Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Delodajalec ne nakazuje plač in ne plačuje prispevkov

Delodajalec ne nakazuje plač in ne plačuje prispevkov

Pozdravljeni,

pišem že v rahlem obupu. Naj predstavim situacijo. Mož že od decembra ne prejema plače z nakazilom, ampak na roko in še to z zamudo (na 1,5 mesec-skoraj 2). Delodajalec se izgovarja, da ima blokirane račune s strani davčne zaradi nekih neplačil in jim seveda plače ne more nakazovati tako, da dejansko nimajo druge izbire kakor plačo prejemati na tak način. Od takrat seveda ni bilo izstavljene nobene plačilne liste, kar nam močno otežuje življenjske situacije npr. najemanje planiranega kredita itd. Naj omenim, da prav tako od takrat delodajalec ne plačuje nobenih prispevkov. Kakor kaže se v kratkem stanje ne bo spremenilo, saj obljublja boljše stanje že skoraj pol leta in nič ne kaže na to.

Zanima me kakšne možnosti ima mož? Ali se lahko tudi, če poda izredno odpoved zaradi kršenja, prijavi na zavod? Kakšen je postopek?

Kako je z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, ki ga ne plačuje delodajalec v tem obdobju, če je potrebno k zdravniku itd? Na ZZZS so mi podali odgovor, da dokler ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi in tudi, če delodajalec ne plačuje je to krito in naj bomo brez skrbi. No, malo čudno se mi zdi.

Najlepša hvala za odgovor…

Ja lahko da izredno odpoved in na zavodu je upravičen do nadomestila -ker ni njegova krivda da ne dobi plače.Lahko se tudi obrneš na inšpekcijo dela tam ti bo vse povedala in te napotila.Glede zdravstva pa mislm da drži tko k so ti rekli.

Če se odloči za izredno odpoved delodajalcu se mora pred tem obvezno obrnit na delovno inšpekcijo, kjer dobi tudi vsa navodila. Pri odpovedi mora bit zelo pozoren, v primeru da odpoved ni pravilno ispeljana izgubi pravico do nadomestila na zavodu. Zato prvo posvet pri delovnem inšpektorju potem pa naprej.
Srečno

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close