Delovna doba
Nekaj let nazaj sem izgubila službo, dela ne morem najti, niti za svojo izobrazbo, niti najslabše delo. Po izgubi službe mi je pripadal zavod po zavodu, sem si plačevala zavarovanje + pokojninsko delovno dobo, ker sem zaradi tega porabila vse prihranke in nisem mogla več plačevati, sem morala obvezno prekinit oz se odjavila. Zdaj pa je od tega minilo 6 mesecev pa me zanima, v slučaju, (kar pa res dvomim) če dobim delo, ali lahko plačam pokojninsko delovno dobo za nazaj, za teh 6 mesecev ”trenutno”? In, če se, da me zanima, ali je cena ista?
Če ste v tem času prijavljeni pri Zavodu za zaposlovanje kot iskalka zaposlitve ali kot brezposelna oseba, si to obdobje lahko dokupite. Osnova za odmero prispevka je po sedaj veljavni zakonodaji 60 % povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem je vložena zahteva za vštetje navedenega obdobja v zavarovalno dobo. Prispevek za en mesec znaša 24,35% navedene osnove.
brigitte
V čem je pa razlika med iskalka zaposlitve ali, kot brezposelna oseba, ko se prijaviš na zavodu?
Ponovadi, če si prijavljen za zavodu za zaposlovanje si seveda brezposelen, a nisi avtomatično iskalec zaposlitve in te kličejo na razne razgovore. Jaz sem se prav zaradi tega izpisala iz zavoda, ker zavod za zaposlovanje ni v mojem kraju in jaz sem mogla hoditi na te delavnice tudi cel teden, bencina mi ni pa nihče plačal.
Forum je zaprt za komentiranje.