Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Delo v podjetju preko s.p. – ja

Delo v podjetju preko s.p. – ja

Lep pozdrav,

mam eno vprašanje. Preko študentskega servisa delam v nekem podjetju. Ker se mi status študenta počasi izteka…na zaposlitvenih portalih pa ni del…me zanima kako je s tem da bi v tem podjetju delala preko s.p.- ja. Sicer tam nisem še nič vprašala ker me najprej zanima če se sploh splača. Sama ne bi odpirala s.p. – bi pa delala preko drugega s.p.- prek druge osebe. In baje zna ta oseba neki pač te stroške prikrit—oz ta s.p. Kolk bi mene prišlo na mesec za te prispevke…Kolk bi mogla zaslužit da bi se mi splačal delat prek s.p.? Kolk ur na mesec bi morala narest da bi se mi stroški pokril?

Mal površno sem vse to opisala..ampak to je vse kar vem o tem.
Upam da se bo kdo našel in mi malo pomagal oz povedal?

Ti bi bila pri tem s.p.-ju torej zaposlena? Ker če ne boš, to pomeni, da ne boš imela nobenih pravic iz naslova zdravstvenega, pokojninskega zavarovanja ipd. V tem primeru bi ti ta s.p. najbrž vzel prispevke “zase”. Le-ti znašajo cca 300 EUR/mesečno, gre za prispevke in akontacijo dohodnine.

Koliko ur na mesec je treba narediti, je seveda odvisno od urne postavke:)

Stvar, v katero se podajaš, mogoče ni tako čista, zato le zelo dobro premisli in preračunaj, da ne bo potem kakšnih problemov.

O najlepša hvala za odziv…nisem pričakovala tako hitrega odgovora. 🙂

Hm ne vem…v glavnem jaz svojega s.p. ne bi odpirala – prijateljica pozna nekega tipa k ima ta s.p. odprt – in bi jaz prek njega delala v tem podjetju-v trgovini. Jaz si to predstavljam na način kot študentski servis k prineseš napotnico-ti delaš oni ti pa nakažejo. Ne vem če bi bla tam zaposlena…ne vem ne predstavljam si jaz to kak sploh poteka. Jaz si tko predstavljam…jaz bi delala prek njega…on bi mi nakazal kokr bi delala…jaz pa bi si prispevke sama plačevala. On pa zna neke stroške tud prikrit…sam ne vem za kakšne stroške to gre.
Delala pa bi v trgovini za 4 evre na uro. Kolk ur bi mogla pol narest? V trgovini se pa dela različno od šest ur naprej…

upam da sem vsaj mal razločno opisala 🙂 Res hvala pa vam za ta odgovor 🙂

No, predstavljaš si najbrž malo narobe. Začnimo s tem – prijateljica pozna enega tipa, ki ima s.p……. Meni je to že zadosten znak za alarm, mogoče res prenagljen, ampak previdnost je mati modrosti:))

Kako, ti bi potem delala pri tem tipu v tej njegovi trgovini ali nekje drugje in bi potem njemu plačali? Kot neko fiktivno storitev ali kaj (recimo poslovno svetovanje/popravilo klim ipd)? S čim se “ta tip” sploh ukvarja?

Prihodke lahko “skrije” bodisi tako, da se mu plača na roko, brez računa in pač prihodek ni viden, bodisi da ima stroškov toliko, da je itak v izgubi in se mu to ne pozna (ne plača davka, ker so odhodki višji od prihodkov).

Delala pa ti ne bi preko študentske napotnice, če ne boš več imela statusa študenta, razen če boš na tujo, kar seveda spet ni dovoljeno. In najbrž ti bo nekaj nekdo vzel stran.

Tako, to je moje mnenje. Vse je čisto preveč zamegljeno, da bi človek sploh lahko dal pameten odgovor, le da bodi izjemno previdna. Ker kolikor vidim, bi bila in na črno in nekomu bi odstopila del svojega zaslužka za to? Nobene varnosti, nobenih plačil, nič. Se ti to zdi normalno?

V bistvu je to od sestre sodelavc…k ima s.p. – pojma nimam s čim se to on ukvarja 🙂 Ja js bi delala prek njega…v čisti drugem podjetju-in sicer v trgovini.

Vem to, da ne bi delala prek študentske napotnice…sam js sm si predstavljala da je to podobno. Jaz bi delala v trgovini …kolkr bi delala…oni bi mi nakazal preko njega…in bi dobila nakazano na moj račun. Prispevke pa bi si plačevala sama. Tko sm si js predstavljala.

Ja sj vem…vse je čist preveč zamegljeno 🙂 Zato sem pa rajši tuki malo povprašala…kot da bi na prvo žogo vprašala mojega šefa…in bi izpadla čisto neumno. Gre pa za to kar velik trgovski center. In vrjetn rajš oni dobijo preko študenta več ljudi…kolkr da bi enga prek s.p. vzel. Sj če bi blo to tako enostavno pa fino bi vrjetn več ljudi delalo prek s.p.-

Res hvala za odgovore..zelo ste mi pomagali…Pa lep dan vam želim 🙂

Moram še jaz odgovorit.
To, da boš kar malo tako delala pri nekem s.p.ju…to ne gre. To je delo na črno.
Torej, ali te bo ta sp zaaposlil? A te bo imel preko podjemne pogodbe 8pazi na elemente delovnega razmerja, ker tu to ne gre in v tvojem primeru predvidevam da so elementi DR, torej tu gre za zaposlitev in ne podjem)?
Ali te bo vzel na ta način, da bo imel “podizvajalski” sp? Ali ima morda agencijo za posojanje delavcev?? A gre za avtorsko pogodbo? Kratkotrajno delo ne pride v poštev!! osebno dopolnilno delo tudi ne!!

kakorkoli: moraš imet papir/pogodbo-ustrezno, na kakšen način delaš tam. V nasprotnem primeru je na črno. In ti boš sostorilec. Beri kazni v zakonu. In to v trgovini, vsem na očeh…

Pa ne pozabite na vse predpise o varnosti pri delu, zdravniških pregledih ipd, odvisno kako se boste “zaposlili”

Še ena pikra pripomba: ne razumem, kako lahko šolajoči se osebki, s faksa, nimajo niti najmanjšega pojma o zelo pomembni zakonodaji pri nas. Res ne.

Če prav razumem, torej tvoj šef še sploh ne ve o tem? To je samo nekaj, kar ste se vi pogovarjali med sabo (beri ti in prijateljica, ki pozna enega tipa, ki ima s.p…..)? Torej sploh še ne veš, če bi tvoj šef pristal na takšen kvazi dogovor?

S takšno idejo na tvojem mestu nikakor ne bi hodila k njemu.

Full sem hvaležna obema…ker mi je stvar bolj jasna. Ja nism nič vprašala…ker sem se orng hotla pozanimat…preden bi šla z idejo sploh tja. Res je pa da o tem nism nič vedela. Vidim da je to veliko bolj zakomplicirano-kot sem pa v resnici mislila. Tak da resnično ne bom šla s to idejo tja 🙂 Zakonodajo si bom pa prebrala…je že kar neki časa kar sem jo nazadnje brala 🙂 Lep pozdrav obema in hvala za nasvete…

No zdj jst ne vem…moja sestra pravi da je to čist na izi. Da je to isto kot preko študentskega dela – Podjetje pri katerem bi delala…bi temu s.p. nakazalo – toliko kolikor sem delala. Tak da ne vem. Jaz nočem vprašati v podjetju, ker si nočem bruke nardit.
Ampak sj po en stran zakaj podjetje ne bi hotelo tako zaposlit…saj ima manj stroškov kot s študenti.
Če bi dobila približn 700 evrov plače-100 bi šlo za dopolnilno in pokojninsko zavarovanje. Ene 200 za bencin in hrano. Tak da še zmer mi jih ostane 400…kar seveda sploh ni slabo. Ravno tolk mi jih ostane…kolkr če delam prek študenta.
Jaz ne vem…res ne…sam bojim se k bom doma…ker je zdaj tako malo služb…stroški pa vedno in vedno večji.

Čist na izi ali čist na črno? Odvisno od percepcije… In ne, NE gre za delo preko študentske napotnice, za to namreč potrebujete študentski status in študentsko napotnico.

Torej, vi bi delali na črno. Ne glede na to vam bi delodajalec plačeval tako, da bi določen znesek nakazal s.p.-ju. No, ta s.p. mora temu podjetju, kjer bi vi delali (trgovini torej), izstaviti račun za opravljeno storitev. Storitev seveda ni bila opravljena, saj je ni opravil ta s.p., temveč tretja oseba (vi). Vendar brez kakršne koli pravne podlage, saj tega nimate in ne boste imeli nikjer urejeno na papirju, saj je nelegalno (če že, bi vas moral s.p. zaposliti in vas “posoditi” trgovini in imeti za to registrirano dejavnost). s.p. vam bo potem kaj, od tega zneska nekaj vzel in potem vam dal (na roke?) nek znesek. s.p. seveda tega ne bo delal brez plačila, se vam ne zdi? Torej določen odstotek / znesek vam bo on pobral. Ostalo pa, ali boste videli ali ne….

S tem se morate strinjati vsaj tri osebe – vi, podjetje (trgovina) in s.p. Kolikor vidim, je pri vas to sedaj račun brez krčmarja, samo vi se s tem ukvarjate.

Ne glede na vse pa ste vi še vedno tam na črno in nimate prav ničesar urejenega. Nobenega zavarovanja, nobene pokojninske ali delovne dobe, nič. Še slabše, kot da bi bili na zavodu. Vse to si morate plačevati sami, no pokojninskega si pač ne boste, ker je predrago. Če pride do kakšne poškodbe na delu, seveda nihče ne odgovarja, vi ne delate nikjer. Niste upravičeni do bolniške, regresa, dopusta, saj vas ni.

Zaposlena oseba stane delodajalca bistveno več kot študent – strošek delodajalca je bruto bruto plača (izplačana mora biti minimalna), stroški malice in prevoza, stroški bolniških, dopustov (nadomeščanje), regresa, strošek delovnega materiala ipd ipd.

Res ne bi bilo slabo, če se malo poučite o teh zadevah, saj vam bodo prav prišle. Četudi se za to odločite, je pravilno, da se zavedate vseh rizikov. Nimate namreč nobene varnosti, nobenega zavarovanja, nobene garancije, da boste denar sploh dobili. Ne vem, ali se vam zdi sedaj po napisanem in glede na to, da gre “za s.p. enega prijatelja neke prijateljice” to še vedno tako na izi, kot vam govori sestra?

Pozdravljeni. Odprt imam s.p. in me zanima kakšne stroške imam, če delam v podjetju preko s.p.-ja. Kakšen je davek in kakšni so prispevki? Oziroma kakšen procent je razlika med bruto in neto plačo? Da vem kakšno urno podstavko določiti. Hvala…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close