Delo v penziji
Pozdravljeni,
zopet imam eno vprašanje, na katerega upam, da mi boste lahko odgovorili 🙂 . Moja mami je stara 53 let in je v penziji, rada pa bi se honorarno delala. Zanima me na kakšen način si lahko legalno omogoči delo,ne da bi pri tem ogrozila svojo pokojnino.
Za vaše odgovore se vam najlepše zahvaljujem!
Lp Tina
Našla sem vam en splošen odgovor:
http://www.seniorji.info/novica.php?id=659&ids=21
Spoštovani!
V odgovoru na vaše vprašanje o možnostih opravljanja dela upokojencev, vam v zvezi z zakonskimi določbami oziroma določbami izvršilnih predpisov, ki sodijo v delovno področje Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, podajamo strokovno mnenje in pojasnila.
Delavec, ki izpolni minimalne pogoje za starostno upokojitev, ima v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR) in Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljevanju ZPIZ-1) možnost, da se odloči, da bo nadaljeval z delovnim razmerjem in si na ta način zagotovil pravico do višje pokojnine.
Druga možnost, ki jo ima starejši delavec, je delna upokojitev. V primeru delne upokojitve ima delavec pravico skleniti pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom oziroma začeti delati s krajšim delovnim časom od polnega. Poleg tega se dopušča tudi možnost, da se uživalec starostne pokojnine ponovno reaktivira. Ob tem velja opozoriti, da v kolikor uživalec pokojnine ponovno sklene delovno razmerje s polnim delovnim časom ali začne opravljati dejavnost, katere posledica je vključitev v obvezno zavarovanje, ni več upravičen do izplačila pokojnine – pravica do pokojnine v tem času miruje.
Se pa zavarovancu pokojninska doba in plača iz ponovnega zavarovanja upoštevata pri ponovni odmeri pokojnine. Razen v primeru delne pokojnine, ZPIZ-1 ne dovoljuje hkratnega prejemanja pokojnine in dohodka iz delovnega razmerja.
To pa ne pomeni, da ne bi mogli upokojenci delati in pridobivati dohodek na podlagi občasnega oziroma začasnega dela v okviru pogodb civilnega prava po Obligacijskem zakoniku – npr. podjemna pogodba oziroma pogodba o delu in avtorska pogodba.
Seveda pa v tem primeru delo, ki ga opravlja upokojenec na podlagi pogodb civilnega prava, ne sme imeti elementov delovnega razmerja, ki jih določa 4. člen ZDR (prostovoljna vključitev v organiziran delovni proces delodajalca, nepretrgano delo, delo za plačilo, opravljanje dela po navodilih in pod nadzorom delodajalca), saj je v tem primeru potrebno skleniti delovno razmerje. S spoštovanjem,
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
Sektor za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
Kotnikova 5, 1000 Ljubljana
Delo prek pogodbe je mogoče, se pa država nagiba k temu, da bi to omejila. Zaenkrat še ni omejitve. Tako da si pokojnino ne bo omejila, če bo delala po zgoraj navedenih pogojih ( da se pogodbeno delo ne bo smatralo kot zaposlitev).
Navedeni pogoji:
Seveda pa v tem primeru delo, ki ga opravlja upokojenec na podlagi pogodb civilnega prava, ne sme imeti elementov delovnega razmerja, ki jih določa 4. člen ZDR (prostovoljna vključitev v organiziran delovni proces delodajalca, nepretrgano delo, delo za plačilo, opravljanje dela po navodilih in pod nadzorom delodajalca), saj je v tem primeru potrebno skleniti delovno razmerje.
4.člen ZDR
4. člen
(definicija delovnega razmerja)
(1) Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca.
(2) V delovnem razmerju je vsaka od pogodbenih strank dolžna izvrševati dogovorjene ter predpisane pravice in obveznosti.
Spoštovani
Tudi jaz bi imel vprašanje glede dela v penziji.
Pred leti sem bil zaposlen v inozemstvu in imam iz tega časa razmeroma veliko poznanstev pri različnih podjetjih v Nemčiji in Avstriji. Po že 10 letih penzije me je kolega iz Nemčije poklical in me zaprosil, če bi bil pripravljen promovirati njihovo firmo v Sloveniji in na področjih nekdanje YU. Za plačilo bi bil nagrajenglede na promet, ki bi ga na novo ustvarili na tem področju. Delo bi bilo občasno in bi se omejevalo na vzpostavljanje kontaktov, morebitno delo v vidu tolmača in posredovanje v primeru reklamacij.
Ali je mogoče sprejeti tako ponudbi ne, da bi se odrekel pokojnini. Prihodke iz tega naslova bi seveda prijavil davčni upravi.
Vljudno prosim za hiter odgovor in hvala v naprej.
Marijan
Forum je zaprt za komentiranje.