Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Delodajalci

Delodajalci

neko podjetje je maja na straneh Zavoda RS za zaposlovanje objavilo razpis, sem se prijavila, šla na razgovor, prišla naprej, nato pisala teste. Na koncu so izbrali dve, ki sva se potegovali za službo. Sredi avgusta sva obe po tri dni zastonj opravljali delo, nato naj bi me v roku treh dni obvestili o njihovi odločiti (tam nekje do 20. avgusta). Obvestili me še do sedaj niso.

No, k sreči sem dobila eno drugo službo. Ampak vseeno. Ali obstaja kakšen zakonski rok, v katerem mora delodajalec vsem, ki so se prijavili na razpis, odgovoriti o njihvi izbiri.

Do sedaj so mi vsi, tudi tisti, ki me niso povabili na razgovor, odgovorili da nisem izbrana.

Tu pa nič. Imam me, da jih nekam javim. Ko so imeli gužvo, sva jim dve zastonj delali. Je tak preiskus sploh dovoljen, če ustrezaš razpisanim pogojem.

Naj povemše, da ni šlo za neko slabo plačano ali pa nezahtevno slubo. Imam VII. stopnjo in sem strokovno usposobljena za delo, za katerega so me preverjali.

Gnide. Imam isto izkušnjo izpred olala let v Cankarjevem domu. Pomagat ti pa ne znam, žal

Roka, kolikor poznam zakon (žal) ni določenega,le da odgovoriti morajo, ker imaš potem tudi možnost pritožbe na razpis… Vprašaš mogoče lahko na Zavod za zaposl., ker so tam eno obdobje zbirali seznam (slabih) delodajalcev..

Bolj pa mi je res aktualno tole o volunterskem / preizkusnem delu. Jaz si zakon razlagam vseeno tako, da je vsako delo treba plačat. In sploh zdaj, ko nisi izbrana, ti verjamem, da te grize /tudi sama bi se počutila opeharjeno/.. Ne vem, kaj naj konkretnega rečem, najbrž je dejanska resnica takšna, da bo najbolje na vse skupaj čimprej pozabiti…

Po zakonu te morajo v 8 dneh po izbiri kandidata obvestiti, da nisi izbrana… to da sta 3 dni delali zastonj ni v skladu z zakonom…..meni tole diši po delovni inšpekciji…

lp

Se strinjam s Tra_pa_la. ker kdor dela, mora bit prjavljen.

Zakon o delovnih razmerjih dovoljuje t. i. predhodni preizkus znanja oziroma sposobnosti

4. odstavek 26. člena:
Pri zaposlovanju lahko delodajalec preizkusi znanja oziroma
sposobnosti kandidatov za opravljanje dela, za katero se sklepa
pogodba o zaposlitvi.

Samo ne vem, kako se to tolmači, ali je možno, da v to stlačiš tudi 3-dnevno delo? Problematično. Mogoče bi vprašala na inšpekcijo dela, kaj je to, mogoče bodo šteli kot delo na črno in s tem za prepovedano, samo potem si bila v prekršku tudi ti.

Obvestiti pa te morajo, da nisi bila izbrana, v osmih dneh od izbire nekoga drugega: če nikogar niso izbrali, potem še niso zamudili roka… Sem pa vesela, da si dobila službo drugje, tile so precej čudni.

Ti čimprej prijavi na delovno inšpekcijo..itak se ne bodo takoj zmigali. Opiši tako kot tukaj, le več podatkov o podjetju jim daj, pa naj sami preverijo. Tako podjetje, ki takole izkorišča še nezaposlene je tudi sicer precej gnilo..Kar pogumno – nimaš kaj izgubiti!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close