Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Delodajalec mi ne pusti delati do konca odpovednega roka

Delodajalec mi ne pusti delati do konca odpovednega roka

Delodajalec je dobil vročeno mojo odpoved. Po pogodbi imam 30 dni odpovednega roka, neporabljenega dopusta nimam več, torej sem planirala delati do izteka odpovednega roka. Zgodilo pa se je, da je delodajalec izjavil, da ne želi, da še prihajam na delo. Kaj storiti v tem primeru? Kakšne so lahko posledice neprihajanja v službo?

LP

Delodajalec ti lahko reče, da ostaneš doma, ampak plačo mora jasno še vedno plačati. Reci mu le, naj ti da pisno, da si lahko doma, zato da ti potem ne bi pisal t.i. plavih. Če ne bo želel dati pisno in te bo nagnal iz dela, potem pač greš na inšpektorat in prijaviš zadevo.

Če si dal odpoved in vanjo nisi izrecno napisal s katerim dnem prekinjaš pogodbo (torej šele čez 30 dni), potem se nimaš kaj bunit. Ti si zahteval prekinitev in delodajalec jo je sprejel takoj. Ni mu treba da te gleda in plačuje še 30 dni.
Delodajalec ti mora dati samo še sklep kjer se ugotovi in zapiše da je delavec dal odpoved in da od dneva xy pogodbe o zaposlitvi ni več.
Odpovedni rok je namenjen (tudi) zaščiti delodajalca – torej da mu delavec od “danes na jutri” ne pobegne in mu s tem ne povzoroča škode. Zato pa tudi imajo višje rangirana oz. zahtevna delovna mesta načeloma daljši odpovedni rok.
Glede prekinitve pogodbe je delavec kot šibkejša stranka itak v boljšem položaju, ker mu razlogov za prekinitev ni treba utemeljevati.

s, tu se hudo motiš. Če poda delavec redno odpoved pogodbe o zaposlitvi, velja odpovedni rok, npr. 30 dni in delodajalec ne more enostransko že pred iztekom odpovednega roka prekiniti veljavnost pogodbe o zaposlitvi. Lahko pa se pisno sporazumno dogovorita za krajši rok. Namreč, po eni strani drži, da odpovedni rok varuje nasprotno stranko, po drugi strani je pa tudi za stranko, ki odpoveduje pogodbo, pomembno, da ve vnaprej točno, kdaj pogodba preneha veljati. Mogoče si odpoved pogodbe zamenjal za sporazumno prenehanje delovnega razmerja.

Odvisno kako je odpoved napisana. Če je v njej formulacija v stilu “prosim za prekinitev pogodbe o zaposlitvi” in ni izraženo kdaj – potem delodajalec z vso pravico tako željo delavca sprejme takoj in napiše sklep s katerim se pogodba prekine takoj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close