri njem !!!!!
-Ugotovili so da je pristojen organ za odjavo osebe iz zavarovanja ZPIZ,kjer sem 03.07.2013 podal Zahtevo za reševanje statusa
Delodajalec kljub kršitvam pogodbenih obveznost, da ne bi vračal sredstev katera je prejel za zaposlitev brezposelne osebe po programu Zavoda za zaposlovanje noče da me odjavi.
Jaz pa sem se znašel v primežu med neučinkovitim sistemom in delodajalcem ki ve kako izigrati ta sistem.
Nikogar ne skrbi moj status,moje preživetje,moja pravica do svobodnega odločanja in pravica do dela kajti že 4 mes. sem na papirju zaposlen ,brez dohodkov in brez pravice do dela ali uveljavitve pravic do pomoči za brezposelne katere še nisem izkoristil .
Verjetno vsi čakajo na potek te pogodbe 09.08.2013 ker so zdaj tako dopusti ,tako bi se vse lepo izteklo za vse samo ne za mene!
Kaj lahko sploh še storim?!!!!
Lep pozdrav
Spoštovani,
Predlagamo, da na pristojno delovno sodišče vložite tožbo zaradi neizplačanih plač, regresa in prispevkov. Na podlagi tožbe boste lahko zoper delodajalca vložili izvršbo. Glede na to, da ste druge ustrezne postopke že izvedli, vam kaj drugega sedaj tako ni storiti.
S spoštovanjem,
Forum je zaprt za komentiranje.