Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Delodajalec želi, da odprem s.p.

Delodajalec želi, da odprem s.p.

Danes mi je direktorica (lastnica firme) namignila, da bi bilo zaželjeno, da si odprem sp in pač delam za njih preko sp. Češ da se to njej bolj splača zaradi prispevkov, zame pa da je tudi bolj ugodno glede davkov. Ker o tem res nič ne vem, me zanima, če mi lahko kdo na kratko razloži, kakšni so v praksi plusi in minusi takega dela. Seveda se bom bolj podrobno pozanimala še pri kakšni računovodkinji.
Hvala!

Priporočam branje tele teme:

Prednost je ta, da lahko delaš za več različnih firm in tako potencialno mnogo več zaslužiš. Slabost pa je ta, da nimaš take socialne varnosti (če zboliš gre iz tvojega žepa; ni nujno, da boš plačana tako redno kot je to pri plači in podobno), da ti lahko vsak reče ‘ne rabimo več tvojih uslug’, da si moraš sama iskati posel. Skratka, vse je na tebi in fajn je, da imaš kaj denarne rezerve na banki za čase, ko je suša.

Ne stori tega.
Tako so se pri nas pred leti, na “fin način” rešili določenih delavcev. Od začetka je bilo še dela za njih, potem pa vedno manj………ti pa boš . kot s.p. morala , če imaš delo plačano ali ne, morala poravnati vse obveznosti do DURSA in vse ostalo.
Lastnica firme pač gleda zase, normalno, ji je malo mar zate.

Kako mi je tole znano…. Maš zagotovilo, da boš imela potem delo- oz da bod oTEBI dajali posel? Namreč v mojem primeru so meni zagotavljali(ustno se razume),da bom kot s.p v firmi v kateri se mbila zaposlena skoraj 10 let lahko delala kot s.p vse od čistilke,tajnice,vodenja…ni da ni…isti čas, ko so meni dali odpoved pa so kolegico,ki pa je že delala kot s.p kar nekaj časa(2 let) mrtvo hladno dali odpove-iz danes na jutri….da pač ne potrebujejo več njenih storitev , da bodo znotraj firme razporedili njeno delo( prej pa so jo pregovorili v s.p varianto) Tako da pazljivo….

Ja no, seveda, nihče ni s.p. ničesar dolžan. Tega se je treba zavedat.
Pobrskaj z iskalnikom, tale tema bi lahko počasi šla pod lepljivo, ker vsaj enkrat na teden nekdo sprašuje glede tega.
Če bi lahko preživela tudi brez te firme, kjer delaš zdaj, potem ne bi bilo krize, tudi če ti oni odpovejo.

Kot s.p. nimaš plačanega dopusta, regresa, potnih stroškov, malice, bolniške,….

Kadarkolit e lahko opustijo in tudi pri plačilu si lahko vzamejo luft.Ni rečeno,d a ti bodo res vsak mesec nakazali dogovorjeno vsoto.

Če pa žegreš v to pazi, da se boš dogovorila za dovolj veliko vsoto ( vsaj tvoj sedanji neto * 4 ali 5 x ) Vsezgoraj omenjene stroške namreč kriješsama in tudi prispevki so iz plače ( ki je vključena v tvoj sedanji bruto ) in na plačo, ki jo sedaj poleg tega kar plača tebi plača še delodajalec.

Super, še en road to hell.

Tisti, ki odpirate s.p.-je samo zato, da boste lahko še naprej delali za bivšega delodajalca, ste butci. Oprosti za težko besedo, ampak ti bom tudi utemeljila, zakaj. Zato, ker si ti v svoji glavi uslužbenka in boš to tudi ostala in vidiš s.p. samo kot neko kozmetično sprememo statusa, ki v resnici kobajagi ni važna. Tvoja delodajalka seveda navija za to, jaz na njenem mestu bi tudi – ne bo pridobila samo mnogo cenejše delovne sile, ampak tudi delovno silo, ki nima nobenih pravic in ki se je lahko čez noč (ja, dobesedno čez noč) iz bilokaterega razloga povsem legalno losaš. Sem spadajo tudi tvoje bolezni in brezzvezne zmere in prihod “nečaka” v firmo, ki bo jutri opravljal tvoje delo.

Ti pa v resnici prodajaš praktično vso socialno varnost, ki si jo kadarkoli imela. In grem stavit, da te je delodajalka pripravljena plačat povsem enako, ti pa vedi, da moraš imeti za ohranitev istega standarda dvakrat več prihodkov kot sedaj plače. Kje jih boš pa dobila? A je tam zunaj veliko firm, ki se bodo pulile za tvoja znanja in storitve? Let me guess. Niti ene. Odvisna boš od te svoje (ex) delodajalke kot riba od vode in tudi pisnit si ne boš upala, ko boš delala po cele dneve in vikende in nadomeščala tuje dopuste in seveda – ko si boš izposojala denar od partnerja ali staršev ali prijateljev za plačilo prispevkov in za malico in za tampone, ko še zmeraj ne bo plačano tvoje delo izpred treh mesecev. In najlepši del: za banke boš kreditno povsem nesposobna in se ti bodo njihovi svetovalci samo smejali v fris, ko boš prišla prosit zanj, ker boš zanje v istem rangu kot študentarija.

Se ti še zmeraj sliši kot opcija, o kateri je “vredno razmislit”?

Se strinjam z Janis. Nikakor ne odpri sp-ja.

Kar pravi Janis, točno tako je!

PLAČA IN DOBIČEK S.P. STA OBDAVČENA PO ISTI LESTVICI! ČE VAM DELODAJALEC PRAVI, DA JE S.P. BOLJ UGODEN, LAŽE!!!

Seveda pri s.p. lahko uveljavljaš tudi stroške in zmanjšuješ dobiček, ampak guess what, te stroške moraš plačat. Kupiš računalnik, pisarniški material, vse plačaš, da potem lahko odbijaš.

Če bi ti hotela ostati na istem netu, z isto višino prispevkov, bi ti morala delodajalka plačati celo VEČ, kot pa jo sedaj stane tvoja plača, da bi ti lahko pokrila še dodatne strošek s.p.-ja. Ni ravno verjetno, kajne?

Bolj ugodno zanjo pa je to, da ne več krila tvojih bolnišk (od prvega dne bolniške si “sama svoj problem” in ne njen), ne bo ti plačala regresa, ne bo ti plačala izobraževanj (jih boš morala lepo sama), varstva pri delu itd itd.

No, tako črno pa tudi ni, če greš med privatnike. Je pa res, da je potrebno malo iznajdljivosti. Če si taka ovca kot redno zaposleni, potem jasno vse skupaj propade.

S.p. je super stvar, če imaš poslovni plan, imaš tako dejavnost, da nisi vezan na enega naročnika, ali pa imaš prišparano kaj denarja in tvegaš. Ni boljšega kot biti sam svoj šef.

Samo na tak način kot je tu opisan, to pa ne. Ko so v to prisiljeni ljudje, ki nimajo nobenih ambicij se resno iti posel in gredo v to samo zaradi pritiska od zunaj, to je pot v katastrofo. Zdej, če imaš voljo probati, zakaj ne, samo bog ne daj z rožnatimi očali in odnosom “bo že, saj so pošteni”.

Ma daj no. Kaj ne vidiš da ženska sprašuje za nasvet in jo bo delodajalka poslala žejno čez vodo.

Na žalost vsi nismo ne iznajdljivi in ne fleksibilni – z menoj vred.

Ob takih malih plačah hočem vsaj eno socialno varnost, da moja družina ne pokrepa od lakote, če me kakšna bolezen priklene na posteljo za dalj časa.
.

Iščem delo kot s.p., da bi imel še enega ali dva naročnika zraven. In kaj se dogaja? Sem bil do sedaj na nekaj pogovorih. In “delodajalci” dejansko iščejo ljudi z s.p.-jem in ZAHTEVAJO od tega s.p.-ja, da dela SAMO zanje v njegovih prostorih, na njegovih sredstvih, pod njegovimi pogoji. In potem ti ponudijo neki bruto, ki je po odštetju vseh stroškov s statusom s.p. daleč daleč od solidne plače. Da se ti sploh ne izplača delati. Tako da sploh ne vem, kaj bom naredil.

Kar je nastalo v zadnjih nekaj letih iz s.p., ni čisto nič drugega kot nova oblika izkoriščanja. Pa slišim tudi od drugih, da je siljenja ljudi v s.p. ogromno. Vsak teden se tule na tem forumu vsaj eden oglasi.

Odpreti s.p. zato, ker tako zahteva delodajalec in preko tega statusa delati samo zanj pod njegovimi pogoji, je – kot ste omenjali že zgoraj – čisto nič drugega kot pot v pogubo.

Poleg tega pa je potrebno spremljati še vso zakonodajo oz. plačevati za računovodjo, da ti vodi knjige. Poleg tega pa s.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem za svoja dejanja – torej ti gre lahko v franže hiša, stanovanje.

Ja predlog tvoje šefice je super predlog zanjo (se te na lep način znebi brez odpravnine, odpreš svoj s.p., nato pa ti naslednji dan reče adijo) in poguba zate.

Moj nasvet vsem, ki imate redne službe in vam delodajalec ponudi kaj takega:

Nikakor ne dajte odpovedi. Če že, naj vas delodajalec odpusti. S tem pridobite odpravnino, na Zavodu imate določene pravice… Če se izkaže, da je odpoved neupravičena, pa dobite svojo službo nazaj. Če vas delodajalec odpusti iz poslovnih razlogov, nato pa želi, da zanj delate preko s.p., je taka odpoved neupravičena.

Poznam kar nekaj primerov, ko so ljudje dali odpoved, ker so jim obljubili delo preko sp, od bivšega podjetja celo kupili delovno opremo, na koncu pa bivši delodajalec ni hotel, da delajo zanj. Tako se je firma znebila človeka, drago prodala nepotrebno opremo, delavec pa je imel samo en velik minus.

Če gledamo čisto finančno: kot sp morate plačevati računovodkinjo, zdravniške preglede, varnost pri delu, morebitne članarine… Kako je z bolniškami, dopusti, regresi? Načeloma si mora vse to plačati s.p. sam (OK po dogovoru je možno, da vse to plačuje delodajalec). Kot s.p. niste zavarovani z ZDRjem. Skratka zelo odsvetujem.

Točno tako. Moje kolegica ni želela na željo delodajalca odpreti s.p., pa je dobila odpoved. Izkoriščanje do konca.

Lepo je biti s.p. če kupci plačujejo redno tvoje izstavljene račune.

Ampak v Sloveniji je plačilna nedisciplina in so pri rednih plačnikih roki plačila vsaj 60 dni.

Zdaj dobiš svojo plačo redno vsak mesec recimo do 15.dne v mesecu, ne ? Če si bolna, dobiš bolniško, če greš na dopust, dobiš vseeno plačo. Če dobiš redno plačo, lahko načrtuješ svojo bodočnost….

Pri s.p. pa nikoli ne veš, kdaj boš dobila denar (za živeti, za plačati prispevke, za plačati tvoje obveznosti do dobaviteljev)…niti ali boš dobila denar točno, ali konec meseca, ali čez 60 dni…..katastrofalni plačilni nered.

Če greš kot s.p. na dopust, to niso plačani dnevi, niti regresa ni, …..nič.

Kot s.p. ne dobiš niti kredita za nakup avta ali na obroke pralnega stroja…..!!!

Seveda se tvoji direktorici splača: s tvojim s.p. njena firma prišpara: tvoje prispevke, tvoje davke, tvoj plačani dopust, tvoj regres, tvojo božičnico, tvojo bolniško….

Tudi jaz. Se še spomenm kako so mi nakladali,da če grem kot s.p. da dobim 4000 eur….samo to je govoričil šefek…ma resnično se malo pozanimaj,ker delodajalci se dandanes imajo za bogove veš…zakonodaja pa je taka kot je- v redkih primerih ščiti delavca, no jaz sem imela srečo,da sem zadovoljna šla z sodišča(sem imela tud isrečo,da so bili moji delodajalci bolj bebci).

No, jaz pri podjetju nisem bila zaposlena, ampak sem za njih delala preko študentske napotnice. potem so mi ‘svetovali’ naj odprem s.p., da bodo moja plačila vključevala tudi moje stroške prispevkov in računovodkinje. Nič od tega nisem dobila, tako da sem že na začetku bila ‘prisiljena’ improvizirat. In danes, sedem let kasneje sem vesela, da sem. Delo si iščem sama, v tem sedmih letih sem vedno dovolj zaslužila, res pa je, da ni nobene socialne varnosti. Bolniške, regresi, dopusti odpadejo…. No, saj gremo na dopust, ampak je seveda zame neplačan. Če si dovolj aktivna na področju, na katerem delaš, si lahko najdeš tudi druge naročnike in dejansko zaslužiš še več, sicer pa se nikakor ne podajaj v kaj takega, ker ni nobenih koristi…

vsi VI ki tule nekaj nakladate o S.P.. in avtorici opisujete vse črno VEDITE, da smo tudi pošteni
delodajalci, ki NE izkoriščamo vseh po vrsti !!
Zato ni FER vseh nas metati v isti koš! Mislimo, da ste nam vsem neznansko FOUŠ in, da
zato pišete take negativne zgodbice. Nekateri so si pač sami krivi, če so se pustili žejne peljati
preko vode mar ne.
.

In potem svizec zavije čokolado v ………….

Dragi “posploševanje!!”

Se strinjam,da je največja težava v tem, da vedno obstajajo podjetja in posamezniki, ki izkoriščajo določene instrumente (študentske napotnice, delo za določen čas, matere “samohranilke” itd..) Ker država ne zna ali noče ustaviti takih zlorab, na koncu ukine instrument (tako kot se je zgodilo študentskim napotnicam).

Napisal si, da so si nekateri sami krivi, ker se pustijo peljati žejni čez vodo. No prav zato jaz z veseljem sodelujem na tem forumu in brezplačno svetujem ljudem. Ker se zavedam, da nimajo vsi znanja ali časa, da bi se poučili o svojih PRAVICAH (in dolžnostih) in da nekateri to dejstvo s pridom izkoriščajo (si mar ti med njimi??!!??). Če nekoga opozoriš o možnih negativnih posledicah ima manj možnosti, da bo “žejen peljan čez vodo”, kot si sam napisal.

Glede zadnjega odstavka pa – you gotta be kiddin’. Osebno nimam razloga, da bi bila komurkoli nevoščljiva. Sploh ne neznancem, o katerih ne vem ničesar. Moje finančno stanje je več kot zadovoljivo, z veseljem pomagam tudi drugim – če ne drugega, da vsaj v dani situaciji dobijo to, kar jim pripada.

Peace!

Odpri s.p.
Tukaj skoraj vsi, razmišljajo popolnoma napačno. Ves problem je v poznavanju dela, odnosa do dela in trga.
Torej svojo konkurenco dobro poznaš, trg tudi, poznaš njene hibe in veš kako in kje jih lahko prehitiš.
Še vedno velja, pa ne da velja, realno je, da vsak vajenec prehiti mojstra.
Pri vsem, pa lahko v nekem procesu spoznaš-osvojiš nove delovne procese in razširiš trg iz mej
“tvojega sedanjega becirka”. V končni fazi je Slo “mičkena”, tako rekoč hitro dosegljiva za gospodarstva štirih večjih držav.
Sam sem s.p. in večjih težav ne čutim.
Opogumi se, vso srečo ti želim, pri vsem pa ne poslušaj ziherašev, ki so poseben spekter od nas odvisnih ljudi. Žal tega ne vedo in se branijo, ko bodo spoznali to, bo vsem nam v skupnosti lažje in lepše.

Super, še en road to hell.

Tisti, ki odpirate s.p.-je samo zato, da boste lahko še naprej delali za bivšega delodajalca, ste butci. Oprosti za težko besedo, ampak ti bom tudi utemeljila, zakaj. Zato, ker si ti v svoji glavi uslužbenka in boš to tudi ostala in vidiš s.p. samo kot neko kozmetično sprememo statusa, ki v resnici kobajagi ni važna. Tvoja delodajalka seveda navija za to, jaz na njenem mestu bi tudi – ne bo pridobila samo mnogo cenejše delovne sile, ampak tudi delovno silo, ki nima nobenih pravic in ki se je lahko čez noč (ja, dobesedno čez noč) iz bilokaterega razloga povsem legalno losaš. Sem spadajo tudi tvoje bolezni in brezzvezne zmere in prihod “nečaka” v firmo, ki bo jutri opravljal tvoje delo.

Ti pa v resnici prodajaš praktično vso socialno varnost, ki si jo kadarkoli imela. In grem stavit, da te je delodajalka pripravljena plačat povsem enako, ti pa vedi, da moraš imeti za ohranitev istega standarda dvakrat več prihodkov kot sedaj plače. Kje jih boš pa dobila? A je tam zunaj veliko firm, ki se bodo pulile za tvoja znanja in storitve? Let me guess. Niti ene. Odvisna boš od te svoje (ex) delodajalke kot riba od vode in tudi pisnit si ne boš upala, ko boš delala po cele dneve in vikende in nadomeščala tuje dopuste in seveda – ko si boš izposojala denar od partnerja ali staršev ali prijateljev za plačilo prispevkov in za malico in za tampone, ko še zmeraj ne bo plačano tvoje delo izpred treh mesecev. In najlepši del: za banke boš kreditno povsem nesposobna in se ti bodo njihovi svetovalci samo smejali v fris, ko boš prišla prosit zanj, ker boš zanje v istem rangu kot študentarija.

Se ti še zmeraj sliši kot opcija, o kateri je “vredno razmislit”?[/quote]

Pa kaj pišeš takšne neumnosti, te so lahko samo proizvod birokratov.

Vsak delodajalec te lahko jutri sune v rit. Tudi tebe.

Zaščiteni ste samo vi, birokratski voluharji in vstop mladih, boljših, bolj sposobnih, izobraženih in motiviranih, na ta trg je skoraj nemogoč. Nočem vas žaliti, vsi si želimo urejene javne službe,
trg dela pa tam ne funkcionira. Tam funkcionira birokratizem, ki je zavora slovenstva in napredka.

Jutri lahko delodajalec umre, ga povozi avto, mu pade na glavo cigl, se obesi…..
kje bo sedaj varnost?
Brezveze je pisati kaj več…………….by

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close