Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Delo na črno?

Delo na črno?

Lep pozdrav

Za eno podjetje sem tri mesece opravljal lažje gradbeno delo (obnova stanovanja – generalno čiščenje, obnova pohištva, montaža pohištva v celem stanovanju, popravilo laminata, kopalnice, priklop vseh naprav in vodovoda, v glavnem stanovanje na ključ…), obljubljena je bila pogodba o zaposlitvi.Pogodbe ni bilo, ko sem začel pritiskati z pogodbo pa so me nagnali, naj omenim plačila te tri mesece ni bilo kljub obljubam.Sem slovenski državljan, prijaven na zavodu za zaposlovanje (osem mesecev), a ne prejemam nobene denarne pomoči, star sem 34.Podjetje ima dobre bonitete in ni zadolženo / pod izvršbo.

Zanima me, ali lahko delodajalca prijavim za delo na črno če imam priče in dokaze da sem delo opravil in če ga prijavim, kakšne so moje možnosti (glede tega da mora ponuditi pogodbo za nedoločen čas in izplačati plačo za zadnje tri mesece)? Z podjetjem ne želim imeti več opravka, ker je nivo na katerega se spušča direktor za bruhat, bi pa rad svoj zaslužen denar (ca.4000€).Direktorju bi rad z tem samo zagrozil, da mi plača in da ga ne vidim več, a ne bom grozil, če nisem prepričan v svoj prav in to, da lahko res nekaj dosežem.
Šel sem delat z obljubo o zaposlitvi, po stvareh ki so se zgodile (od groženj pa do posmehovalnega odnosa, češ kaj jim pa morem) pa od njih razen svojega denarja ne želim več.

Torej zanima me, če ga prijavim in z prijavo uspem, kakšne so realne možnosti da se to zgodi in ali moram potem z njimi podpisati pogodbo, če želim dobiti plačo? Ali moram podpisati pogodbo in potem sam dati odpoved? Kakšna kazen pa ob prijavi čaka mene, glede na to, da sem bil zaveden – pogodba je bila dogovor, ki se ga niso držali.Najeti so me želeli kot vzdrževalca oziroma hišnika v bloku, do njih sem prišel preko ene znanke, ki je rekla da je slišala da iščejo nekoga za tako delo, jaz pa glede na to, da sem že 8 mesecev na zavodu prej pa zaposlen za nedoločen čas 10 let, zagrabim vsako priložnost.

Hvala in lep pozdrav
Matej

Predlagam, da se oglasite pri pristojnem inšpektoratu. Po mojem mnenju gre za delo na črno.

Daša

Prosim za obširnejši odgovor – če bi to obveljalo pri inšpekciji sploh (ima kaki smisel prijavit) in kaj pomeni potem to zame? Kaj se uporablja za dokazovanje resničnosti? Slike med delom, priče?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close