delo zvečer-kaj bi storili na mojem mestu
Pozdravljeni
Sem v dilemi kaj storiti, pa prosim za glas ljudstva :). V službi imamo velikokrat zvečer raznorazne sestanke, ki se zavlečejo tudi do 23h. Nadure niso plačane, koristit jih ne smem. Na sestanku sem prisotna kot zapisnikarka. Kljub zahtevnemu delu (svetovanje, projekti…) imam plače 854€ bruto. Doma imam 1 leto starega fantka. Bi se v mojem primeru sestankov udeležili ali naj tvegam ob že tako slabih odnosih še slabše in pač rečem, da me zvečer ne bo. Imam sploh kakšne pravice glede tega?
Hvala za vaša mnenja in pomoč.
lp
Se mi kr zasmiliš. Ja,vem kako je to,ko imaš doma malčka itd. Glej, jaz bi na tvojem mestu naredila takole:
Plače res nimaš ne vem kako velike- prej bi rekla,da je majhna za tako delo.
Šla bi do nadrejenega in se z njim odkrito pogovorila o zadevi. Predlagala bi mogoče izplačilo teh nadur, ali povišico plače, ker za tak dnar delat tako dolgo v noč …Ne! Ne bodi nesramna, osorna. Lepo pristopi in povej,da imaš bebico doma itd..
Boš videla,da se bo dalo pogovorit. Jza pravim,da je treba o vsaki stvari,ki te teži spregovoriti na lep način. Sicer pa: Lepa beseda lepo mesto najde.”
Veliko sreče ti želim
Če otroka še dojiš nadur nisi dolžna delati.
LP
No way! Tega ne bi počela. Pošteni poslovneži imajo sestanke kjer je potrebna prisotnost zapisnikarce v delovnih urah ( beri med 8.00 in 16.00 max 17.00 )
Za neformalne sestanke, ki potekajo izven delovnega časa pa ne rabijo zapisnikarce ampak spremljevalo. To pa si lahko najamejo na ustrezni agenciji.
Seveda imaš pravice. Nadure lahko zahtevajo od tebe samo z predhodno PISNO odrebo. Teh nadur ne sme biti več kot 20 na mesec oziroma 180 na leto. Mojeno pa je tudi nadurno, nočno, nedeljsko in praznično delo staršev, ki imajo otroke mlajše od 3. let.
Tvoje bruto plača je za 8 urni delavni, 40 ur tedensko in ne za xxx ur tako, da ti je če odkloniš nadurno delo ob nemogočihj urnikih ne morejo zmenjšati.
Preberi si zakon o deovnih razmerjih in njegove spremembe v lanskem letu. Vse to najdeš v Uradnem listu: http://www.uradni-list.si/1/main.cp2?view=3&_searchString=zakon+o+delovnih+razmerjih&_po=title&koren=1&_searchLetnik=vsi&_ipo=u&_searchRubrika=vse&_s.x=8&_s.y=11
Forum je zaprt za komentiranje.