Delo preko pgodbe
Pozdrav!
Kaj pomeni ce mi ponujajo dela samo pogodbeno….ce zanosim kaksne so takrat moje pravice? Neka znanka mi je enkrat omenila da dela pogodbeno in da zdaj planira otroka samo nima nekih previc kar se tice socialne. Vec ni povedala jaz pa takrat tudi nisem sprasevala podrobnosti. Je od vsakega podjetja odvisno kako ima zastavljeno tovrstno pogodbo ali?
Hvala in srecno
Ljudsko se reče pogodbeno delo ali honorarno delo tistemu delu, ki ni v delovnem razmerju na podlagi pogodbe o zaposlitvi (ta je deovnopravna), ampak je sklenjeno na podlagi kakšne pogodbe civilnega prava, npr. pogodbe o delu. Vsesplošno NEznano je, da pogodba o zaposlitvi in pogodba o delu NISTA eno in isto, ampak je na podlagi prve sklenjeno delovno razmerje z vsemi varovalkami (minimalne plače, letni dopust, regres, varstvo pred odpovedjo, odpovedni rok, plačevanje prispevkov …), na podlagi druge pa opraviš neko delo in dobiš za to plačilo in nihče nima do nikogar nobenih obveznosti.
Primer: lahko si v službi za tekočim trakom in sestavljaš plišaste medvedke vsak dan 8 ur in imaš pogodbo o zaposlitvi. Plačujejo ti plačo, prispevke, če si bolan imaš bolniško, če postaneš brezposeln nadomestilo na zavodu… To je delovno razmerje.
Drug primer: s proizvajalcem igrač imaš pogodbo o delu, v kateri je določeno, da zanj sestavljaš plišaste medvedke in si plačan po 5 evrov za enega. Delaš kolikor hočeš in si plačan po učinku. Nimaš nobvenih pravic iz delovnega razmerja, kadarkoli lahko rečejo, da te ne rabijo več, ni prispevkov, če zboliš, ne sestavljaš medvedkov in ni plačila, niti nadomestila. To pa je honorarno delo ali pogodbeno delo, kot se tudi reče.
Sicer v zakonu o delovnih razmerjih piše, da se ne sme opravljati dela po pogodbi o delu, če so podani elementi delovnega razmerja (če torej delaš vse enako kot da bi bil delavec v delovnem razmerju, pa nisi) in se v takem primeru šteje, da gre za delovno azmerje, čeprav nimaš pogodbe o zaposlitvi. Ampak za to je treba tožiti in pri tem je uspeh vedno mogoč, ne pa zagotovljen. Imeti moraš tudi živce in vsaj malo denarja.
Forum je zaprt za komentiranje.