delo ob praznikih
Pozdravljeni,
Sem trgovka in delam v trgovini skrajšan delovni čas.(20 ur) Delam od ponedeljka do sobote s tem da sem ob sredah prosta. V službi se nikakor ne moremo zmeniti glede dela ob praznikih. Jaz pravim, da za praznik ne rabim delati, kerga imam po zakonu plačanega, Če pa delam so to nadure, ali se motim?
Problem pa je tudi prišlo, ko je bil praznik 31.10 (Petek)in 1.11(sobota). Praznika 1.11. mi ga sploh niso plačali, čeprav ponavadi delam ob sobotah?
Kako ostale trgovke, ki delate skrajšan delovni čas rešujete ta problem?
Ali delate ob praznikih
zakonsko je takole,če delaš za praznike in nedelje dobiš 100% dodatka, s tem da za praznik kot so novo leto, velika noč, prvi maj, prvi november in božič imaš 200% dodatka.
npr. delaš 1 januarja, dobiš plačan praznik, potem dobiš plačan dan, ter še 200% dodatka.
ja če delaš za praznik maš pol 14 ur ( 7 ur za praznik, in 7 ur za delo) torej delaš en dan manj , oz maš 7 ur nadur.
enostavno
“V službi se nikakor ne moremo zmeniti glede dela ob praznikih. Jaz pravim, da za praznik ne rabim delati, kerga imam po zakonu plačanega, Če pa delam so to nadure, ali se motim?”
Nimate prav. Delovni čas vam razporeja delodajalec in če delate na dan ko je praznik, vam pripada dodatek za delo na praznik. To niso nadure, še posebaj ne, če v tednu še niste izpolnili 20 ur delovne obveznosti.
“Problem pa je tudi prišlo, ko je bil praznik 31.10 (Petek)in 1.11(sobota). Praznika 1.11. mi ga sploh niso plačali, čeprav ponavadi delam ob sobotah?” Če ste delali na dan praznika, vam je delodajalec dolžan plačati dodatek. Če vam ga ni, bi ga jaz opozorila na to.
Forum je zaprt za komentiranje.