delo v soboto in nedeljo ter plačilo malice
Pozdravljeni!
Zaposlena sem kot socialna oskrbovalka na csd.
Zanima me kako je z plačilom neenakomerno razporejenega delovnega časa. Naš delavnik je 5 dni v tednu, vendar se je z podpisom aneksa delovni čas nenakomerno razporedil še na sobote, nedelje in praznike. Zanima me kako je z plačilom teh ur (delamo polovico delovnega časa kot ob delavnikih). Ali nam pripada tudi malica?
Hvala!
Naj povem zakaj to sprašujem. Za delo v soboto sem prejšnji mesec dobila plačano le 3,48 eur neto, za delo v nedeljo pa 12,81 eura. Zdi se mi da namesto da bi dobili 10% dodatka za delo v soboto oz 75% dodatka za delo v nedeljo, dobimo plačano le 10% na uro oz 75%. Upravičeni nismo niti do drugega prostega dneva, tako da ko pademo v dežurstvo delamo tudi 12 dni brez prostega dneva.
So vam spremenili odločbe o dopustu?
Osnova za dopust je namreč 4 tedne in če ste prej delali 5 dni tedensko, je osnova 20 dni, če pa sedaj delate npr. še vsako soboto in drugo nedeljo, pa bi morali imeti 2×6 (pon-sob) + 2×7 (pon-ned), torej 26 dni osnove za dopust (in seveda ostale dodatke; pogoji, otroci…).
Glede prostih dni pa ZDR govori takole
155. člen
(počitek med zaporednima delovnima dnevoma)
(1) Delavec ima v obdobju 24 ur pravico do počitka, ki traja nepretrgoma najmanj 12 ur.
(2) Delavec, ki mu je delovni čas neenakomerno razporejen ali začasno prerazporejen, ima v obdobju 24 ur pravico do počitka, ki traja nepretrgoma najmanj 11 ur.
156. člen
(tedenski počitek)
(1) Delavec ima v obdobju sedmih zaporednih dni, poleg pravice do dnevnega počitka iz prejšnjega člena, pravico do počitka v trajanju najmanj 24 neprekinjenih ur.
(2) Če mora delavec zaradi objektivnih, tehničnih in organizacijskih razlogov delati na dan tedenskega počitka, se mu zagotovi tedenski počitek na kakšen drug dan v tednu.
(3) Minimalno trajanje tedenskega počitka, določeno v prvem odstavku tega člena, se upošteva kot povprečje v obdobju 14 zaporednih dni.
Forum je zaprt za komentiranje.