Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Delovno mesto z višjo izobrazbo

Delovno mesto z višjo izobrazbo

Pozdravljeni,

zanima me, ali je v javnem sektorju možno zasedati delovno mesto, ki zahteva višjo izobrazbo od dosežene (npr. da zasedaš del. mesto, ki zahteva magisterij, imaš pa univerzitetno diplomo) in v katerem predpisu bi bilo to zapisano? Če se spomnim prav se da, s tem da prejemaš en plačni razred nižjo plačo od določene, ali se motim?

Sprašujem pa zato, ker me nikakor nočejo prerazporediti, kljub temu, da opravljam naloge, ki jih moje delovno mesto niti od daleč ne predvideva.

Hvala vsem za pomoč:)

Pozdravljeni,

to žal ni moje najmočnejše področje. Zato tudi ne želim dajati pravnih razlag in argumentacij, ki bi, čeprav v manjšem delu, temelile na ugibanju.
S pravnega vidika poznam primer, ki je obraten od Vašega:

Zakon o sistemu plač v javnem sektorju v 1. odstavku 14. člena določa, da se v primerih, določenih s posebnim zakonom, lahko osnovna plača javnega uslužbenca, kateremu je določena večja ali manjša obremenjenost od pričakovanega obsega dela, za čas trajanja večje ali manjše obremenjenosti sorazmerno poveča oziroma zmanjša.

2. odstavek določa, da v primeru, da javni uslužbenec opravlja delo na delovnem mestu, na katerem lahko opravlja to delo z eno stopnjo nižjo strokovno izobrazbo od zahtevane, mu pripada osnovna plača, ki je za tri plačne razrede nižja od osnovne plače delovnega mesta, na katerem opravlja delo.

Prosim in predlagam Vam, da pokličete na Ministrstvo za javno upravo (014788330, gp.mpju@gov.si). Prepričana sem, da Vam bodo znali odgovoriti na Vaše vprašanje.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Hvala za odgovor. Klicala sem na pristojno monistrstvo, kjer je gospa sicer razumela, ampak opcij pa nimam veliko: ali sem tiho, ali dam odpoved, ali pa predlagam premestitev na kako drugo delovno mesto, ki je pa v drugi plačni skupini (v mojem primeru gre za informatiko), vendar sem pregledala vsa delovna mesta in preprosto ne obstaja opcija, ker za nobeno ne izpolnjujem pogojev (nimam dovolj delovne dobe).

Zanima me samo še, na kateri zakon se lahko sklicujem, če želim vodstvu dopovedati, da to kar delam ne ustreza opisu delovnega mesta (poleg tega da se trudim to opisati, česar itak nočejo razumeti). Ker se nagibam k temu, da tega ne bom več delala, s čimer ogromno stvari ne bo narejenih. Tudi ko sem na to delovno mesto prišla, mi ni bilo rečeno, da bom delala to, kar dejansko zdaj delam, kar sem se morala potem popolnoma sama naučiti, ker gre za informatiko.

Hvala

Pozdravljeni,

hvala za dodatno pojasnilo in Vaše sodelovanje.
Zakona sta dva, no, najbrž je še kakšen, Zakon o sistemu plač v javnem sektorju in Zakon o javnih uslužbencih. Nedvomno imate tudi sistematizacijo, kjer je vsako od delovnih mest opisano s stopnjo izobrazbe, delovnimi izkušnjami in opisom del.
Mislim, da bo zadostovalo, če jim boste poskušali čim bolj preprosto in ponižno, tako pač je, povedati, da je za Vaše delovno mesto v sistematizaciji, predvidevam, določena višja izobrazba kot jo imate.
Morda bi se dalo ta izziv rešiti s spremembo sistematizacije tako, da bi sistematizirali novo, Vaše sedanje delovno mesto, z Vašo stopnjo izobrazbe, delovnimi izkušnjami in opisom del ter seveda ustreznim plačnim razredom.
Kot vedno je tudi tu več možnosti. Na Vas je, da se odločite za tisto, ki samo VAM, najbolj ustreza.

Veliko sreče in uspeha ter lep vikend,

Daša Modic Gorjup

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close